Emniyetten, 'Intihar Eden Polis Sayisinda Artis' Haberlerine Iliskin Açiklama Açiklamasi

'2010'da teskilatimizda görev yapan personel sayisi ile 2020'nin personel sayisi karsilastirildiginda yüzde 43,5 artis olmasina ragmen intihar oranlarinda artis meydana gelmemistir. 2021 yilinda ise geçmis yillara kiyasla intihar oranlarinda bir artis söz konusudur' 'Bu durum tarafimizca kesinlikle dogal karsilanmamakta ve her bir ferdimizin kaybi derin üzüntüye sebep olmaktadir' '2017'de yüz binde 20 olan intihar orani, yapilan yogun çalismalarla 2020'de yüz binde 11'e düstü' '2021 yilindaki artis diger yüksek yillardaki seviyeye ulasmasa da bu artisin nedenlerini belirlemek üzere gerekli çalismalari yürütmekteyiz'

Emniyet Genel Müdürlügü (EGM), bazi basin-yayin kuruluslarinda yer alan "intihar eden polis sayisinda artis yasandigi" yönündeki haberlere iliskin açiklama yapti.

EGM'nin yazili açiklamasinda, emniyet teskilatinda görev yapan her personelin kiymetli ve her kaybin üzüntü kaynagi oldugu ifade edildi.

Emniyet teskilati olarak, 2017’den bu yana konuyla ilgili kapsamli çalismalarin ve arastirmalarin yapildigi belirtilen açiklamada,"Bu minvalde Emniyet Genel Müdürlügümüz rehberlik ve psikolojik danisma ile saglik birimlerimizin katkisiyla; Içisleri Bakanligi Mülkiye Teftis Kurulu Baskanligi, Emniyet Genel Müdürlügü Teftis Kurulu Baskanligi, Emniyet Genel Müdürlügü Polis Akademisi Baskanligi tarafindan farkli tarihlerde detayli arastirmalar yapilmis ve sonuç raporlari ortaya konulmustur." bilgisi verildi.

Çalismalar neticesinde ortaya konulan sebepler dikkate alinarak, Emniyet Genel Müdürlügünce çogu ilk kez gerçeklestirilen bir dizi önleyici uygulamanin hayata geçirildigi vurgulandi. Personelin psikolojik iyilik halini artirmak, psikolojik degisimleri karsisinda bilgi sahibi olmasini saglamak ve psikolojik destek uygulamalari konusunda farkindalik olusturmak amaciyla atilan adimlar söyle siralandi:

"Tüm personelimizi, her yil en az bir defa psikolojik degerlendirmeye tabi tutma uygulamasi baslatilmistir.

Bu uygulamaya kadar rehberlik ve psikolojik destek birimlerimizce, yilda ancak 8 bin personelle görüsülürken, bu uygulamanin basladigi Subat 2020 tarihinden itibaren, pandeminin sinirlayici etkilerine ragmen 112 bin 314 personelle görüsme yapilmistir.

Ruh sagligi ile ilgili takibi ve tedavisi gereken personelimiz desteklenmekte, maasinda ve özlük haklarinda herhangi bir kisitlama yapilmadan iyilesebilmesi için tüm imkanlar saglanmaktadir.

3 Mayis'ta yürürlüge giren 'Emniyet Teskilati Rehberlik ve Psikolojik Danisma Uygulamalari Yönetmeligi' ile düzenli bireysel görüsmeler hukuki zemine oturtulmus, sirali birim amirlerimizin görev ve sorumluluklari açiklanmis, psikologlarimizin yetki sinirlari ile rehberlik uygulama esaslari belirlenmis, psikolojik degerlendirme formlarimiz uzman görüsleri çerçevesinde yenilenmistir."

Teskilat içerisindeki tüm rehberlik ve psikolojik destek uygulamalarinin daha etkin ve kapsamli takibi amaciyla Emniyet Genel Müdürlügü Merkez Teskilati bünyesinde Rehberlik ve Psikolojik Danisma Sube Müdürlügü kuruldugunun hatirlatildigi açiklamada, 2010'da 105 olan psikolog sayisinin, 2020-2021 yillarinda yapilan yogun psikolog alimlariyla 278'e ulastiginin alti çizildi.

