Finlandiya'da Iklim Protestosu Açiklamasi Baskentin En Islek Caddesi Trafige Kapatildi

Finlandiya’nin baskenti Helsinki’de en islek caddeyi trafige kapatan protestocular, hükümetten iklim krizine karsi derhal harekete geçmesini talep etti. Yaklasik 150 protestocu caddeye çadir kurarken, Fin polisi "dagilin" uyarisinda bulundu.

Finlandiya'da Iklim Protestosu Açiklamasi Baskentin En Islek Caddesi Trafige Kapatildi
Finlandiya’nin baskenti Helsinki’de yaklasik 150 kisiden olusan çevreci grup Elokapina üyeleri, kentin en islek caddesi Mannerheimintie’yi çift yönde trafige kapatarak hükümetin çevre politikalarini protesto etti. Çevreciler, hükümetin çocuklarinin hayatlari ile kumar oynadigini belirterek derhal "çevresel acil durum" ilan edilmesini ve Basbakan Sanna Marin’in daha önce duyurdugu karbon saliniminin 2035 yilinda sifira inecegi taahhüdünü 10 yil erkene çekmesini istedi.

Protestocular kapattiklari yola çadir da kurarken, olay yerine polis ekibi geldi. Helsinki Emniyeti Müdür Yardimcisi Heikki Kopperoinen yaptigi açiklamada, "Yolun kapatilmasinin, su an sehir merkezindeki trafigi ve toplum hayatini nasil etkiledigi hakkinda durum degerlendirmesi yapiyoruz. Güvenlik güçleri olarak yapacak çok baska islerimiz var. Eger protestocular barisçil sekilde dagilmazlarsa genel degerlendirmeden sonra müdahale edecegiz" diye konustu.

Kaynak: İHA