Müzik Dehasi Otizmli Piyanist Bugra'nin Yasamindaki 'Gölge Ögretmen' Babasi Oldu

Savant sendromlu ve otizmli piyanist Bugra Çankir, müzik dehasinin ortaya çikarilmasina ve Türkiye'nin ilk otizmli bireyi olarak yüksek lisansini tamamlayip doktora sinavina hazirlanmasina kadar geçen sürede en büyük destegi babasindan görüyor Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde eslik piyano egitmenligi yapan Bugra, zorlu doktora sinavina Ankara'daki evlerinde babasiyla birlikte hazirlaniyor Baba Çankir: 'Oglum aslinda bir müzik serüveni, bir macera yasiyor ve ben ona eslik etmekten son derece mutluyum, gururluyum' 'Fedakarlik deniyor ama benim ona tesekkür etmem gerekiyor, hayatimi bu kadar zenginlestirdigi için. Müzik bilimini Bugra ile tanidim. Biz onun yasamini renklendirmeye çalistik ama o bizim hayatimizi gökkusagi gibi rengarenk yapti'

SELMA KASAP - Savant sendromlu ve otizmli piyanist Bugra Çankir'in müzik dehasinin ortaya çikarilmasina ve Türkiye'nin ilk otizmli bireyi olarak yüksek lisansini tamamlayip doktora sinavina hazirlanmasina kadar geçen sürede gösterdigi basarinin gizli kahramanlardan biri "gölge ögretmeni" babasi oldu.

Nejla ve Kemal Çankir çiftinin ikinci çocuklari 27 yasindaki Bugra Çankir, otizmli dünyaya geldi. Kendilerini çocuklarina adayan çift, Bugra'nin her türlü ihtiyacini karsilamanin yani sira 10 yasinda tespit edilen üstün müzik yetenegini devam ettirebilmesi için yogun emek harcadi.

Bu süreçte, baba Kemal Çankir, "Bugra Çankir Umut Isigi" ve "Otizmli Ama Yetenekli" isimli iki kitaba konu olan oglunun müzik dehasinin ortaya çikmasinin ardindaki kahraman oldu.

Çocugunun egitiminden geri kalmamasini isteyen baba Çankir, kapi kapi dolasarak oglunu kabul edecek okul aradi, bununla yetinmeyen Çankir, güzel sanatlar lisesini ve üniversite egitimini tamamlamasi için sirada yaninda oturdugu, birlikte ders çalistigi oglunun adeta "gölge ögretmen" oldu.

California Üniversitesi tarafindan 2004'te yapilan "mutlak kulak" testinden tam puan alan, 2007'de Wisconsin Medical Society tarafindan "müzikal deha" olarak literatüre giren oglunu bu süreçte hiç yalniz birakmayan Baba Çankir, yasami boyunca Bugra için daha fazla neler yapabilecegini planladi.

Iletisimde dogustan gelen güçlükler yasamasina ragmen Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden otizmli ilk yüksek lisans derecesi alan Bugra'nin Erasmus kapsaminda egitim aldigi Italya'da yaninda yine babasi vardi.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde eslik piyano egitmenligi yapan Bugra, doktora kariyerinin önündeki yabanci dil engelinin de YÖK tarafindan kaldirilmasiyla Türkiye'nin ilk otizmli doktora yapan adayi olarak Ankara'daki evlerinde babasiyla birlikte sinav gününe hazirlaniyor.

- "Her yil okul degistirdik"

Bugra'nin iletisimde yasadigi tüm sikintilara karsin oglunun sesi olan baba Kemal Çankir, AA muhabirinin sorularini yanitladi.

Bugra'ya otizm teshisinin 3 yasinda konuldugunu ancak otizm düzeyinin agir seviyede oldugunu anlatan Çankir, bu nedenle o yillarda oglunun Istanbul'da yogun özel egitim almaya basladigini aktardi.

Ilkokul çagina gelmeden Bugra'nin çok kisa sürede okuma yazmayi ögrendigini, bu nedenle zeka seviyesinde bir sorun olmadigini gördüklerini ifade eden Çankir, "Ancak otizmli olmasi nedeniyle Bugra'yi hiçbir okul kabul etmek istemedi. Her yil okul degistirdik. Ancak annesinin ögretmen olmasi sayesinde egitimini tamamlayabildi. O yillarda otizmin negatif yüzü ile ugrastik ancak yine de pek çok kale fethedildi." diye konustu.

