Avrupa Birligi'nde Kentlerin Çogunlugunun Hava Kalitesi Kötü

Avrupa Çevre Ajansi (AÇA), Avrupa Birligi'nde (AB) analiz ettigi 323 kentin yarisindan fazlasinda hava kalitesinin kötü oldugunu tespit etti.

AÇA'nin raporuna göre, analiz edilen 323 kentin yalnizca yüzde 39'u "iyi" olarak kategorize edilirken, bu durumun AB tarafindan 2015'te belirlenen standardi ihlal ettigine dikkat çekildi.

Raporda görüslerine yer verilen AÇA Yönetici Direktörü Hans Bruyninckx, "Geçtigimiz yillarda hava kalitesi önemli ölçüde iyilesirken, hava kirliligi Avrupa'daki birçok sehirde inatla yüksek seviyede kalmaya devam ediyor." ifadelerini kullandi.

2018'de 41 Avrupa ülkesinde yaklasik 417 bin erken ölüme neden olan hava kirliliginin Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan önerilen seviyelere düsürülmesinin her yil yaklasik 51 bin erken ölümü önleyebilecegi tahmin ediliyor.

Avrupa Adalet Divani daha önce Bulgaristan, Polonya, Romanya, Italya ve son olarak subatta Macaristan'in hava kirliliginde yasal limitleri astigina hükmetmisti. AB Komisyonu Fransa, Yunanistan ve Slovakya'ya da dava açmisti.

Kaynak: AA