Avustralya, Çin Ile Sarap Ihracati Konusundaki Anlasmazligini DTÖ'ye Tasiyacak

Avustralya, Çin'in sarap ihracatina getirdigi tarife artisi nedeniyle yasanan anlasmazligi Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) tasimak üzere resmi basvuru yapacagini açikladi.

BBC'nin haberine göre, Ticaret, Turizm ve Yatirim Bakani Dan Tehan, Pekin yönetiminin Avustralyali üreticilerin damping uyguladiklari gerekçesiyle sarap ihracatina getirdigi tarife artisiyla ilgili DTÖ'nün tahkim mekanizmasina basvuracaklarini bildirdi.

Kararin sarap üreticileriyle yapilan görüsmeler sonunda alindigini belirten Bakan Tehan, "Hükümet, Avustralyali sarap üreticilerin çikarlarini savunmayi kararlilikla sürdürecektir. Görüs ayriliklarimizi DSÖ'nün kurumsal hakemligi ile çözecegiz." ifadesini kullandi.

Çin, 2020'de Avustralyali üreticilerin damping uyguladigi gerekçesiyle 2020'de sarap ihracatina yüzde 218 gümrük tarifesi getirmisti.

Dis ticarette damping, bir malin yurt disina yurt içindeki piyasa fiyatinin altinda satilmasi olarak tanimlaniyor. Yabanci ülkedeki pazar payini artirmayi hedefleyen pratik, rekabete aykiri görüldügü durumlarda tarife yaptirimi uygulanabiliyor.

Avustralya ile Çin arasindaki iliskiler, Canberra yönetiminin ilk kez Çin'de tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin kökenlerinin arastirilmasina yönelik bagimsiz sorusturma talebinde bulunmasinin ardindan bozulmaya baslamisti.

Avustralya, iç politikada yabanci etkisini önlemeye yönelik çikardigi yasa ile bazi Çin yatirimlarina karsi tedbirler almis ve Çinli telekomünikasyon sirketi Huawei'in 5G ag altyapisi kurmasini yasaklamisti.

Buna karsilik Pekin yönetimi de Avustralya ile tüm rutin temaslarini askiya almis, Avustralya'dan sigir eti, sarap, istakoz, arpa ve kereste ithalatini durdurmustu.

Kaynak: AA