Anayasa Mahkemesi, HDP'nin Kapatilmasi Istemiyle Açilan Davada Ilk Incelemeyi Yapacak

Yüksek Mahkeme, saat 10.00'da toplanarak iddianamenin kabul edilip edilmeyecegine karar verecek Kabul edilmesi halinde iddianame, ön savunma için HDP'ye gönderilecek

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu (AYM), Halklarin Demokratik Partisinin (HDP) kapatilmasi istemiyle yeniden açilan davada ilk incelemesini yapacak.

Yüksek Mahkemenin, eksikliklerin tamamlanmasi istemiyle iade ettigi HDP'nin kapatilmasi istemli iddianame, Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginca yeniden hazirlanarak AYM'ye gönderilmisti.

Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginin yeniden gönderdigi iddianamenin ilk incelemesi, Genel Kurul toplantisinda yapilacak.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, saat 10.00'da toplanarak iddianamenin kabul edilip edilmeyecegine karar verecek.

Anayasa Mahkemesi raportörü, "iade gerekçesindeki eksikliklerin giderildigi" tespitini yaparak iddianamenin kabulü yönündeki raporunu heyete sunmustu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ilk inceleme sirasinda iddianamedeki tedbir taleplerini de ele alabilecek.

- Süreç nasil isleyecek?

Kabul edilmesi halinde iddianame, ön savunma için HDP'ye gönderilecek. HDP'nin Yüksek Mahkemenin tanidigi süre içinde ön savunmasini vermesi gerekiyor. Ancak parti bu sürenin uzatilmasi için basvuruda bulunabilecek. Ek süre talebini Anayasa Mahkemesi heyeti karara baglayacak.

Parti tarafindan ön savunmanin verilmesinin ardindan Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, esas hakkindakini görüsünü sunacak.

Bu görüs de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Sahin sözlü açiklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardindan davaya iliskin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkindaki raporunu hazirlayacak. Bu islemler sürerken gerek Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi gerekse davali HDP, ek delil veya yazili ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dagitilmasinin ardindan Baskan Zühtü Arslan, toplanti için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüsmeye baslayacak.

- 15 üyenin 10'unun oy çokluguyla karar verilebilecek

HDP hakkindaki kapatma davasini 15 kisiden olusan Anayasa Mahkemesi heyeti karara baglayacak. Anayasa'nin 69. maddesinde sayilan hallerden ötürü partinin kapatilmasina veya dava konusu fiillerin agirligina göre devlet yardimindan kismen ya da tamamen yoksun birakilmasina, toplantiya katilan üyelerin 3'te 2 oy çokluguyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davasi sonucunda verilen karar, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi ile ilgili siyasi partiye teblig edilecek ve Resmi Gazete'de yayimlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatilmasina neden oldugunu belirlemesi halinde bu kisiler, kesin kararin Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayimlanmasindan baslayarak 5 yil süreyle bir baska partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.
Kaynak: AA