Hakim Karsisina Çikan BAE Ajani Kendini Gazeteciyim Diye Savundu

BAE için çalistigi tespit edilince Sakarya’da yakalanip tutuklanan Ürdün vatandasi Ahmet Mahmoud Ayesh Al Astal hakim karsisina çikti. Casusluk yapmadigini, gazetecilik yaptigini iddia eden Astal, “BAE’de istihbarat örgütü benimle irtibat kurdu, ben kurmadim, beni maasa bagladilar ancak kendi isimi yaptim, gazetecilik faaliyetinde bulundum” diyerek kendini savundu.

Hakim Karsisina Çikan BAE Ajani Kendini Gazeteciyim Diye Savundu
Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) için casusluk yaptigi iddia edilen Ürdün vatandasi Ahmed Mahmoud Ayesh Al Astal “siyasal veya askeri casusluk" ve "gizli kalmasi gereken bilgileri açiklama" suçunu isledigi belirlenmis, süpheli istihbari çalisma sonucu Sakarya’da yakalanip tutuklanmisti. BAE için çalistigi öne sürülen Ürdün vatandasi Astal, hakkinda "siyasal veya askeri casusluk" ve "gizli kalmasi gereken bilgileri açiklama" suçlarindan hazirlanan iddianame kabul edildi. Astal hakkinda Sakarya Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan 159 sayfalik iddianame hazirlandi. Bu iddianame, Sakarya 2. Agir Ceza Mahkemesi tarafindan kabul edildi. Iddianamede Türkiye’nin gündemine oturan BAE ajani oldugu iddia edilen Astal için, "devletin güvenligi veya iç veya dis siyasal yararlari bakimindan niteligi itibariyla gizli kalmasi gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadiyla açiklama" suçu ile "Devletin güvenligi veya iç veya dis siyasal yararlari bakimindan, niteligi itibariyla, gizli kalmasi gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadiyla temin etme" suçundan toplam 15 yildan 20 yila kadar hapis cezasi istenilmisti.

Hakim karsisina çikti

BAE için çalistigi casusluk yaptigin öne sürülen Ahmed Mahmoud Ayesh Al Astal hakim karsisina çikti. Sakarya 2. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusmaya sanik Astal cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligi ile katildi.

Gazeteci oldugunu savunarak ifade veren Astal, “Gazeteci isi geregi istihbarat personeli ile siyasetçiyle irtibat kurar bu meslek böyle bir meslektir. Yaptigim isin suç oldugunu bilmiyordum. Gazetecinin hakki bilgi toplamak ve bunlar hakkinda yazi yazmaktir. BAE’de istihbarat örgütü benimle irtibat kurdu, ben kurmadim. Beni maasa bagladilar fakat kendi isimi yaptim, gazetecilik faaliyetinde bulundum” seklinde konustu.



Casusluk degil, gazetecilik yaptim

Kendisinden suç teskil edecek sizma gibi isler istenildiginde BAE istihbarati ile irtibati kestigini ve bir süre kaçak hayat yasadigini aktaran Ahmed Mahmoud Ayesh Al Astal, “Casusluk degil, gazetecilik yaptim. BAE istihbarat görevlisi ile Istanbul’da bulustum ama bu kisinin ne için geldigini, sadece benim için gelip gelmedigini bilmiyorum. Arapça klavyeli laptop istemistim, sadece bunu getirmek için de gelmis olabilir. Bu görüsmede bana bir banka karti vermek istedi ama ayni bankada hesabim ve kartim vardi. Ödemeler bu hesaba yapilirdi, Türkiye’deki herhangi bir ATM’den islem yapabiliyordum. Kendi kartimi kullanmaya devam ettim. Benden suç teskil edecek sizma gibi isler istenince BAE istihbaratiyla irtibati kestim ve bir süre kaçak hayati yasadim. Gazetecilik faaliyeti yaptim, devletin sirrini ve gizli bilgisini kimseye aktarmadim. Suçlamalari kabul etmiyorum” ifadelerine yer verdi.

Durusma 16 Temmuz’a ertelendi

Sanigin tutukluluk halinin devamina karar verilen davanin, ikinci durusmasi 16 Temmuz tarihine ertelendi.
Kaynak: İHA