Disisleri Bakanligi, Yunanistan'in Iskeçe Müftüsü Ahmet Mete'ye Verdigi Hapis Cezasini Kinadi Açiklamasi

'Söz konusu karar, Yunanistan’in Bati Trakya Türk azinliginin kendi iradesiyle seçtigi müftülere yönelik hukuki baski ve yildirma politikalarinin bir baska tezahürüdür'.

Disisleri Bakanligi, Yunanistan'da "kamu düzenini bozmakla" suçlanan Iskeçe seçilmis Müftüsü Ahmet Mete'ye verilen hapis cezasina iliskin, "Söz konusu karar, Yunanistan’in Bati Trakya Türk azinliginin kendi iradesiyle seçtigi müftülere yönelik hukuki baski ve yildirma politikalarinin bir baska tezahürüdür." ifadeleriyle tepki gösterdi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, Iskeçe Müftüsü Ahmet Mete'ye verilen 3 yil ertelemeli 15 ay hapis cezasi kinandi.

Açiklamada, "Söz konusu karar, Yunanistan’in Bati Trakya Türk azinliginin kendi iradesiyle seçtigi müftülere yönelik hukuki baski ve yildirma politikalarinin bir baska tezahürüdür." degerlendirmesinde bulunuldu.

Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin (AIHM), Yunanistan hakkinda çok sayida ihlal karari verdigi hatirlatilan açiklamada, "Geçmiste müftülerin faaliyetleri baglaminda Avrupa Insan Haklari Mahkemesi tarafindan aleyhinde birçok ihlal karari verilen Yunanistan, müftülere yönelik temelsiz suçlamalarla yürüttügü hukuki süreçlerle, adi geçenlerin serbest bir sekilde dini ve toplumsal vazifelerini sürdürmelerini engelleme amacini gütmektedir." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada sunlar kaydedildi:

"Bu haksiz kararin, hukuki sürecin bundan sonraki safhalarinda düzeltilecegini umuyoruz. Yunanistan’i Bati Trakya Türk azinligi ve seçtigi müftülerin temel hak ve özgürlüklerini ihlal eden baskici uygulamalarina son vermeye bir kez daha davet ediyoruz. Bati Trakya Türk azinliginin uluslararasi anlasma ve sözlesmelerle güvence altina alinmis haklarinin takipçisi olmaya devam edecegiz."

Selanik Tek Hakimli Ceza Mahkemesi, 2016’da Dostluk Esitlik Baris Partisinin (DEB) kongresinde yaptigi konusmada, dönemin DEB Baskani Mustafa Çavusoglu’nu Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaskani Rauf Denktas’a benzettigi için "halk arasina nifak sokma suretiyle kamu düzenini bozma suçlamasiyla" yargilanan Mete’yi 3 yil tecilli olmak üzere 15 ay hapis cezasina mahkum etmisti.

Kaynak: AA