Hazine Ve Maliye Bakani Lütfi Elvan Bursa'da Is Insanlariyla Bir Araya Geldi Açiklamasi (1)

'Enflasyon nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin önündeki en temel engeldir. Yüksek enflasyonun oldugu bir ortamda, sanayici de önünü göremez, saglikli karar alamaz, uzun vadeli yatirim yapmaya da cesaret edemez. Iste bu yüzden, enflasyonla mücadele tüm politikalarimizin merkezinde yer aliyor' 'Para, maliye, finansal sektör ve yapisal politikalarimiz uyum içinde hareket ediyor. Kisa vadeli kazanimlar ugruna, asla enflasyon hedefimizden kopmayacagiz. Enflasyonla mücadelede, beklentiler kanalinin ne denli kritik bir rol oynadigini biliyoruz' 'Kararli durusumuz ve uygulanan politikalar, enflasyonda yukari yönlü beklentilerin de kirilmasinda rol oynayacak'

Hazine Ve Maliye Bakani Lütfi Elvan Bursa'da Is Insanlariyla Bir Araya Geldi Açiklamasi (1)
Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, "Enflasyon nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin önündeki en temel engeldir. Yüksek enflasyonun oldugu bir ortamda, sanayici de önünü göremez, saglikli karar alamaz, uzun vadeli yatirim yapmaya da cesaret edemez. Iste bu yüzden, enflasyonla mücadele tüm politikalarimizin merkezinde yer aliyor." dedi.

Elvan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Büyük Salonu'nda düzenlenen "Bursa Is Dünyasi ile Bulusma" programinda, salginin etkilerinin nispeten azalmasiyla, artik sahaya daha sik inmek, yerelin sesini yerinde duymak istediklerini söyledi.

Bu yüzden Anadolu turuna da Bursa'dan basladiklarini belirten Elvan, tarimiyla, üretim ve turizmiyle güçlü bir ekonomik altyapisi olan kadim kentin, Türkiye ekonomisinin can damarlarindan biri oldugunu vurguladi.

Elvan, Bursa sanayisinin çok dinamik ve üretken yapiya sahip oldugunu, imalat sektörünün neredeyse her kalemde ihracat yapabildigini dile getirerek söyle devam etti:

"Otomotivin ve tekstilin kalbi burada atiyor. Türkiye'nin otomobilinin Gemlik’ten yola çikacak olmasi elbette tesadüf degil. Sahip oldugunuz kabiliyetler, güçlü tedarik zincirleri ve firma etkilesimini kolaylastiran ekosistem, Bursa'nin tasidigi avantajlardan sadece birkaçi. Çekim merkezi konumunda olan Bursa, bölgesel gelisme açisindan da çevre illerin kalkinmasinda bir kaldiraç görevi üstleniyor. Dolayisiyla tasidiginiz bu potansiyel, ülkemize de yüksek katma deger, üretim çesitliligi ve istihdam olarak geri dönüyor. Bu etkileyici performans, sizleri bir rol model olarak da öne çikartiyor."

Çok zorlu bir yili geride biraktiklarini aktaran Elvan, "Yasadigimiz bu küresel salgin, sosyolojik, ekonomik ve toplumsal pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Bakin biz bu dönemde, sorunsuz isleyen bir düzenin aniden durabilecegini, deyim yerindeyse tüm salterlerin bir anda kapanabilecegini gördük. Küresel ekonomi, belki de son 100 yilin en siddetli daralmasini yasadi. Dünya ticareti ve uluslararasi sermaye hareketleri derin yaralar aldi. Küresel çapta issizlik, bütçe açiklari, borçluluk oranlari ve enflasyon artis egilimine girdi. Olusan bu hasarin giderilmesi maalesef zaman alacak. Türkiye, iste böylesine zorlu bir mücadeleyi, Cumhurbaskanligi Hükümet Sisteminin sagladigi hizli koordine olabilme yetenegi sayesinde basariyla yürüttü. Emekçiler, isverenler ve vatandaslarimiz için tüm imkanlarimizi seferber ettik." degerlendirmesinde bulundu.

- "Gereken tedbirleri gereken zamanda alacagiz"

Elvan, salgindan etkilenen isletmelere çesitli hibe destekleri sunduklarini ifade ederek konusmasini söyle sürdürdü:

"Vergi ve sosyal güvenlik prim ödemelerinde ertelemeler getirdik, KDV ve kira stopajlarinda indirimler yaptik. Üretimde sürdürebilirligi saglamak için benzersiz adimlar attik. Kisa çalisma ödenegi, issizlik ödenegi, nakdi ücret destegi ve normallesme destegi gibi mekanizmalar, Türk sanayisini bu zorlu dönemde ayakta tuttu. Bahsettigim bu dört uygulamayla, 9,5 milyon vatandasimiza 55 milyar liralik bir destek sunduk. Bütçeden ve çesitli fonlardan sundugumuz desteklerin tutari 141 milyar lirayi asti. Yil sonuna kadar bu tutarin 191 milyar liraya, yani milli gelirin yüzde 3,4'üne ulasmasini bekliyoruz. Sunu da çok net ifade edeyim, bundan sonraki süreçte de ihtiyaç duyan her kesimin yaninda olmaya devam edecek, gereken tedbirleri gereken zamanda alacagiz. Kimsenin bundan en ufak bir kuskusu olmasin."

