Çin, Yeni Uzay Istasyonunda Görev Alacak Ilk Mürettebati Tasiyan Shenzhou-12'Yi Basariyla Firlatti

Çin’in Dünya’nin yörüngesinde kurmaya basladigi uzay istasyonuna gönderdigi taykonotlari tasiyan uzay araci Shenzhou-12, basariyla firlatildi.

Çin, Yeni Uzay Istasyonunda Görev Alacak Ilk Mürettebati Tasiyan Shenzhou-12'Yi Basariyla Firlatti
Çin, Dünya’nin yörüngesinde kurmaya basladigi uzay istasyonuna ilk insanli seferini baslatti. Insanli Uzay Programi Ajansi (CMSA) tarafindan yapilan açiklamada, Çin’in ilk uzay istasyonunda görev alan 3 taykonotu (Çinli astronot) tasiyan uzay araci Shenzhou-12’nin Long March-2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Jiuquan Uydu Firlatma Merkezi’nden yerel saatle 09.22’de basariyla firlatildigi duyuruldu. Firlatma islemi ayrica, Çin’in 5 yil aradan sonra baslattigi "ilk insanli uzay misyonu" olma özelligi tasiyor.

Uzay aracinda bulunan taykonot Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) ve Tang Hongbo (45), Tianhe modülünde 3 ay kalacak ve görevleri sirasinda uzay istasyonuna ekipman kurmak için iki uzay yürüyüsü gerçeklestirecek. Taykonotlarin ilk hedefi 22.5 tonluk Tianhe modülünü kullanima açmak olacak.

Taykonotlardan Nie firlatma islemi öncesi gazetecilere verdigi röportajda, "Bu, uzay istasyonu (insaat) asamasindaki ilk mürettebatli uçus olacak ve buna sahip oldugum için sansliyim" ifadelerini kullandi.

Çin’in planlanan 4 Tiangong görevinin ilki olan Shenzhou-12, ülkenin uzay programinin kilometre tasi olarak kabul ediliyor. Tianhe modülünü tasiyan Long March- 5Y roketi ise ülkenin güneyindeki Hainan eyaletinde bulunan Wenchang Uydu Firlatma Merkezi’nden 29 Nisan’da firlatilmisti. Toplamda 16.6 metre uzunlugunda, 4.2 metre çaginda ve 22.5 ton agirliginda olan Tianhe modülü, Tiangong uzay istasyonunun kontrol ve yönetim merkezi olarak görev yapacak. Ayni zamanda Çin tarafindan gelistirilen en büyük uzay araci, taykonotlarin 6 ay kadar uzay istasyonunda yasamasina olanak saglanacak.
Kaynak: İHA