Güney Dogu Avrupa Isbirligi Süreci Zirvesi Disisleri Bakanlari Toplantisi

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "GDAÜ üyelerinin AB üyelik perspektiflerinin güçlendirilmesi ortak amacimizdir. AB, ancak Güneydogu Avrupa ülkelerinin tamami üye oldugunda küresel bir aktör haline gelebilir. Tiran ve Üsküp ile katilim müzakerelerine bir an önce baslanmasi çagrisinda bulunuyoruz" dedi.

Güney Dogu Avrupa Isbirligi Süreci Zirvesi Disisleri Bakanlari Toplantisi
Güney Dogu Avrupa Isbirligi Süreci (GDAÜ) Zirvesi Disisleri Bakanlari Toplantisi, Antalya’nin Belek Turizm Merkezi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde basladi.

Toplantinin açilisinda konusan Çavusoglu, Güney Dogu Avrupa Isbirligi Süreci Disisleri Bakanlari Toplantisi vesilesiyle katilimcilari Antalya’da agirlamaktan memnun oldugunu dile getirerek, bu yil ayni zamanda Güney Dogu Avrupa Isbirligi Süreci’nin 25. yil dönümünün kutlandigini belirtti.

Kasim ayindaki gayri resmi toplantinin ardindan bugün yeniden Antalya’da bir araya geldiklerini ifade eden Çavusoglu, “23 yil önce, bu sürecin dönem baskanligini ilk kez üstlendigimizde de Antalya’da bir zirve düzenlemisti. GDAÜ’nün temel belgesi olan Iyi Komsuluk Iliskileri Sarti’ni da yine ilk kez Antalya Zirvesi’nde ele almistik. O dönemden bu yana ortak hedeflerimizi hayata geçirmek için önemli mesafe kat ettik. Bugün artik sorunlara diyalog yoluyla çözüm arayan bir Güneydogu Avrupa var. Bölgenin en kapsayici forumu olan Güney Dogu Avrupa Isbirligi Süreci, en zor zamanlarda dahi bölge ülkelerini bir araya getirebilen bir platform oldu. Sorunlarimizi baskalarina ihtiyaç duymadan, yüz yüze konusmamiza imkan sagladi” diye konustu.



"40’tan fazla etkinlik düzenledik"

Üçüncü kez üstlendikleri Dönem Baskanliginin sonuna geldiklerini belirten Bakan Çavusoglu, “Bu dönemde 40’dan fazla etkinlik düzenledik. Ilk kez düzenledigimiz Diaspora ve Gençlik Forumlari önemli etkinliklerimiz arasindaydi. Bu vesileyle, bölgemizin önemli sorunlarindan biri olan beyin göçünü de ele aldik. Keza, ulastirma, altyapi, egitim, spor ve yargi gibi farkli alanlarda toplantilar gerçeklestirdik. Insan ticaretiyle mücadele ve mülteci hukuku gibi konularda çalistaylar düzenledik. Afetlere hazirlik, örgütlü suçlarla mücadele, kültürel mirasin korunmasi, enerji verimliligi, kadinlarin güçlendirilmesi gibi konularda da faaliyetler gerçeklestirdik. Bakanlik olarak, Diplomatik Egitim Programina ev sahipligi yaptik. Önem verdigimiz bir diger konu ise, Güney Dogu Avrupa Isbirligi Süreci’nin etkinliginin artirilmasi oldu. Bu konudaki Çalisma Grubu’nu canlandirdik. Bölgesel Isbirligi Konseyi’ni kurumsal ve seffaf bir yapiya kavusturmak için adimlar attik. Katkilari için Konsey Sekretaryasi ve Genel Sekreter Bregu’ya tesekkür ediyorum. Çalisma Grubu’nun bir diger somut sonucu ise GDAÜ resmi internet sitesinin kurulmasi oldu. 25 yillik bir olusum olmasina ragmen, bunun gecikmis bir adim oldugunu teslim etmeliyiz. Yine de Türkçemizdeki ’Geç olsun güç olmasin’ sözünü hatirlayarak, çalismalarimiza sevkle devam edecegiz. Dönem Baskanligimiz sirasinda, 2030 Strateji Belgesi’nin hazirlanmasi da önemli bir adim oldu” diye konustu.

“Bölgemizin entegrasyonu amaciyla önemli adimlar atiliyor” diyen Mevlüt Çavusoglu, “AB üyesi olmayan 6 bölge ekonomisi arasinda mal, hizmet, kisi ve sermayenin serbest dolasimina imkan taniyan Ortak Bölgesel Pazar tesis edildi. Bu katilimcilar arasinda kimlik kartiyla seyahat edilmesi için de çalismalar sürüyor. Bölgemizin Avrupa-Atlantik kurumlari ile bütünlesmesine verdigimiz önemi her firsatta vurguluyoruz. GDAÜ üyelerinin AB üyelik perspektiflerinin güçlendirilmesi ortak amacimizdir. AB, ancak Güneydogu Avrupa ülkelerinin tamami üye oldugunda küresel bir aktör haline gelebilir. Tiran ve Üsküp ile katilim müzakerelerine bir an önce baslanmasi çagrisinda bulunuyoruz. Podgoritsa ve Belgrad’in katilim müzakerelerinin hizlandirilmasini istiyoruz. Ayni zamanda aramizdaki farkliliklari asma yönünde ortak irade sergilememiz önem tasiyor. Belgrad-Pristine Diyalog Süreci’nde önümüzdeki dönemde mesafe kat edilmesini bekliyoruz. Bu konuda her türlü katkiya haziriz” ifadelerini kullandi.

"Yüksek temsilcilik Ofisi’ne desteklerimizi sürdürecegiz"

Mostar’da 12 yil aradan sonra seçimlerin basarili bir sekilde düzenlenmesinden duyduklari memnuniyeti dile getiren Çavusoglu, “Seçimler Bosna-Hersek’te taraflarin istedikleri takdirde uyum içinde çalisabileceklerini gösterdi. Bu vesileyle, yeni Yüksek Temsilci seçilen Christian Schmidt’e basarilar diliyoruz. Görevini yakinda birakacak olan Valentin Inzko’ya özverili çalismalari için tesekkür ediyoruz. Yüksek Temsilcilik Ofisi’ne önümüzdeki dönemde de destegimizi sürdürecegiz. Bugün 7 Devlet ve Hükümet Baskani, 1 Basbakan Yardimcisi, 9 Disisleri Bakani ve 3 Bakan Yardimcisi ve Devlet Sekreteri’ni agirlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu vesileyle, hepinize Dönem Baskanligimiz sirasinda verdiginiz desteklerden ötürü tesekkür ediyorum. Bir sonraki Dönem Baskani Atina’ya basarilar diliyorum. Kendilerine her türlü destegi verecegiz. 2022-2023 Dönem Baskanligini üstlenmeyi kabul eden Podgoritsa’ya da tesekkür ediyorum. Böylece, GDAÜ Troykasini da olusturmus olduk” seklinde konustu.

Kaynak: İHA