'Sultanbeyli Uluslararasi Kisa Film Yarismasi'nin Ödülleri Sahiplerini Buldu

Yarismada Ahmet Keçili'nin yönetmenligini üstlendigi 'Seval', Ulusal Yarisma'da 'En Iyi Film' ödülünü aldi. Ayni kategoride ikincilik ödülünü Büsra Bülbül'ün 'Çamasir Suyu', üçüncülügü ise Orhan Umut Gökçek ve Seyma Gökçek'in 'Son' filmi kazandi Uluslararasi Yarisma kategorisinin birincisi ise Hugo Chaby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte ve Zoe Devise'nin çektigi 'Migrants' filmi oldu

Sultanbeyli Belediyesi tarafindan bu yil ilk kez düzenlenen, "Sultanbeyli Uluslararasi Kisa Film Yarismasi"nin ödülleri verildi.

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügünün destekleriyle gerçeklestirilen yarismanin ödül töreni, kültür ve sanat dünyasindan birçok ismin katilimiyla Atlas Sinemasi'nda yapildi.

Törene konuk olan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, konusmasinda kültürün önemine deginerek, "Kültür sinemadir. Kültür, bir toplumun yemeden içmeye, oturmadan kalkmaya mimariden estetige toplumsal varligini digerlerinden ayiran en önemli kiymetidir." dedi.

Demircan, bugün kültür aktarimda en önemli aracin sinema olduguna dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Sinema bütün kültürel aktiviteleri yedinci sanat diye tanimlarken, aslinda oradan aldigi ilhamla bütün gerçekleri beyazperdeye aktariyor. Sehirlerimiz kültür ve sanattan olustuguna göre bu islere fokuslaniyor olmalari da takdire sayan. Belediyeciligi sadece konut bölgelerini planlama çöp, çukurdan ibaret görmeyen bir anlayisa Türkiye'nin ihtiyaci var. Kültür, sanat olmazsa gençligimize geçmisten ilham aldigimiz degerlerimizi nakledemeyiz. Sanata ilham olacak degerlere destek vermezsek gelecegimizi bu anlamda insa etmis olmayiz. Sinema önemli. Aktarim önemli, kisa film daha da önemli. Çünkü bugün sosyal medya çaginda bir seyi kisaca anlatabilmek çok kiymetli."

- Yarismaya 644 film basvuru yapti

Sultanbeyli Belediye Baskani Hüseyin Keskin, yarismanin sanat hayatina katkida bulunmasini ve hayirlara vesile olmasini temenni ederek, Türk sinemasi deyince akla ilk olarak Yesilçam'in geldigini söyledi.

Atlas Sinemasi'nin önemli bir tarihi geçmise sahip ve Yesilçam'in bir merkezi olduguna isaret eden Keskin, "Ilim, irfan ve kültür askiyla yanip tutusan medeniyetimizden aldigimiz köklü birikimle Sultanbeyli Belediyesi olarak gerçeklestirdigimiz yarisma, festival ve sanat programlariyla tüm insanliga katkida bulunmaya gayret ediyor, her seyden önce bunu bir sorumluluk olarak görüyoruz." dedi.

Keskin, yarismayla da pandemi döneminde sikintilar yasayan Türk sinemasini desteklemek ve yeni yeteneklere alan açmak istediklerini belirterek, "Yarismamiza basvurular 8 Mart'ta baslarken, 30 Mart'ta sonra erdi. Büyük bir mutlulukla ifade ediyorum ki rekor bir katilim oldu. Türkiye'den 534, yurt disindan 110 olmak üzere toplam 644 film arasindan en iyilerini ödüllendirecegiz. Bu ilgi hepimizin basarisi, gururudur." ifadelerini kullandi.

Yarismanin danismani Suat Köçer ise böyle bir pandemi döneminde yarisma düzenlemenin büyük bir cesaret ve özveri oldugunun altini çizerek, yarismanin ileride festival olarak ilerleyebilmesi temennisinde bulundu.

Programda ayrica AK Parti Istanbul Milletvekili Mustafa Atas da kisa bir konusma yapti.

- Ödüller

Yarisma kapsaminda Ahmet Keçili'nin yönetmenligini üstlendigi "Seval", Ulusal Yarisma'da "En Iyi Film" ödülünü aldi. Ayni kategoride ikincilik ödülünü Büsra Bülbül'ün "Çamasir Suyu", üçüncülügü ise Orhan Umut Gökçek ve Seyma Gökçek'in "Son" filmi kazandi.

Uluslararasi Yarisma kategorisinin birincisi ise Hugo Chaby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte ve Zoe Devise'nin çektigi "Migrants" filmi oldu.

Anadolu'da Türkçe siirin öncülügünü yapan, tasavvuf ve halk sairi Yunus Emre anisina verilen Özel Ödül'e ise Mehmet Oguz Yildirim'in yönetmenligini yaptigi "Lekesiz" adli film deger görüldü.

Yarismada "Kisa Filme Katki Ödülleri" ise oyuncu Tülin Özen, kameraarkasi.org sitesinin kurucusu, yönetmen Hayri Çölasan ve oyuncu Murat Kiliç'a takdim edildi.

Yarisma kapsaminda ayrica kisa film alaninda nitelikli yapimlarin artmasi ve yeni yeteneklerin cesaretlendirilmesi amaciyla finale kalan ancak dereceye giremeyen kisa filmlere de ikiser bin liralik gösterim telifi verildi.

Kaynak: AA