- "Babalik duygularim daha farkli bir evreye dönüstü"

Yogun is yasami boyunca oglunun egitiminin sürmesi için büyük çaba gösterdigini, siralarda yaninda oturup beraber ders çalisarak "adeta gölge ögretmenlik" yaptigini anlatan baba Çankir, 4 yil önce emekli olmasinin ardindan Bugra ile çok daha yakin iliski kurma firsati yakaladigini anlatti.

Yurt disindaki müzik gösterilerine beraber gittiklerini, geçen yil Erasmus kapsaminda Italya'daki egitimi için de bu ülkede yine beraber olduklarini anlatan Çankir, oglu ile aralarindaki bagi su sözlerle anlatti:

"Bugra kimi çok seviyorsun denildiginde hemen 'Baba' der. Benim bir evladim daha var. O evladim dogdugu zaman da çok mutlu oldum ama babalik duygusunu, belki daha acittigi için mi bilmiyorum Bugra'da daha fazla hissettim. Otizmli oldugunu duydugum andan itibaren babalik duygularim daha farkli bir evreye dönüstü. O zamandan beri içimde ince ince kanayan ve bir türlü iyilestiremedigim bir yara var sanki. Ama ben sikayetçi degilim, ben Bugra ile yasadigim hayattan son derece tatmin oldum, belki daha dolu yasadim. Amacim oglumun baskalarina yük olmadan kendi basina mutlu bir yasantisi olmasi, benden sonra da meslegi ve yapabilecegi isleri olmasi.

Bu süreci oglumla beraber yasiyor olmaktan dolayi çok mutluyum. Oglum aslinda bir müzik serüveni, bir macera yasiyor ve ben ona eslik etmekten son derece mutluyum, gururluyum. Fedakarlik deniyor bazen ama benim ona tesekkür etmem gerekiyor hayatimi bu kadar zenginlestirdigi için. Müzik bilimini Bugra ile tanidim. Biz onun yasamini renklendirmeye çalistik ama o bizim hayatimizi gökkusagi gibi rengarenk yapti."

- "Bugra doktora hedefi için gece gündüz çalisiyor"

Baba Çankir, 2 Subat 2021'de Bugra adina yazdigi dilekçe ile oglunun doktora yapmasinin önündeki engelin kaldirilmasini YÖK yetkililerine ilettigini belirtti.

Dilekçede, Bugra'nin Afyon Kocatepe Üniversitesinde yüksek lisans egitimini tamamladigini, müzikteki basarilarini anlattigini ifade eden Çankir, söyle konustu:

"Sanatta yeterlik egitimi için basvuru ön sarti olarak yabanci dil sinavindan en az 55 puan alma zorunlulugunun kaldirilmasini istedik. Dilekçemiz, YÖK Engelli Komisyonu nisan ayi toplantisinda ele alindi ve dil ögrenmede özel güçlükleri bulunan diger engel gruplarini da içine alacak sekilde genisletilerek ülkemiz için tarihi bir düzenleme yapildi. Burada devletimizin çok güzel degerlendirme kriteri var, meraminizi yetkililere dogru sekilde anlatabiliyorsaniz onlar da degerlendirip karar veriyorlar. Bugra'nin, kendisi gibi dezavantajli gençlerimizin egitim hayatina katki saglayacak bu gelismeye öncülük etmis olmasindan dolayi gurur duyuyoruz. Kararin yürürlügü girmesinde katkilari olan basta YÖK Engelli Komisyonuna ve süreci basindan sonuna takip edip destekleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi yetkilileri olmak üzere bugüne kadar emegi geçen herkese tesekkür ederiz."

Türkiye'de yüksek lisans yapan ilk otizmlinin Bugra oldugunu kaydeden baba Çankir, "Bunun bir sonraki egitimi sanatta yeterlilik. Bugra bu hedefi için gece gündüz çalisiyor. Bu nedenle bu kapiyi zorladik. Su anda sanatta yeterlilik için kapida bekleyen tek aday Bugra." dedi.
Kaynak: AA