Içisleri Bakani Soylu, POLSAN 52. Olagan Genel Kurulu'nda Konustu Açiklamasi

'Yilbasindan bugüne kadar 100'e yakin, tarif olarak da söyle söyleyeyim hazir, patlama aninda olabilecek olayi engelledik' 'Polis sandigi, FETÖ'nün midesinden çekilip alinan ve mensubiyeti bulunan polis arkadaslarimiza emanet edilen önemli bir kurumdur' 'Yaptigimiz çalismalar neticesinde POLSAN'in 2019 yilinda 1 milyar 700 milyon lira olan toplam varligi, 2020 yilinda yüzde 26'lik büyümeyle 2 milyar 144 milyon liraya ulasti' 'Bizim hedefimiz, POLSAN'i kendi grubunda bir rol model haline getirmektir. Polisimizin emekliliklerini, bu serefli üniformaya yakisir sekilde geçirmesini saglayabiliriz. Gayretimiz bunun içindir'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Yilbasindan bugüne kadar 100'e yakin, tarif olarak da söyle söyleyeyim hazir, patlama aninda olabilecek olayi engelledik." dedi.

Soylu, bir otelde düzenlenen Polis Bakim ve Yardim Sandigi (POLSAN) 52. Olagan Genel Kurulu'na katildi. Saygi durusunda bulunmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla baslayan programda, POLSAN tanitim filmi gösterildi.

Soylu, burada yaptigi konusmada, faaliyetlerini sürekli takip ettigi POLSAN'in 4-5 yil önceki durumunun çok iç açici olmadigini belirterek bu tabloyu düzeltmek için mesai arkadaslariyla istisareler yaptiklarini söyledi. Gelinen noktanin büyük umut verdigine isaret eden Soylu, ilerleyen süreçte çok daha basarili çalismalara imza atilmasi gerektigini ifade etti. Soylu, "Yanilmiyorsam 2029 yilinda sandik tamamen bitiyordu. Yani 2029 yilinda sandik bütün maddi gelirleriyle ve birikimleriyle ortadan kalkiyordu. Öyle hesaplanmisti. Oysa Allah'a hamdolsun, sükürler olsun onun için bu sorumlulugu alan arkadaslara hepinizin önünde çok tesekkür etmek istiyorum." diye konustu.

Bu yapilanin sadece bu dönemi kurtaran bir is olmadigini aktaran Soylu, bunun, polis teskilatina girecek arkadaslarin polislikten sonraki hayatlari için en önemli miras oldugunu bildirdi.

- "Güçlü bir mücadeleyi ortaya koymaya çalisiyoruz"

Soylu, "FETÖ'nün POLSAN üzerindeki oyunlarini, yani orayi nasil istismar ettigini, içini nasil bosaltmaya çalistigini ve buradan kendine ait nasil bir sonuç üretmeye çalistigini da ihmal etmemek lazim. Polis sandigi, FETÖ'nün midesinden çekilip alinan ve mensubiyeti bulunan polis arkadaslarimiza emanet edilen önemli bir kurumdur." ifadelerini kullandi.

Güvenlik kurumlarinin artik kendi sürekliligine dönük yapilari olusturduklarini anlatan Soylu, gelecekte belki POLSAN ve benzeri kurumlar sayesinde güvenlik kurumlarinin ekonomik olarak kendi kendine yeterlilik oraniyla ilgili bir iddia ortaya koymaya baslanabilecegini, bunu hedefler arasina katmak gerektigini kaydetti. Bakan Soylu, konusmasini söyle sürdürdü:

"Yilbasindan bugüne kadar 100'e yakin, tarif olarak da söyle söyleyeyim hazir, patlama aninda olabilecek olayi engelledik. Biz ne yaptigimizi biliyoruz. Türkiye'nin üzerine eger firsat verilirse hangi oyunlarin oynanabilecegini, Türkiye'yi istikrardan nasil uzaklastirmak isteyebileceklerini de biliyoruz. 7/24 çalisiyoruz ve buna firsat vermeyiz. Polisimiz, Jandarmamiz, Sahil Güvenligimiz, istihbarat birimlerimiz hep birlikte güçlü bir mücadeleyi ortaya koymaya çalisiyoruz. Bu provokasyonlari, Türkiye'nin huzurlu zeminini bozmaya yönelik 'Acaba gerçeklestirebilir miyim?' arayislarina firsat vermeyecegimizi, baslarina inecegimizi burada bir kez daha ifade etmek istiyorum."

