O Sel 8 Kisinin Hayatini Kaybettigi, 2 Kisinin Kayboldugu Sel Felaketinin Üzerinden 2 Yil Geçti

Trabzon’un Arakli ilçesi Çamliktepe mahallesinde 18 Haziran 2019 tarihinde yasanan sel felaketinde 8 kisi hayatini kaybederken 2 kisi de kaybolmustu. Felaketinin üzerinden 2 yil geçerken, sel felaketini yasayan Cevahir ailesi yasadiklari o aci dolu günü unutamiyor.

O Sel 8 Kisinin Hayatini Kaybettigi, 2 Kisinin Kayboldugu Sel Felaketinin Üzerinden 2 Yil Geçti
Arakli ilçesi Çamliktepe mahallesinde 18 Haziran 2019 günü yasanan asiri yagislarin ardindan Çamliktepe Deresi heyelanla akan malzeme ile doldu. Olusan gölün ani olarak bosalmasi ile sel felaketi meydana geldi. Selde ayni yerde 5 gün önce yasanan selin yaralarini sarmak için bölgede bulunan Arakli Belediyesi personeli Ali Abdullah Osmanoglu, Büyüksehir Belediyesi personeli Baki Turhan ve DSI personeli Hasan Çakar ile imam Soner Özbay, Mehmet Cevahir, Helim Köse, Erdogan Uzun ve Ali Kemal Çoskuner hayatini kaybederken, mahalle bakkali Mahmut Köseoglu (39) ve Cengiz Cevahir (16) sel sularina kapilarak kayboldu. Selde kaybolan 2 kisiyi arama çalismalari bölgede JAK Timleri, AFAD ekipleri ve uzman köpeklerin katilimlari ile 4 ay boyunca araliklarla sürdü ancak kayip iki kisinin cansiz bedenlerine ulasilamadi.

Selden zarar gören Çamliktepe ilk ve ortaokulu ile 13 ev tehlike olusturdugu için sel sonrasi yikilirken, dere yatagindaki mahallede yeni yapilasmaya izin verilmedi. Selin yörede yasanan ilk sel olmadigi, 2016 yilinda da bölgede ciddi bir sel yasandigi ancak dere islahi gibi gerekli tedbirlerin alinmadigi belirlendi. Facianin son uyarisi ise 13 Haziran 2019 günü selden 5 gün önce ayni yerde yasanmisti.

Aradan geçen 2 yila ragmen magduriyetlerinin giderilmedigini belirten mahalle sakinleri, yetkililere tepki göstererek sorunlarinin bir an önce çözülmesini istediler. Sel felaketinin oldugu bölgede evleri yikilan bazi vatandaslar selin yasandigi bölgedeki bahçelerinde çalisirken, kaybettikleri yakinlarinin acisini yasiyor.

SELIN YASANDIGI O ANLARI TEKRAR HATIRLADILAR

Sel felaketinin ardindan mahallelerinde pek degisen bir sey olmadigini ifade eden Hamdi Cevahir, yetkililere seslenerek “O zamandan beri degisen bir sey olmadi. Devlet ilk zamanlar maddi anlamda bize para verdi, sonrasinda ise bir sey verilmedi. Çogunun çarsida evi var, oralara tasindilar. Sel felaketinde burada 8 kisi vefat etti, 2 kisi de kayip. Afet öncesi burada ufak ufak seller olmustu. O zamanlar yetkililer ’yapacagiz, edecegiz’ dediler ancak hiçbir sey yapilmadi. Sonrasinda büyük sel geldi, evler yikildi insanlar öldü, kayiplar oldu. Sel zamani okulun önünde idim. Öglene kadar çok sicak bir hava vardi. Daha sonra dagda karabulut göründü, yagmur yaginca dereler tasti. Her zamanki gibi normal olacak zannettik. Her sey bir anda oldu” dedi.

Yakinlarini sel felaketinde kaybeden Serif Cevahir ise ”Çocuklarimiz, hayatimiz gitti. Iki tane yavrumuzu kaybettim. Birisi ablamin çocugu, digeri de kizimin çocugu. Halen daha bulunamadilar. Bize konut verecektiler, bir sey yapilmadi. Su an orada burada ikamet ediyoruz” diye konustu.

Sel felaketinde kaybolan akrabalarinin bulunamadigini ifade eden Havva Cevahir de “Afet günü buradaydik. O günden beri kahrolmus durumdayiz. Akrabalarimiz bulunamadi, onlara çok yandik” diye konustu.

(Bekir Koca - Ozan Köse - Yusuf Genç /IHA)
Kaynak: İHA