Antonio Guterres, BM Genel Sekreterligine Ikinci Kez Atandi

Antonio Guterres, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreterligine 5 yilligina yeniden atandi.

Ülkesi Portekiz tarafindan aday gösterilen ve BM Güvenlik Konseyince adayligi onaylanan Guterres, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda ikinci kez BM Genel Sekreteri seçildi.

Halen BM Genel Sekreteri olan Guterres'in ikinci dönemi 1 Ocak 2022'de baslayacak.

BM Genel Sekreterleri, bes yilligina göreve seçiliyor.

Ilk döneminde cinsiyet esitligi ve iklim degisikligiyle mücadeleyi öncelikleri arasina alan Guterres, Çin'in Uygur Türklerine yönelik hak ihlalleri karsisinda sessiz kalmakla elestiriliyor.

Insan Haklari Izleme Örgütü (HRW), Guterres'e "otoriter liderleri kucaklayan ve insan haklarini göz ardi eden" eski ABD Baskani Donald Trump, BM'ye en fazla finansal katkida bulunan ülkelerden Çin'in Uygurlara karsi hak ihlalleri, Suudi Arabistan'in Yemen'deki savas suçlari karsisinda ve BM Güvenlik Konseyi'nde sik sik Suriye ile ilgili kararlari veto eden Rus hükümetini elestirme konusunda sessiz kaldigi yönünde elestiriler yöneltiyor.

HRW, Guterres'e ikinci döneminde insan haklarina öncelik vermesi çagrisinda bulunuyor. Guterres ise ikinci döneminde krizlere çözüm bulmada "dürüst bir ara bulucu" olacagi ve "köprü kurucu" rolü üstlenecegini vadediyor.

Eski Portekiz Basbakani Guterres, Ikinci Dünya Savasi'ndan bu yana en kötü insani krizin yasandigi bir dönemde, 2005-2015 yillarinda ise 10 yil boyunca BM Mülteciler Yüksek Komiserligi görevinde bulundu.

- Guterres kimdir?

Portekiz'in baskenti Lizbon'da dogan 67 yasindaki siyasetçi ve diplomat Guterres, mühendislik ve fizik bölümünü bitirdikten sonra 3 yil akademisyen olarak çalisti, 1974 yilinda ise siyasete atildi.

Portekiz'de 25 Nisan 1974'te siddet kullanilmadan gerçeklestirilen ve diktatörlüge son veren Karanfil Devrimi'nin ardindan Sosyalist Partiye katilan Guterres, 1992 yilinda partinin genel sekreteri oldu.

1995-2002 yillarinda Portekiz Basbakani olarak görev yapan Guterres, basbakanlik görevinin ilk döneminde ekonomik açilimlar yaparak Portekiz'in Expo 98'e ev sahipligi yapmasini sagladi ve ülkenin uluslararasi alanda görünürlügünü artirdi.

Basarili bir döneme imza atan Guterres, 1999 yilinda ikinci kez basbakan seçildi. Ancak, Guterres'in ikinci dönemi o kadar da parlak geçmedi. Sosyalist Parti içindeki iç çatisma ve yerel seçimlerde istenilen zaferin elde edilememesi Guterres'i 2001'de istifaya zorladi.

Guterres, 1999-2005 yillarinda da Sosyalist Enternasyonal'in baskanlik görevini yürüttü.

Kaynak: AA