Ilk Milli Gemisavar Füzesi Atmaca Gücünü Test Etti, Teslimatlar Basliyor

ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ikinci: 'Türk Silahli Kuvvetleri açisindan bu çok ciddi bir dönüm noktasi. Bu proje kapsaminda aslinda Türkiye kendi gemisavar füzesini üretme ve bunlari bütün platformlarinda kullanma yetenegine sahip oldu' 'Seri üretim faaliyetlerinin ilk ürünleri silahli kuvvetlerimize teslim edilmek üzere hazirlanmayi bekliyor. Sene sonuna kadar envantere Atmaca füzelerimiz girecek ve gemilerimizin üzerine takilacak' 'Çok hizli sekilde Akya torpidosunu da kendi denizaltilarimiz üzerinde görecegiz. Bu senenin sonuna dogru Akyalarin teslimatlari olacaktir' 'Bu sistemlerin hepsi dost ve kardes ülkelerde de bir kabiliyet olarak kullanima girecek. Bu da Türkiye açisindan ciddi bir ihracat potansiyeli olusturacaktir'

GÖKSEL YILDIRIM - ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ikinci, Atmaca ile Türkiye'nin kendi gemisavar füzesini üretme ve kullanma yetenegine kavustugunu belirterek, sene sonuna kadar füzelerin gemilerdeki yerini almaya baslayacagini bildirdi.

Ikinci, ROKETSAN tarafindan gelistirilen Türkiye'nin ilk milli gemisavar füzesi Atmaca'nin, seri üretim hatti kalifikasyon testi kapsaminda TCG Kinaliada korvetinden ateslenerek hizmet disi kalan kurtarma gemisi Isin'i basariyla vurmasinin ardindan AA muhabirine açiklamalarda bulundu.

Bugünün hem Türk Silahli Kuvvetleri hem Türk milleti açisindan çok özel bir gün oldugunu vurgulayan Ikinci, "Bugün ilk defa silahli kuvvetlerimiz, deniz kuvvetlerimiz kendi gemisinden atmis oldugu kendi gemisavar füzesiyle bir askeri platformu vurdu ve basariyla imha etti." dedi.

Bunun dünyada çok fazla ülkenin yapabildigi bir basari olmadigini dile getiren Ikinci, sunlari kaydetti:

"Türk Silahli Kuvvetleri açisindan bu çok ciddi bir dönüm noktasi. Savunma Sanayii Baskanligi liderliginde ROKETSAN, ASELSAN, TÜBITAK SAGE gibi partnerle birlikte gerçeklestirmis oldugumuz bu proje kapsaminda aslinda Türkiye kendi gemisavar füzesini üretme ve bunlari bütün platformlarinda kullanma yetenegine sahip oldu. Bu füzemiz aslinda su anda sikintilarini çektigimiz, yurt disindan ambargoyla alamadigimiz sistemlerden çok daha üsten kabiliyetleri deniz kuvvetlerimize kazandiriyor. Bu da Mavi Vatan'da özellikle deniz kuvvetlerimizin gücüne güç katan, sahadaki caydiriciligini etkileyen çok önemli bir farklilik. Bugün gerçekten tarihi bir dönüm noktasi çünkü aziz milletimizin bize vermis oldugu görev kapsaminda bu güveni layikiyla yerine getirmis olan bir ekibi bugün izledik. Bu ekibin basarisiyla deniz kuvvetlerimizin sahadaki gücünü güç katan bir silah sistemini basariyla envantere kazandirmis olduk."

- Seri üretim süreci

Atmaca füzesinin seri üretim sürecine iliskin sorulara Ikinci, "Seri üretim faaliyetleri devam ediyor. Seri üretim faaliyetlerinin ilk ürünleri silahli kuvvetlerimize teslim edilmek üzere hazirlanmayi bekliyor. Bu sene içerisinde, sene sonuna kadar envantere Atmaca füzelerimiz girecek ve gemilerimizin üzerine takilacak. Bundan sonra kendi gemilerimiz kendi gemisavar füzelerimizle görev yapacak sekilde Mavi Vatan'i tüm tehditlerden koruyacak bir kabiliyet kazanmis olacak." yanitini verdi.

