ABD'nin Bati Eyaletlerinde Asiri Sicak Hava Dalgasi Yasami Olumsuz Etkiliyor

ABD Ulusal Meteoroloji Servisi, asiri sicaklarin 50 milyon kisiyi etkiledigini belirtirken, California'da 'acil durum' ilan edildi.

ABD'nin bati eyaletlerinde hafta basindan beri etkili olan asiri sicaklar hayati olumsuz etkilemeye devam ediyor.

ABD Ulusal Meteoroloji Servisi, ülkenin bati ve güneyinde 50 milyon kisiyi etkileyen asiri sicak hava dalgasi için ölüm tehlikesi uyarilari yaparken, sicaklardan en fazla etkilenen eyaletlerin basinda gelen California'da "acil durum" ilan edildi.

California Valisi Gavin Newsom, eyalet genelinde ortalama 43 santigrat derece civarinda seyreden sicak hava dalgasi altinda elektrik sistemlerindeki endise nedeniyle pazar gününe kadar acil duruma geçtiklerini kaydetti.

California Üniversitesinden iklim bilimcisi Park Williams, CNN’e yaptigi açiklamada, bölgedeki kurakliga da dikkat çekerek, "Asiri sicak dalgalar bati yakasinda, topragin kuru olmasindan dolayi gittikçe kötülesiyor. Yaz sonuna kadar bu sekilde 4-5 asiri sicak dalga görebiliriz." diye konustu.

Eyaletin en sicak noktasi Ölüm Vadisi (Death Valley) olarak bilinen ulusal parkta ise sicakligin 54 santigrat derecenin üzerine çiktigi kaydedildi.

California'nin disinda, Arizona, Utah, Montana ve Idaho gibi civar eyaletlerde de sicakliklarin günlük bazda rekor seviyelere ulastigi, asiri sicaklarin hafta sonu da tehlikeli boyutta seyredecegi uyarisi yapildi.
Kaynak: AA