ABD Savunma Bakani Austin, Çin'i 'Öncelikli Tehdit Odagi' Olarak Gördüklerini Söyledi

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, yeni güvenlik konseptinde Çin'i "öncelikli tehdit odagi" olarak degerlendirdiklerini bildirdi.

Bakan Austin, ABD Savunma Bakanligi Pentagon'un 2022 bütçesi için Senato Tahsisat Komitesinde düzenlenen oturumda, Çin'e yönelik tehdit degerlendirmeleri hakkinda bilgi verdi. Çin'i, savunma politikasi açisindan "öncelikli tehdit odagi" olarak gördüklerini belirten Austin, ABD'nin Pasifik'teki caydiriciliginin gelistirilmesi ve daha genis kapsamli yatirimlar için 5 milyar dolardan fazla bütçe ayirdiklarini söyledi.

Baskan Joe Biden'in göreve gelmesinden itibaren Pentagon'da bir Çin çalisma grubu olusturduklarini anlatan Austin, çalisma grubunun geçen hafta itibariyla planlarini tamamladigini ve bir iç talimatname yayinladiklarini aktardi. Austin, "Bakanligimizin çabalarini diger tehditler yaninda Çin'e karsi caydiriciligi saglayacak kavram ve kabiliyetlerin gelistirilmesine yogunlastiriyoruz." ifadesini kullandi.

Disisleri Bakani Anthony Blinken ile ilk yurt disi gezisini Hint Pasifigi bölgesine yaptiklarini hatirlatan Austin, yeni stratejinin Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi bölge ülkeleriyle iliskileri canlandirmaya ve güvenlik alaninda yeni is birligi firsatlari yaratmaya da önem verecegini vurguladi.

Kaynak: AA