YEK-G Sistemi Ile Yenilenebilir Enerji Herkes Için Ulasilabilir Hale Geliyor

Tüketicilere yenilenebilir enerji kaynaklarindan üretilen enerjiyi kullandigini belgeleme imkani sunan YEKG Sistemi ile bu sistemin isletilecegi Organize YEKG Piyasasi'nin açilisi 21 Haziran'da yapilacak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi ve EPIAS Yönetim Kurulu Baskani Abdullah Tancan: 'YEKG Sistemi ve Organize YEKG Piyasasi ile birlikte üretilen ve tüketilen elektrigin kullaniminin yayginlastirilmasi, sektörümüze yeni bir kaynak olusturulmasi, çevreye karsi duyarliligin artmasi ve gelecek nesillere karsi sorumlulugumuzun oldugunun hatirlanmasi hedeflerimiz arasinda' 'Katilimin gönüllülük esasina dayandigi YEKG Sistemi ve Piyasasi'nda yil sonuna kadar piyasa katilimcilarimizdan piyasa katilim ücreti alinmayacak'.

FIRDEVS YÜKSEL - Türkiye'nin enerji borsasi Enerji Piyasalari Isletme AS'nin (EPIAS) blokzincir teknolojisini kullanarak gelistirdigi Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ile yenilenebilir enerji herkes için ulasilabilir hale geliyor.

Büyük ölçekli kuruluslardan bireysel tüketicilere kadar isteyen herkesin yenilenebilir enerji kaynaklarindan üretilen enerjiyi tercih edebilecegi ve bunu kanitlayabilecegi YEK-G Sistemi ile bu sistemin isletilecegi Organize YEK-G Piyasasi'nin açilis töreni ise 21 Haziran'da yapilacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi ve EPIAS Yönetim Kurulu Baskani Abdullah Tancan, AA muhabirine, özellikle son yillarda ülkelerin çevreye ve gelecek kusaklara karsi sorumluluklarinin ve duyarliliklarinin arttigini ve bu dogrultuda politikalar gelistirdiklerini belirterek, "Bu dogrultuda, ülkeler karbon salimini azaltmak ve sifirlamak amaciyla 'yesil enerji' diye tanimladigimiz yenilenebilir enerji kullanimini tesvik etmekte ve bu enerji kaynaklarina yatirimlari desteklemekteler." dedi.

Tancan, Türkiye'nin de bu konularda attigi adimlara dikkati çekerek, "Bugün ülkemizin yaklasik 98 bin megavatlik kurulu gücünün yüzde 53'ü yenilenebilir kaynaklardan olusmaktadir. Ülkemizin 2020 yili elektrik üretiminin yüzde 43'ü de yenilebilir kaynaklardan saglanmistir. Yenilenebilir elektrik kurulu gücü olarak Avrupa'da 5'inci, dünyada da 12'inci siradayiz." ifadelerini kullandi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarinin üretim ve tüketiminin belgelenmesinin de önemine deginen Tancan, "Bildiginiz üzere EPIAS da bu konu ile ilgili sektörümüzde yeni bir algi ve farkindalik olusturacak YEK-G Sistemi ve Piyasasi'ni 1 Haziran itibariyla devreye aldi. YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasasi ile birlikte üretilen ve tüketilen elektrigin kullaniminin yayginlastirilmasi, sektörümüze yeni bir kaynak olusturulmasi, çevreye karsi duyarliligin artmasi ve gelecek nesillere karsi sorumlulugumuzun oldugunun hatirlanmasi hedeflerimiz arasinda." diye konustu.

Tancan, YEK-G Sistemi ile elektrik üretim ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullaniminin bütün asamalarda belgelenmesinin yani sira yenilenebilir enerji kullanma bilincinin artirilmasi ve desteklenmesi, tüketicinin satin aldigi enerjinin kaynaginda tercih hakkinin olmasi ve bilgilendirilmesi, firmalarin sürdürülebilirlik raporlarinda elektrik enerjisi tüketimlerini yenilenebilir kaynaklardan sagladiklarinin belgelenmesinin saglanacagini ifade etti.

Tüketici firmalarin enerji tüketimlerini söz konusu sistem araciligiyla sertifikalandirarak, bir anlamda, "çevreye karsi duyarliliklarini" belgelemis olacagini ve prestij kazanacagini kaydeden Tancan, "Katilimin gönüllülük esasina dayandigi YEK-G Sistemi ve Piyasasi'nda yil sonuna kadar piyasa katilimcilarimizdan piyasa katilim ücreti alinmayacak. Özetlemek gerekirse yesil piyasa yani YEK-G Sistemi ve Piyasasi daha yasanilabilir bir dünya ve gelecek için ülkemizin attigi önemli adimlardan bir tanesi olmus durumda." dedi.

- Avrupa Yesil Mutabakati ve Sinirda Karbon Düzenlemesi kapsaminda YEK-G

Tancan, Avrupa Yesil Mutabakati ve Sinirda Karbon Düzenlemesi kapsaminda yenilenebilir enerjinin önemi ve gerekliliginin bir kere daha anlasildigini ifade ederek, "Bundan sonra özellikle Avrupa'da üreticiler, üretimde kullandiklari enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildigini belgeleyemezse ek bir maliyetle alim-satimini gerçeklestirebilecek. Sera gazi kapsami protokolü kapsam-2 çerçevesinde yesil sertifika kullanarak tesisler elektrik tüketiminden kaynaklanan salinimlarini sifirlayabilirler. Bu konuda adres, ülkemizin yerli ve yenilenebilir sertifikasi olan YEK-G'dir." degerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu uygulamalarin Türkiye'ye etkisinin arastirilmasi ve bu konuda izlenilecek yol üzerinde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluslarinin uyum içerisinde çalismalar yürüttügüne dikkati çeken Tancan, söyle devam etti:

"EPIAS da Çevre ve Sehircilik Bakanligimizin basini çektigi bir çalisma grubunda Karbon Piyasalarina Hazirlik Ortakligi Türkiye Programi kapsaminda çalismalar yürütmektedir. Bu konuda Çevre ve Sehircilik Bakanligi bünyesinde firmalarin ve sektörlerin karbon salimlari kayit altina alinmakta, izlenmekte, raporlanmakta ve dogrulanmaktadir. Bundan sonraki asama ise piyasanin kurulmasi ve mekanizmanin isletilmesi olacak. Bu anlamda da EPIAS olarak tüm bu gelismelere hazirlikli olarak süreci yakindan takip etmekteyiz. Bize bir görev verilmesi halinde piyasa isletim bilgi, tecrübemiz ve YEK-G'den gelen sertifikali piyasa deneyimimizle basaracagimiza inaniyoruz."

Tancan, EPIAS bünyesinde olusturulan Çevresel Piyasalar birimi ile Avrupa Enerji Borsalari Birligindeki çevresel piyasalar çalisma grubunda iki senedir baskanlik yürüterek önemli bir tecrübe kazandiklarini vurgulayarak, "EPIAS Genel Müdürlük binamizi Karbon-Nötr yapmak için gerekli çalismalarin yapildigi ve belgemizin dogrulandigini da ayrica belirtmek isterim." diye konustu.
Kaynak: AA