Porto Riko'da Elektrik Kesintisi Halkin Magduriyetini Arttirdi

ABD'ye bagli ada ülkesi Porto Riko'da yasanan elektrik kesintileri, ekonomik sikinti yasayan bölge halkinin magduriyetini had safhaya çikardi.

Amerikan radyo kanali NPR'a göre, Karayip adalari içindeki Porto Riko'da yasanan son elektrik kesintisi 337 bin kisiyi karanlikta birakirken, artan kesintiler bölge halkini öfkelendirdi.

1 Haziran'da adanin elektrik iletim ve dagitim sistemini devralan özel sirket Luma Energy, henüz belirlenemeyen nedenlerle üç ünitenin devre disi birakildigini, elektriksiz kalan müsteri sayisiyla ilgili çeliskili açiklamalarda bulundu.

Kesintiler nedeniyle son günlerde gida ve insülin de dahil olmak üzere buzdolaplarindaki bozulan ilaçlari atmak zorunda kalan binlerce insan arasinda öfke yayilirken, magdurlarin son kesintiyle sikayetlerini duyurmak için sosyal medyaya yöneldigi kaydedildi.

Ada halki ayrica, son günlerde elektrigin kisa araliklarla kesilip geri gelmesinden dolayi evlerindeki elektronik cihazlarin bozulmasindan sikayetçi oldu.

Yaslanan altyapi problemleri disinda, 2017'de yasanan siddetli Mari kasirgasinin bölgeyi yerle bir etmesinden bu yana adanin elektrik sebekesinin sorunlari bir türlü giderilemiyor.

1898'de gerçeklesen askeri müdahale ile ABD'ye baglanan Porto Riko, 1952'de ise özerklige kavusmustu. Dogustan ABD pasaportuna sahip olan Porto Rikolular, ABD'ye vizesiz seyahat edebiliyor ancak ABD Baskanlik ve Kongre seçimlerinde oy kullanamiyor.

Kaynak: AA