Doktor Baba, Dünyaya 'Merhaba' Dedigi An Hastalikla Tanisan Oglunun Yasami Tutan Eli Oldu

Dogdugu andan itibaren birçok hastalikla savasmak zorunda kalan oglunun yasam bagi olan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Dr. Eyüp Varol: 'Bir doktor olamiyorsunuz artik. Doktor gözüyle bakamiyorsunuz. Hastalarimiza profesyonel bakariz. Yani bir hasta geldiginde duygusalligi az tutmaya çalisiriz ki gerçekten mantikli düsünebilelim, isimizi en layikiyla yapabilelim. Ama isin baba kisminda olunca olay tamamen degisiyor' 'Çok ciddi, büyük bir sinav yasadik ve bundan çok ciddi dersler aldik. Gerçekten baba olmanin ne demek oldugunu tam olarak bu olaylarla, bu süreçte anladim diyebilirim'

HATICE SENSES - Saglik Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ümraniye Egitim ve Arastirma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Dr. Eyüp Varol, anne karninda oksijensiz kalan, sonradan damar tümörü, kalp, nefes borusu darligi gibi bir birçok sorunla da mücadele ettigi anlasilan 2 yasindaki oglunun kazandigi yasam savasinin kahramani oldu.

Oglunun hikayesi, esinin gebelik zehirlenmesi yasamasiyla baslayan Dr. Varol, bu süreçte belki de meslek hayatinin en çetin sinavini verdi.

Dr. Varol, baba olmanin mutlulugunu yasayamadan, birçok hastalikla savasmak zorunda kalan oglunun hekim arkadaslarinin da destegiyle takip ve tedavisini üstlenmek durumunda kaldi.

Bu süreçte aktif sekilde de salginla mücadelede görev alan Varol, hem Kovid-19'dan ailesini korumaya çalisti hem de oglunun bir an önce sagligina kavusmasi için büyük gayret gösterdi.

Hem oglunu hem de Kovid-19'a yakalanan hastalari hayatta tutmak için zorluklar içerisinde geçirdigi 1,5 yili AA muhabirine anlatan Varol, oglunun hikayesinin esinin yasadigi gebelik zehirlenmesi sonucu anne karninda oksijensiz kalmasiyla basladigini dile getirdi.

Varol, dogum anini "Dogumu çok acil ve problemli oldu, dogumu ben de izledim. Gerçekten o çocugun o anda, o morarmis halde çikmasi, orada nefes alamadigini görmek gerçekten çok üzücü ve etkileyiciydi. Yani benim için de çok travmatik bir durumdu." ifadeleriyle anlatti.

- Anne karnindan yogun bakima

Varol, oglunun dogar dogmaz yogun bakima alindigini, süreçte kendisinin de doktor bir baba olarak çocugunun takip ve tedavisini üstlendigini ifade ederek, "O süreçte her an kötü haber alacagim, anneye bunu nasil açiklayacagim düsüncesi insani yiyip bitiriyor." dedi.

Oglunun 6 aylikken nefes darligi nedeniyle bir atak geçirdigini yeniden yogun bakim sürecinin yasandigini ve riskli bir ameliyatin yapilmasina karar verildigini belirten Varol, söyle devam etti:

"Bir doktor olamiyorsunuz artik. Doktor gözüyle bakamiyorsunuz yani. Hani o anda orada yatan bir can. Biz gerçekten hastalarimiza profesyonel bakariz. Yani bir hasta geldiginde duygusal seyi az tutmaya çalisiriz ki gerçekten mantikli düsünebilelim, isimizi en layikiyla yapabilelim. Ama isin baba kisminda olunca olay tamamen degisiyor gerçekten. Hani orada bir duygusal bagi yok sayamiyorsunuz. Ben de normal bir hastanin agzimdan çikan kelimeye baktigi gibi karsimdaki doktor arkadasimin agzindan çikacak kelimelere bakiyorum. Söyledikleri seyleri daha iyi anlayabiliyorum bir hasta yakinina göre ama 'Sonuç olarak simdi ne olacak?' sorusunu sürekli ben de sordum. Artik hasta yakinlariyla konusurken, onlara yaklasirken bu baba rolünü, figürünü kendimde hissedip, daha iyi empati yapabildigimi düsünüyorum. Bu empati olayini tamamen anladigimi düsünüyorum gerçekten."

- "Çok ciddi dersler aldik "

Çocuklarinin sagligindaki dönüm noktasinin tüm riskleri göze alarak ameliyata gönderdikleri sirada tek bir kesi dahi yapilmadan ogullarinin geri gönderilmesi oldugunu, o anda ameliyatin ileri döneme birakilacak kadar bir iyilesme yasandiginin tespit edildigini, bunun da insanlardan aldiklari dua sayesinde gerçeklestigine inandiklarini dile getiren Varol, konusmasini söyle sürdürdü:

"Çok ciddi, büyük bir sinav yasadik ve bundan çok ciddi dersler aldik. Hem hayata bakisim hem olgunlasma konusunda bir babanin o hissettigi duygular olsun... Gerçekten baba olmanin ne demek oldugunu tam olarak bu olaylarla, bu süreçte anladim diyebilirim. Bu süreçte kesinlikle kaybetme duygusu hiç aklinizdan çikmiyor. Hani 'Su an beni ararsa, çagirirlarsa ben ne yapacagim?' diye. Düsünüyorum ama cevap yok. 'Anneye ne diyecegim? Anne ne yapacak?' O konum bir doktor olarak benim için gerçekten çok zordu."

Varol, Kovid-19 ile mücadele sürecinde de aktif olarak görev yaptigini, hastaliktan ailesini korumak için çok uzun süre evinden ayri kaldigini, çocugunu ve esini sadece kapidan gördügünü anlatarak, her Babalar Günü'nü babalarini ya da evlatlarini kaybeden kisilerin ve salgin nedeniyle kaybettikleri meslektaslarinin burukluguyla yasayacaklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA