Sirnak'ta UMKE'den Gerçegi Aratmayan Helikopter Destekli Arama Kurtarma Tatbikati

Sirnak’ta Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) öncülügünde 112 acil saglik, jandarma, polis ve itfaiye ekiplerinin katildigi helikopter destekli arama kurtarma tatbikati nefes kesti.

Sirnak'ta UMKE'den Gerçegi Aratmayan Helikopter Destekli Arama Kurtarma Tatbikati
Sirnak’ta, ekiplerin katildigi tatbikat için hazirlanan senaryo geregi saat 12.00 siralarinda endüstriyel patlama sonucunda yaralamalar meydana geldigi ve yangin çiktigi belirtildi. Olay yerine yasanan endüstriyel patlama sonrasi UMKE, 112 acil saglik, jandarma, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri bölgede çikan yanginlara müdahale ederek alevleri söndürürken, UMKE ekipleri de yaralilari kurtardi. Daha sonra alana gelen UMKE ve 112 acil saglik ekipleri olayda yaralanan 7 kisiye, bölgede ilk müdahaleyi yaptiktan sonra ambulanslar ile alanda kurulan sahra hastanesine sevk etti. Kurulan sahra hastanesinde tedavileri yapilan yaralilardan bir tanesinin durumu agirlasinca, tekrar ambulans ile helikopter pistine tasindi. Hazir bekleyen helikopter ambulans ile Diyarbakir’a sevk edildi.

Tatbikati izleyen Sirnak Il Saglik Müdürü Op. Dr. Ismail Basibüyük, kentte ilk defa UMKE il egitim tatbikatini gerçeklestirdiklerini söyledi.

Op. Dr. Basibüyük, "Sirnak içerisinde meydana gelebilecek olaganüstü durumlarda nasil bir yaklasim sergiledigimizi görmek istedik. Bugünkü tatbikatta endüstriyel patlama olarak ifade ettigimiz, bir patlama gerçeklestirdik. Bunun üzerine 4 UMKE timi, beraberligini iki tane UKME araciyla beraber yine buraya eslik eden jandarma, polis, itfaiye, 100 Il Saglik Müdürlügü personeli katildi.

Jandarma, polis, itfaiye ekiplerimiz bize bu tatbikatimizda bize eslik etiler. Toplamda 100 personel ile tam donanimli bir tatbikat oldu. UMKE araçlarindan tutun, ambulans helikoptere kadar elimizdeki tüm imkanlari sonuna kadar kullanma verdik. Burada tatbikata destek veren herkese ve UMKE ekibine tesekkür ederim. Ilimizde 55 ambulans, 300 personel ile il ambulans 112 hizmetini veriyoruz. Beraberinde de 100 UMKE ekibi ile görev yapiyor. Ekiplerimizle ilimizdeki afetlerle mücadelede elimizden geleni maksimum derecede hizmet veriyoruz. Özellikle toplumsal olaylarda ve olaganüstü afetlerde meydana gelebilecek durumda bizim reaksiyonumuz ne kadar hizli hareket edebiliyoruz neler yapabiliyoruz, temelde bunu deneyimleyebilmek hem de gösterebilmek istedik" dedi.

Konusmanin ardindan tatbikata katilan ekipler hatira fotografi çekti.
Kaynak: İHA