- "POLSAN'a ayri bir önem verdik"

POLSAN'dan yüksek beklentileri oldugunu dile getiren Soylu, "Ülkenin bu yüksek güvenlik sorumlulugunu alan her seviyeden arkadaslarimizin emeklilik hayatlarini daha rahat geçirebilmeleri için, çalisirken de yine birtakim mali imkanlardan faydalanabilmeleri için, yillarca emek verdikleri bu köklü teskilatin, mali olarak da arkalarinda oldugunu bilmeleri için, bunu saglayabilmek için, POLSAN'a ayri bir önem verdik." dedi.

Soylu, POLSAN'in "ikinci miladi" olarak adlandirdiklari yeni dönemin, 12 Aralik 2018'de "Daimi Ortaklik Yasasi" ile gerçeklestirildigini, bu yasayla Emniyet Genel Müdürlügü kadrosunda göreve baslayan memurlarin görevleri süresince, bu kanunun yürürlüge girdigi tarihten önce göreve baslayan memurlarin ise istege bagli olarak POLSAN'in daimi ortagi olduklarini söyledi.

- "Bugünkü parayla emekli oldugunda 500 bin lira emekli ikramiyesi alacak"

Bu adim sayesinde POLSAN üye sayisinin 40 binden 100 bin sinirina geldigine dikkati çeken Soylu, "Bugün POLSAN'a üye olan memur arkadasimiz, bugünkü parayla emekli oldugunda 500 bin lira emekli ikramiyesi alacak. Bugün buna ulasabilmenin gururu içindeyiz. Önümüzdeki 2 yil için hedefimiz, üye sayimizi 150 binin üzerine çikarmaktir." diye konustu.

Soylu, POLSAN'i evrensel ve modern finans kurallari çerçevesinde yönetmeye özen gösterdiklerini ve bundan taviz vermediklerini belirterek POLSAN'in çok ciddi sikintiyla karsi karsiya birakildigi "Highway Outlet"in yüzde 100'ünü aldigini, netice itibariyla "Highway Outlet" ve yakit istasyonlarinin çok basarili ve karli sekilde faaliyetlerini sürdürdügünü dile getirdi.

POLSAN'in su anda aktüeryal olarak 5 milyara yakin teknik fazla verdigini belirten Soylu, "Yaptigimiz çalismalar neticesinde, POLSAN'in 2019 yilinda 1 milyar 700 milyon lira olan toplam varligi, 2020 yilinda yüzde 26'lik büyümeyle 2 milyar 144 milyon liraya ulasti. POLSAN, 2018 yilinda 133 milyon lira, 2019 yilinda 241 milyon lira, 2020 yilinda ise pandemiye ve birçok sikintiya ragmen 305 milyon lira net kar elde etti." diye konustu.

Soylu, POLSAN'in, bankalarin kredi faizlerinden daha düsük bir oranla 2020'de 13 bin ortagina toplam 316 milyon lira borçlanma hizmeti sunduguna isaret ederek bunun önemli bir destek ve güvence oldugunu vurguladi. Genel Kurul'da alacaklari kararla emeklilik katsayisinin 0,96'dan 1,08'e yükseltilecegine dikkati çeken Soylu, bunun POLSAN üyelerinin emekli ikramiyelerinin yüzde 15-20 oraninda artmasina imkan saglayacagini bildirdi.

- "POLSAN'a gelin, üye olun"

Içisleri Bakani Soylu, konusmasinda sunlari kaydetti:

"Bizim hedefimiz, POLSAN'i kendi grubunda bir rol model haline getirmektir. Ama bunu sadece bir tabela verisi olsun diye istemiyoruz. Emniyet teskilati mensuplarinin, Türkiye'nin biraz önce tarif etmeye çalistigim güvenlik yükünü paylasirken çektigi zorluklarin, sikintilarin, bir ömrü buraya vakfetmenin karsiligini elbette ki tam anlamiyla ödeyemeyiz ama en azindan buraya bir katki vermek, polisimizin emekliliklerini bu serefli üniformaya yakisir sekilde geçirmesini saglayabiliriz. Gayretimiz bunun içindir. Buradan Türk Polis Teskilatina da bir çagrim var. Su anda 100 bin esigine geldik. Polis, bekçi 320 bin personelimiz var. Agabeyleri, arkadaslari, kardesleri ve Bakanlari olarak talebim su, POLSAN'i güçlendirin, kendinizi güçlendirin. POLSAN'a gelin, üye olun. Bugün bundan kazançli olarak çikacak ve hakikaten emeklilikte bundan çok önemli bir sonuç elde edecek polis teskilatimizin mensuplaridir."

Konusmalarin ardindan, 52. Olagan Genel Kurul Toplantisi'na devam edildi.
Kaynak: AA