Misir'daki Darbe Karsitlarina Verilen Idam Cezalari Ürdün'de Protesto Edildi

Ürdün'de Misir Büyükelçiligi yakinlarinda toplanan onlarca kisi, aralarinda Müslüman Kardesler Teskilati (Ihvan) üyelerinin de bulundugu 12 darbe karsiti hakkinda verilen idam kararina tepki gösterdi.

Göstericiler, Ürdün'deki Ihvan'in siyasi kanadi Islami Çalisma Cephesi Partisi'nin (IÇCP) çagrisiyla baskent Amman'daki Misir Büyükelçiligi yakininda toplandi.

Güvenlik güçleri, eylemin Büyükelçiligin yaklasik 100 metre uzaginda yapilmasina müsaade etti.

IÇCP Genel Sekreteri Murad el-Adayile burada yaptigi konusmada, "Misir'da yargi makamlari tarafindan düsünce, siyaset ve hak savunuculugu alanlarinda kanaat önderlerine yapilan siyasi infazi reddediyoruz." dedi.

"Caniler yerine kurbanlarin yargilanmasi çok üzücü." diyen Adayile, Arap ve Islam alemindeki özgür siyasetçileri ve medya mensuplarini Misir rejimine baski yapmaya çagirdi.

- Ne olmustu?

Misir'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasinin ardindan baskent Kahire'deki Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda meydanlarinda genis çapli protestolar düzenlenmis, meydanlar 14 Agustos 2013'te güvenlik güçlerinin kanli müdahalesiyle bosaltilirken, yüzlerce kisi hayatini kaybetmisti.

Darbe karsiti eylemler sirasinda binlerce kisi de tutuklanmis, haklarinda açilan davalarda idam ve müebbet hapse varan hükümler verilmisti.

Kahire Ceza Mahkemesinin Eylül 2018'de aralarinda Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci ile Ihvan liderlerinden Safvet Hicazi'nin de oldugu darbe karsiti 12 kisi hakkinda verdigi idam cezasi 16 Haziran'da Yargitay tarafindan onanmisti.

Kaynak: AA