Cami Kubbesine Yuva Yapan Leylekler Yavrularini Göçe Hazirliyor

Yalova’nin Altinova ilçesinde cami kubbesine yuva yapan leylekler, yavrularini besleyerek göçe hazirliyor.

Cami Kubbesine Yuva Yapan Leylekler Yavrularini Göçe Hazirliyor
Türkiye’de simdiye kadar gözlenen 485 kus türünün 235’ini bünyesinde barindiran Hersek Lagünü’nün içinde bulundugu Yalova’nin Altinova ilçesi, leyleklere de ev sahipligi yapiyor. Ilçedeki Merkez Haci Tevfik Yilmaz Camii’nin kubbesine yuva yapan leylekler, yazi bölgede geçirdikten sonra sonbaharda yuvalarini terk ediyor. Anne ve baba leylek tarafindan beslenen leylek yavrulari, havalarin sogumaya baslamasiyla binlerce kilometre yol kat edebilmek için büyük göçe hazirlaniyor.

Altinova Belediyesi Kus Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Her yil düzenli olarak ilçeye gelen leylekler Altinova Merkez Camii kubbesini güvenli bulup yuvalarini buraya yapiyor. Bu günlerde ebeveyn leylekler yavrularini çevreden tasidiklari besinlerle özenle büyütme çabasindalar. Yakinda yavrular ebeveyn kontrolünde ilk uçma denemelerine baslayip, agustos ayi gibi de kisi geçirmek için diger leylek sürüleriyle birlikte Afrika’nin çesitli bölgelerine göç edecekler. Bu süreye kadar leylekler, ilçemizin özel misafiri olmaya devam edecekler” dedi.



Flamingolarin oldugu Hersek Lagünü’nü ziyaret edenlere ‘doga pasaportu’ verilecek

Öte yandan Altinova Belediyesi, Marmara Denizi’nin kiyisinda 235 kus türüne ev sahipligi yapan Hersek Lagünü’nde çok anlamli ve dikkat çekici bir uygulama baslatiyor. Özellikle güzellikleri ile ünlü flamingo kuslarinin yogun olarak konakladigi merkezi ziyaret edenlere Türkiye’de ilk kez ‘doga pasaportu’ verilecek. Ücretsiz olarak temin edilecek doga pasaportunu almayi kabul edenler, “Doga ve Hayvanlari Koruma ve Yasatma” sözlesmesinin de gönüllüsü olacak. Internet üzerinde doga gönüllüleri dijital kimligiyle de desteklenen doga pasaportunun amaci, farkindalik olusturarak doga hareketini yayginlastirmak. Doga pasaportu sahipleri, ayrica ilçe sinirlari içerisinde belediyeye ait tesislerde özel ayricaliklar ve avantajlarindan da faydalanacak.

Özel çalismanin ilk deneme uygulamalarini gerçeklestirdiklerini açiklayan Altinova Belediye Baskani Metin Oral, “Tahminimizden çok çok daha olumlu geri bildirimler aldik. Doga ve hayvanlari korumak için baslattigimiz doga pasaportu farkindalik çalismasinin büyüyerek yayginlasacak olmasini görmek bizi çok heyecanlandirdi. Çok mutluyuz. Insallah hem pasaportumuz hem de dijital kimligimiz ile birlikte yüz binlerce gönüllümüz olacak. Doga bizim yesil çizgimiz” diye konustu.

Baskan Oral, ücretsiz olarak temin edilecek olan doga pasaportu ve dijital kimlige sahip olacak ziyaretçilerin basta Hersek Lagünü Engelsiz Kus Gözlem Merkezi olmak üzere Engelsiz Tibbi Aromatik Merkezi’nde yer alan özel sosyal tesislerden özel avantajlarla faydalanacaklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA