Mitral Kapak Tamiriyle Hem Sagligina Hem Torununa Kavustu

Sivas’ta yasayan iki çocuk annesi Tuba Yildizdagi’na, Covid-19’u atlattiktan sonra mitral kapak yetmezligi tanisi konuldu. Prof. Dr. Mustafa Güden tarafindan mitral kapak tamiri ameliyati yapilan ve sagligina kavusan Tuba Yildizdagi “Bu süreçte kizim hamileydi ve en büyük istegim ilk torunumu görebilmekti. 26 Aralik 2020’de ilk torunumu, kizimin kizini kucagima aldim. 11 Subat’ta ise mitral kapak tamiri ameliyati oldum. Yaklasik 5 gün hastanede yattim, sonra da taburcu oldum. Tahminimden kolay geçti bu süre” dedi.

Mitral Kapak Tamiriyle Hem Sagligina Hem Torununa Kavustu
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Güden’e mitral kapak yetersizligi nedeniyle basvuran 49 yasindaki Tuba Yildizdagi, geçirdigi basarili ameliyat sonrasi sagligina kavustu. Sivas’ta yasayan 2 çocuk annesi Tuba Yildizdagi’nin kalple ilgili sikayetleri Covid-19’u atlattiktan sonra ortaya çikti. Tuba Yildizdagi, geçen yil Agustos ayinda koronavirüs geçirdigini belirterek “Öncesinde kalbimle ilgili bir sorunum yoktu. Kendi isini kendi yapan, merdiven çikarken sorun yasamayan hatta yürümeyi seven ve bunlari yaparken pek de yorulan bir insan degildim. Sonrasinda koronavirüse yakalandim. Ancak hastaligi çok agir atlattim hatta bu süreçte 8 kilo verdim. Sonradan ögrendim ki Covid-19 cigerlerime kadar inmis. Karantina sürecim bitmesine ragmen öksürügüm kesilmeyince doktora basvurdum. Muayeneye gittigimde doktor ‘Tuba hanim hemen kardiyolojiye gitmen lazim, nabzin su anda 127 ve bu normal degil. Kalbinde üfürük var’ dedi.

Ardindan kardiyolojiye basvurdugumda kalbimde büyüme ve yetmezlik olustugunu, acilen ameliyat olmam gerektigi söylendi” diye konustu.

“Koronavirüs kalpteki sorunu tetikledi”

Ameliyat olmasi gerektigini ögrendikten sonra ailesiyle birlikte Istanbul’a gelen Tuba Yildizdagi, bundan sonraki süreci söyle anlatti: Istanbul’da birkaç doktora gittim. Bu süreçte damadimin bir yakini Prof. Dr. Mustafa Güden’i tavsiye etti. Mustafa hocaya ilk muayeneye geldigimde beni karsilamasi, verdigi güven içimi rahatlatti. Muayene sonucunda Mustafa hoca ‘Koronavirüsü atlattigin için hemen ameliyat olamazsin. 3 ay beklemen lazim, önce akcigerlerin toparlansin’ dedi.

Hatta Mustafa hocaya, kalbimdeki problemin koronavirüsten dolayi mi oldugunu da sordum ve kendisi ‘Bu öncesinde de vardi, koronavirüs sadece tetikledi’ dedi.

Ayni gün Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde anjiyo da oldum ve korktugum gibi olmadi.

“Önce torunumu gördüm sonra ameliyat oldum”

Ayni dönemde ilk torununu kucagina almak için gün saydigini da belirten Tuba Yildizdagi, ameliyat sürecine iliskin su bilgileri verdi: Bu süreçte kizim hamileydi ve ben Mustafa hocaya ‘Ilk torunumu görebilecek miyim’ dedim. O da ‘Zaten 3 ay bekleyecegiz, torununu da gör gel’ dedi.

Mustafa hocanin bu babacan tavri içimi rahatlatti, güven verdi. 26 Aralik 2020’de ilk torunumu, kizimin kizini kucagima aldim. 11 Subat’ta ise mitral kapak tamiri ameliyati oldum. Yaklasik 5 gün hastanede yattim, sonra da taburcu oldum. Tahminimden kolay geçti bu süre. Ameliyat sonrasi Sivas’a döndügümde beni görenler ‘Sen ameliyat olmadin mi?’ diyerek sasirdilar. Çünkü etraftan duydugum kadariyla kalp ameliyati sonrasi 20 gün boyunca yatanlar, yaralarindan ötürü sikinti yasayanlar oluyormus. Bende ise ameliyatin ertesi günü Mustafa hoca kontrole geldiginde ‘Ben yatan hasta sevmem, en kisa sürede gündelik hayatina dönmelisin’ dedi ve bu sekilde hizli toparlandim. Simdi torunumun anneannesi daha güçlü, torunum benim kalbimin merhemi oldu.

“Mitral kapak tamiriyle kaçagi onardik”

Ameliyati basariyla gerçeklestiren Prof. Dr. Mustafa Güden ise su degerlendirmede bulundu: Hastamiz Tuba Yildizdagi, Eylül 2020’de mitral kapak yetersizligi oldugunu ögrenmis ve acilen ameliyat olmadigi takdirde üç ay içinde hayatini kaybedebilecegi söylenmis. Bu durum karsisinda hastamiz hastanemize ikinci bir görüs almak için büyük bir korku ve heyecanla basvurdu. Biz de durumunu degerlendirdik ve ameliyatin gerekli oldugunu ama acil olmadigini belirttik. Bu arada hastamiz iki ay sonra bir torunu olacagini ve bu süreyi bekleyip bekleyemeyecegini sordu. Biz de torunu olduktan sonra gelmesini ve durumunu tekrar degerlendirerek ameliyatin gününü belirleyebilecegimizi söyleyerek bu bekleme sürecindeki ilaçlarini düzenledik. Hastamizi Subat 2021’de tekrar muayene ettikten sonra degerlendirerek ameliyat olmasina karar verdik. Hastamizi 11 Subat 2021’de mitral kapak tamiri ameliyati yaptik. Su anda hastamizin herhangi bir kaçagi bulunmuyor.
Kaynak: İHA