Bulgaristan Türklerinin Sembol Ismi Osman Kiliç Vefat Etti

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskani Abdullah Eren, Osman Kiliç’in vefatinin ardindan taziyede bulundu.

Bulgaristan Türklerinin Sembol Ismi Osman Kiliç Vefat Etti


Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskani (YTB) Abdullah Eren, Bulgaristan Türklerinin sembol ismi, diplomat ve yazar Osman Kiliç’in vefatinin ardindan merhumun evine gelerek ailesine taziyede bulundu. Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskani (YTB) Abdullah Eren, Bulgaristan Türklerinin en önemli kanaat önderlerinden diplomat ve yazar Osman Kiliç’in 101 yasinda vefat etmesinin ardindan merhumun evine gelerek ailesine taziyelerde bulundu. Eren, paylastigi mesajinda “Bulgaristan Türklerinin 101 yillik çinari, gençligini Türklük ve Islam için komünist rejimin zindanlarina feda eden dava adami, Sumnu Nüvvab Medresesi’nin hayattaki son hocasi Osman Kiliç amcamiz Hakka yürüdü, Ruhu sad, mekâni cennet olsun” ifadelerini kullandi.

Kiliç’in yasaminin mücadelelerle dolu büyük bir kahramanlik öyküsü barindirdigini belirten Eren, “Osman amcaya bir nebze de olsa vefa borcumuzu ödeyebilmek için; 100. yas gününde özel bir program düzenlemis, tarihe kayit niteligindeki hayatini anlatan ’Kader Kurbani’ isimli kitabini Bulgarca diline tercüme edip basimini yapmistik” dedi.

17 Haziran 2021 tarihinde Ankara’daki evinde vefat eden Kiliç’in cenazesi 18 Haziran 2021 tarihinde Ankara Cebeci Asri Mezarligi’nda ikindi namazini müteakip topraga verilecek.

Osman Kiliç kimdir?

1920 yilinda Bulgaristan’in Hezalgrad (Razgrad) iline bagli Kiliç köyünde dogmustur. Hezalgrad’da Türk Rüstiyesini, Sumnu’da "Nüvvab" okulunun lise bölümünde okuduktan sonra bir süre ögretmenlik yapmis ve daha sonra Yüksek Egitim Surasi üyeligine seçilmistir. Osman Kiliç, 1948 yilinda Türkiye lehine casusluk yapmakla suçlanmis ve idam cezasina çarptirilmistir. Üç buçuk yil sonra (Adnan Menderes’in basbakanligi döneminde) Türkiye Cumhuriyeti’nin baskisi ile cezasi müebbette çevrilmistir. Nisan 1948’den Temmuz 1962 tarihine kadar Bulgaristan hapishanelerinde kalmistir.

Siyasi bir tutuklu olarak 14 yildan fazla bir süre Sumnu ve Varna hapishanelerinde, ardindan Belene toplama kampina, Pazarcik hapishanesine, yine Belene’ye ve son olarak Plevne hapishanesine gönderilmistir. Temmuz 1962’de af kapsaminda serbest birakilmistir. Yaklasik iki buçuk yil, 1951’de ülkeden kovulduktan sonra Ankara’ya yerlesen karisi ve kizinin yanina gitmek için mücadele etmistir. Ocak 1965’te Türkiye diplomatlarinin yardimiyla Türkiye’ye gelebilmistir.

Türkiye’ye geldikten sonra Disisleri Bakanligi’nin Bulgaristan masasinda, daha sonra Idari Atese olarak Belgrad Büyükelçiligine atanmis, Belgrad’ta sekiz yil Konsolosluk amiri olarak görev yapmis ve 1983 yilinda emekli olmustur. Görevleri arasinda TRT Yabanci Diller Yayin Servisinde Bulgarca mütercim-spikerlik ve Kara Kuvvetleri Dil Okulunda Bulgarca ögretmenligi de bulunmaktadir. Hayatini aktardigi “Kader Kurbani” (1988) eseri ile 1995 yilinda Türkiye Yazarlar Birliginin Hatira Ödülüne layik görülmüstür.

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi, 2019 yilinda dogumunun 100. Yilinda Osman Kiliç için bir vefa programi düzenlemisti. YTB ayrica 1995 yilinda Türkiye Yazarlar Birligi Hatira Ödülüne layik görülen Osman Kiliç’in “Kader Kurbani” kitabini Bulgarca’ya tercüme ettirmis ve basimini gerçeklestirmisti.
Kaynak: İHA