- "Hedef bin personele en az bir psikolog"

Söz konusu çalismalarla aile hekimligi uygulamasinin rol model olarak aldigi belirtilen açiklamada, uygulamalardaki hedefin bin personele en az bir psikolog sayisina ulasmak oldugu vurgulandi.

Personelin evlilik yil dönümlerinde bir gün izin kullanmasi uygulamasi getirilerek Subat 2020'den itibaren 64 bin 136 personelin bu izinden yararlandirildigi kaydedildi.

Kovid-19 salgini sürecinde personelin ihtiyaç duydugu anda ulasabilmesi amaciyla "Psikolojik Destek Hatti" ve "Nöbetçi Psikolog" uygulamasinin baslatildigi ve devam ettigi bildirilen açiklamada, üniversitelerin psikoloji, psikiyatri, psikolojik danismanlik ve rehberlik bölümlerinden ögretim üyelerinin tavsiyeleri ve danismanligiyla, bu yilin basindan itibaren "Ögren–Fark Et–Yardim Et Projesi" baslatildigi vurgulandi.

Polis Radyosu'nda ruh sagligi konularinda düzenli olarak bilgilendirici programlar yapildigi, "Ruh Sagligi, Iletisim Becerileri, Empati, Stres Yönetimi, Öfke Kontrolü, Aile Içi Iletisim, Problem Çözme Becerileri, Bütçe Yönetimi, Finansal Okuryazarlik" gibi konularda egitimler düzenlendigi, bu kapsamda son 4 yilda 330 bin 927 personele egitim verildigi ifade edildi.

- "Intihar oranlarinda artis meydana gelmemistir"

Meslege yeni baslayan, atama ve yer degistirme sonucu yeni bir ilde görevlendirilen personelin yeni görev yeri, çalisma sartlari ve özel yasamini ilgilendiren ve ihtiyaç duyabilecegi hususlarda ayrintili olarak bilgilendirildigi oryantasyon egitimlerinin de düzenlendigi vurgulanan açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Teskilat personeline yönelik motivasyonu ve kurumsal aidiyet duygusunu arttirici sosyal etkinlikler yapilmaktadir.

Tüm sirali amirler, personeli ile ilgilenmesi, moral ve motivasyon artirici çalismalarda bulunmasi, iletisimini güçlü tutmasi konusunda bilgilendirilmistir.

Evlilik, dogum, hastalik, vefat gibi durumlarda personelimiz yalniz birakilmayarak gerekli maddi ve manevi destek verilmektedir.

2010'da teskilatimizda görev yapan personel sayisi ile 2020'de personel sayisi karsilastirildiginda yüzde 43,5 artis olmasina ragmen, intihar oranlarinda artis meydana gelmemistir. 2021 yilinda ise geçmis yillara kiyasla intihar oranlarinda bir artis söz konusudur.

Bu durum tarafimizca kesinlikle dogal karsilanmamakta ve her bir ferdimizin kaybi derin üzüntüye sebep olmaktadir. Polislik dogasi geregi stresli, travmatik olaylara ilk elden müdahale edilen ve silahli olarak görev yapilan bir meslektir."

- Diger ülkelerdeki oranlar

Açiklamada, yapilan arastirmalar isiginda dünyadaki birçok gelismis ülke polisleri ile kiyas yapildiginda, 2009–2018 yillari arasi intihar hizi ortalamasi Fransa'da 34,92, Portekiz'de 19,54, Avustralya'da 16,9, Ingiltere'de 16,44, Japonya'da 16,1 ve ABD’de 16 iken ülkemizde ise bu ortalamanin 15,17 seviyelerinde oldugu belirtildi.

2017’den itibaren yapilan yogun çalismalar sonucunda 2017'de yüz binde 20 olan intihar oraninin 2020'de yüz binde 11’e düstügüne dikkat çekilen açiklamada, "Teskilat olarak bu konuyu siki takip etmekte ve çalismalarimizi araliksiz sürdürmekteyiz. 2021 yilindaki artis diger yüksek yillardaki seviyeye ulasmasa da bu artisin nedenlerini belirlemek üzere gerekli çalismalari yürütmekteyiz." ifadelerine yer verildi.
Kaynak: AA