Asilama konusuna da deginen Elvan, "Günde 1 milyon dozun üzerinde asi yapiliyor, bakiniz bu muazzam bir basaridir. Insallah bu durumun olumlu etkisini de önümüzdeki dönemde, hem ekonomide hem de sosyal hayatin normallesmesinde görecegiz. Atilan adimlarin katkisiyla, 2020 yilini büyümeyle kapattik. Ekonomik aktivite 2021'in ilk çeyreginde canli bir performans gösterdi." diye konustu.

- "200 milyar dolarin üzerine bir ihracat performansi gerçeklestirecegimize inaniyorum"

Bakan Elvan, ilk çeyrekteki yüzde 7'lik büyümenin yüzde 30'unu imalat sanayinin tek basina sirtladigini anlatarak, "Yine bu dönemde, dis talebin ve yatirim harcamalarinin da büyümeye önemli bir katki sagladigini görüyoruz. Ihracat tarafi çok güçlü gidiyor, bu sene tarihimizde ilk defa 200 milyar dolarin üzerine bir ihracat performansi gerçeklestirecegimize inaniyorum." ifadesini kullandi.

Bursa'nin ihracat rakamlarinin da yilin ilk 5 ayinda, geçen senenin ayni dönemine göre yüzde 38'in üzerinde arttigini vurgulayan Elvan, söyle konustu:

"Sizlerin de destegi ile yil sonu hedefimize ulasacagimizdan hiç kuskum yok. Makroekonomik politikalarimizda 3 temel önceligimiz var. Birincisi, ekonomide dengesizlik ve kirilganlik olusturmayacak, kaliteli ve istikrarli bir büyümeyi temin etmek. Bizim için önemli olan büyümenin sürdürülebilirligi ve kapsayiciligidir. Istihdam olusturan, gelir dagilimini iyilestiren, verimliligi artiran ve rekabeti tesvik eden politikalarla büyüme patikamizi sekillendirmek istiyoruz. Bu büyümeden de, tüm vatandaslarimizin en iyi sekilde faydalanmasini arzuluyoruz. Ikinci politika önceligimiz cari açigin kontrol altina alinmasi, hatta orta vadede cari fazla veren bir ekonomik yapinin hakim kilinmasidir. Cari açikla mücadelenin hem dönemsel hem de yapisal unsurlarinin oldugunun farkindayiz. Ihracat pazarlarimizin toparlaniyor olusu, dönemsel açidan isimizi kolaylastiriyor. Benzer sekilde, altin ithalatini azaltmak için uyguladigimiz tedbirlerin de müspet etkilerini görmeye basladik. Yilin ilk 5 ayinda altin ithalati, geçen seneye göre yüzde 47 azaldi. Yapisal tarafta da bir dizi tedbir hayata geçecek. Örnegin imalat sanayimizin küresel deger zincirlerine entegrasyonunu daha da artirmak için özel programlar uygulayacagiz. Ihracati öncelikleyen yatirimlara agirlik verecegiz. Yurtdisi lojistik merkezleri açarak ihracatçilarin potansiyel pazarlara erisimini hizlandiracagiz."

- "Enflasyonla mücadele tüm politikalarimizin merkezinde yer aliyor"

Üçüncü ve en önemli politika önceliginin ise fiyat istikrarinin saglanmasi oldugunun altini çizen Elvan, "Enflasyon nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin önündeki en temel engeldir. Yüksek enflasyonun oldugu bir ortamda, sanayici de önünü göremez, saglikli karar alamaz, uzun vadeli yatirim yapmaya da cesaret edemez. Iste bu yüzden, enflasyonla mücadele tüm politikalarimizin merkezinde yer aliyor. Biz bu sorunu bir bütün olarak ele aliyoruz. Para, maliye, finansal sektör ve yapisal politikalarimiz uyum içinde hareket ediyor. Kisa vadeli kazanimlar ugruna, asla enflasyon hedefimizden kopmayacagiz. Enflasyonla mücadelede, beklentiler kanalinin ne denli kritik bir rol oynadigini biliyoruz. Kararli durusumuz ve uygulanan politikalar, enflasyonda yukari yönlü beklentilerin de kirilmasinda rol oynayacak." diye konustu.

Elvan, döviz kurundaki istikrarin da önemli olduguna isaret ederek sunlari kaydetti:

"Son dönemde, döviz kuru geçiskenliginin enflasyon üzerindeki etkisinin daha da arttigini görüyoruz. Kur istikrarinin saglanmasi ve enflasyonun düsmeye baslamasiyla ülkemizin risk primi de düsecek, sermaye girisi hizlanacak, Türk Lirasi varliklara talep artacak ve olusan güven ortami istikrarli büyümeyi de beraberinde getirecek. Biliyorsunuz geçmiste de yüksek enflasyon sorununu yasadik ve attigimiz adimlar sayesinde enflasyonu gayet basarili bir biçimde tek hanelere indirdik. Yine benzer bir basari hikayesi yazacagiz, ancak bunun için sizlerin de sabriniza ve desteginize ihtiyacimiz var."

(Sürecek)
Kaynak: AA