- Sirada orta menzil gemisavar füzesi var

Murat Ikinci, Atmaca füzesinin küçügü orta menzil gemisavar füzesi için çalismalara da basladiklarini söyledi.

Bu konuda milli motor gelistirmek üzere Türk savunma sanayisi firmalarinin kendilerine destek olmak için çalismalarina devam ettiklerini ve basarili sonuçlar aldiklarini anlatan Ikinci, söyle konustu:

"Orta menzil gemisavar füzemizin helikopter platformlarindan firlatilabilir olmasi dolayisiyla çok daha ciddi bir dinamik etki yaratacagini düsünüyoruz. Atmaca'da kazanmis oldugumuz özellikle tecrübe, bilgi birikimiyle bu projemizi de çok kisa zaman içerisinde tamamlayip Türk Silahli Kuvvetlerimizin hizmetine sunacagiz. Bu da su anda gelistirme fazinda. Genç bir ekibimiz var, artik bu genç ekibimizin ciddi tecrübeleri olusmus durumda. Bu tecrübeyle bu tür projeleri çok kisa zaman içerisinde hayata geçirecekler. Diger sistemlerden farkli olan tarafi da kendi algoritmalarimiz, hassas güdüm sistemlerimiz, seyir sistemlerimiz bundan sonraki platformlarda yasanacak bütün karsi tedbirlere karsi en azindan kendi ürünlerimizi ortaya koyacak. Benzer sistemleri daha hizli, daha dinamik olarak hayata geçirecek bir ekibin olmasi hepimiz açisindan gerçekten büyük bir güç."

- Milli torpido yil sonunda teslim edilecek

Ikinci, sahip olduklari ekibin kendilerine verilen görevi yerine getirmek için gece-gündüz çalismalarina devam ettigini belirtti.

ROKETSAN'in gündemindeki bütün projelerle ilgili çalismalarin son hiziyla sürdügünü vurgulayan Ikinci, su bilgileri verdi:

"Çok hizli sekilde Akya torpidosunu da kendi denizaltilarimiz üzerinde görecegiz. Bu senenin sonuna dogru Akyalarin teslimatlari olacaktir. Hisar-A’nin teslimati yapildi, Hisar-O ve Siper olarak yoluna devam edecek. Bundan sonraki asamalarda aslinda savunma sanayimizin kazanmis oldugu tecrübeyle bu konudaki hizimizi ciddi sekilde artirmasini bekliyoruz. Bu yasamis oldugumuz tecrübeler, bilgi birikimi devamlilik arz ettiginden Türkiye Cumhuriyeti'ni farkli bir noktaya tasiyacak."

- "Dost ve kardes ülkelerle paylasmaya açigiz"

Murat Ikinci, atis testini izleyen yabanci askeri temsilcilerinin degerlendirmelerinin sorulmasi üzerine, atis testinde Pakistan, Azerbaycan, Endonezya'dan misafirleri oldugunu söyledi.

Yabanci askeri temsilcilerin atistan çok etkilendiklerini ifade eden Ikinci, "Dost ve kardes ülkelerimiz benzer silah sistemlerine ihtiyaç duyuyorlar. Onlar da ayni sikintilarla karsi karsiyalar. Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler de kabiliyetlerimizi, ürünlerimizi dost ve kardes ülkelerle paylasmaya açik oldugumuzu her beyanda söylüyoruz. Sayin Cumhurbaskanimiz da bu konuda çok kararli bir tutum ortaya koyuyor. Bu sistemlerin hepsi dost ve kardes ülkelerde de bir kabiliyet olarak kullanima girecek. Bu da Türkiye açisindan ciddi bir ihracat potansiyeli olusturacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA