Ecdâda Vefa Sempozyumu

Osmanli Devleti’nin ikinci kurucusu sayilan ve ayni zamanda hem devletin hem de Bursa’nin imar ve ihyâsinda önemli bir rol üstlenen Sultan Çelebi Mehmed, vefatinin 600’üncü yilinda Büyüksehir Belediyesi ve Uludag Üniversitesi is birligiyle tertip edilen sempozyumla anildi.

Ecdâda Vefa Sempozyumu
Bursa Büyüksehir Belediyesi ve Uludag Üniversitesi is birligiyle ‘Sultan Çelebi Mehmed ve Devri Sempozyumu’ düzenlendi.

Merinos AKKM’deki sempozyumun açilis töreninde konusan Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof.Dr. Cafer Çiftçi, 3-4 aylik hummali bir çalisma neticesinde ortaya çikan sempozyumda 24 akademisyenin Sultan Çelebi Mehmed’in hayati, devlet yönetimi, o dönemde Bursa’nin imar ve ihyâsina yönelik bildiriler sunacagini söyledi.

Kanunî Sultan Süleyman devrinde dünyanin en güçlü devletlerinden biri olan Osmanli’nin bu basarisinda kurulus yillarinin çok büyük etkisi oldugunu dile getiren Prof.Dr. Çiftçi, Ankara Savasi’ndan sonra fetret devrine giren devletin yeniden toparlanip, cihan devleti olmasina giden yolda Çelebi Mehmed’in çok büyük etkisi oldugunu kaydetti.

Çiftçi, 8 yil tahtta kalan ve döneminde topraklara toprak katan bir padisah olan Sultan Çelebi Mehmed’in bütün yönleriyle ele alinacagi sempozyuma katkilari sebebiyle Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a tesekkür etti.

Uludag Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Feridun Yilmaz da siyaset felsefesinin, ‘insanlar devlete neden ihtiyaç duyar’ sorusuyla basladigini hatirlatarak, “Bizim devlet gelenegimiz de ‘insani yasat ki devlet yasasin’ siâri üzerine kuruludur. Bu yönüyle Sultan Çelebi Mehmed de tarihimiz açisindan özel öneme sahip bir isimdir” dedi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas da Osmanli’yi kuran, ilk 6 padisaha ev sahipligi yapan Bursa’nin ruhaniyetli bir sehir oldugunu hatirlatti. Bütün dünyaya Bursa’nin bu degerlerini anlatmak istediklerini dile getiren Baskan Aktas, “Bursa’nin Türk dünyasi baskenti olmasi için çalisiyoruz. Basvurularimizi yaptik, süreç devam ediyor. Ilk 6 padisaha ev sahipligi yapiyoruz. Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin Tophane’de olmasi sebebiyle farkli programlar yapiyoruz. 1. Murat Kosova ve Balkanlar’a açilmis. 2 Murat’in, türbesi ve yanindaki Kur’an ve El Yazmalari Müzesi çesitli vesilelerle ziyaret ediliyor. Sanki Çelebi Mehmet ve Yildirim Beyazit Han pek ön plâna çikmiyor gibi bir hava olusuyor. Her iki padisahimizla ilgili de güzel projelerimiz var. Yildirim Belediyemiz sürpriz bir proje yapacak. Bu tür faaliyetleri Yildirim Beyazit türbesinde de yapabilecegiz. Teknolojinin gelismesiyle birlikte çocuklarimizin ilgi alanlari degisse de biz bu degerlerimizi gelecek nesillere çok iyi anlatmaliyiz. Insallah bu sempozyumdaki bildirileri de kitaplastirip, kalici bir esere dönüstürmeyi arzu ediyoruz” diye konustu.

Sempozyum açilis töreninin ardindan moderatörlügünü Prof.Dr. Cafer Çiftçi’nin yaptigi ve Prof.Dr. Ahmet Kankal ile Prof.Dr. Yusuf Oguzoglu’nun konusmaci olarak katildigi açilis oturumu ile devam etti.
Kaynak: İHA