TOKI'den Köycegiz'de Tarim Arazilerinin Açik Artirmayla Satisa Sunuldugu Haberlerine Iliskin Açiklama Açiklamasi

'(Arsa satisina konu edilen tasinmazlar) Tarim arazisi olmayip, konut imarli arsalardir. Bu alanlarda idaremizce herhangi bir plan degisikligi yapilmamistir'

Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI), "Mugla Köycegiz'de açik artirma ile satisa sunuldugu" yönündeki haberlerde konu edilen tasinmazlarin tarim arazisi degil, konut imarli arsalar oldugunu ve bu alanlarda TOKI'nin herhangi bir plan degisikligi yapmadigini bildirdi.

TOKI'den yapilan açiklamada, Köycegiz'in Toparlar semtinde yer alan, toplam 40 bin 78 metrekare büyüklügüne sahip 20 tasinmazin açik artirma yöntemiyle satisa sunulmasiyla ilgili bazi basin-yayin organlarinda yaniltici haberlerin yer aldigi, bu nedenle açiklama yapilmasina ihtiyaç duyuldugu belirtildi.

Haberlerde, bölgede yasayan vatandaslarin vergisini ödedigi tarim arazilerinin TOKI tarafindan bos arazi gösterilip açik artirma ile satisa çikartildigi yönünde asilsiz iddialar bulundugu aktarilan açiklamada sunlar kaydedildi:

"Öncelikle belirtmek isteriz ki arsa satisina konu edilen tasinmazlar, Özel Çevre Koruma Kurumu Baskanligi tarafindan 23 Ocak 2004'te onaylanan plan kapsaminda kalmaktadir. Tarim arazisi olmayip konut imarli arsalardir. Bu alanlarda idaremizce herhangi bir plan degisikligi yapilmamistir. Hazine mülkiyetinde bulunan tasinmazlar, idaremiz ile kamu kurumlari ile yapilan protokoller kapsaminda mahsuplasmalarda ve idaremizce yapilan yatirimlarin finansman temininde kullanilmak üzere 10 Ekim 2019'da devir alinmistir.

Idaremiz mülkiyetinde Toparlar Mahallesi yerlesim alani içinde ve hemen bitisiginde 754 bin 398 metrekare yüzölçümlü 161 tasinmaz bulunmaktadir. Bunlardan 100 bin 150 metrekare yüzölçümlü bir parsel askeri alan, 79 bin 877 metrekare yüz ölçümlü bir parsel ise üniversite alani olup hazineye iade edilecektir. 111 bin metrekare yüzölçümünde ise 550 konut projelendirme çalismalari devam etmektedir."

- "Haberlerin gerçek disi ve yaniltici bilgiler verdigi asikardir"

Açiklamada, idarenin sosyal konut üreterek dar gelirli vatandaslari ev sahibi yaptigi ve bugüne kadar 1 milyon sosyal konut insa ederek 5 milyonu askin vatandasi sicak yuva sahibi yaptigina isaret edildi.

Tasinmazlarin sosyal konut finansmaninda kullanilmasi amaciyla ilgili mevzuat çerçevesinde, 9-10 Haziran'daki arsa satisinda yüz ölçümü 40 bin 78 metrekare yüz ölçüme sahip 20 parselin satisa sunuldugu ve tamamina toplam 49 milyon 540 bin lira teklif geldigi belirtilen açiklamada sunlar kaydedildi:

"Verilen detayli bilgilerden de anlasilacagi üzere devletin hüküm ve tasarrufu altinda hazine adina kayitli tasinmazlar yine kanunlarla verilmis görev ve yetkiler çerçevesinde kullanilmak üzere ne amaçla devir edilmisse o amaç kapsaminda kullanilmis ve elde edilen gelir, tüm ülke çapinda kamuya arz edilen sosyal konut ve kamu yatirimlari için kullanilacaktir. Tasinmaz ile ilgili durum bu sekildeyken yapilan haberlerin gerçek disi ve yaniltici bilgiler verdigi asikardir."
Kaynak: AA