Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Jale Korun'dan Müsilaj Degerlendirmesi Açiklamasi

'Farkli akintilar bulundugu ve daha açik bir havzaya sahip oldugu için Akdeniz müsilaj olusumuna karsi avantajli durumda'.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Jale Korun, Akdeniz kiyilarinin akintili yapisiyla müsilaj (deniz salyasi) olusumuna karsi avantajli oldugunu belirtti.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, Antalya Büyüksehir Belediyesi Antalya Su ve Atiksu Idaresi Genel Müdürlügü (ASAT) ile Akdeniz Üniversitesi arasinda müsilaj riskine karsi bilimsel arastirma yapilmasi için protokol imzalandi.

Açiklamada musilajla ilgili görüslerine yer verilen Korun, normalde deniz plaktonlarinin yapilarinda belli bir oranda bulunmasi gereken karbon, azot ve fosforun ortamdaki kirlilik sebebiyle azalmadigini, bunun sonucunda canli organizmanin strese girdigini kaydetti.

Strese giren planktonlarin hücre disi salgilarinin artmasiyla sümüksü bir yapinin olustugu anlatan Korun, ayrica plankton çogalmasini besin, su sicakligi, isik gibi birçok faktörün de tetikledigini vurguladi.

Akdeniz'in yapisal olarak Marmara Denizi'nden farkli olduguna dikkati çeken Korun, söyle devam etti:

"Marmara Denizi bir iç deniz ve Karadeniz'den gelen üst akinti, altta da Akdeniz'den gelen tuzlulugu daha yüksek olan su var. Yani iki farkli su tabasi var. Marmara'nin altinda oksijeni düsük Akdeniz suyu duruyor ve karisim olmuyor. Dolayisiyla bu durum Marmara Denizi'nin yapisini daha hassas hale getiriyor. Akdeniz kiyisinda yer alan Antalya bir körfeze sahip. Farkli akintilar bulundugu ve daha açik bir havzaya sahip oldugu için Akdeniz müsilaj olusumuna karsi avantajli durumda."

-"Önlem almak için protokol imzalandi"

Jale Korun, filtre görevi yapan midyelerin, deniz kirliligi çalismalari için iyi bir model olduguna isaret etti.

Marmara'da dogal biyolojik filtre görevi gören canlilarin belirli bölgelerde özel olarak yetistiriciligi yapilarak bölgenin daha temiz kalmasina katki saglanabilecegini vurgulayan Korun, deniz trafigi, evsel, tarimsal atiklar, Izmit ve çevresinde endüstrinin yogun olmasinin müsilaj olusumuna sebebiyet verdigini kaydetti.

Korun, Akdeniz'de Marmara'daki gibi bir tehlike olmadigini ama ilerisi için önlem almak adina protokol imzaladiklarini ifade etti.

Üniversite ve ASAT arasinda imzalanan protokol kapsaminda Antalya'da iç sular, kaynak, yüzey ve deniz sulari takip edilecek.

Kaynak: AA