BM, Myanmar'da 1 Milyon Kisinin Yardima Muhtaç Oldugunu Açikladi

Birlesmis Miletler (BM), askeri darbenin ardindan Myanmar'da ordu ile darbe karsiti gruplar arasinda süren çatismalar ve ekonomik sorunlar nedeniyle 1 milyon kisinin yardima muhtaç duruma düstügünü açikladi.

BM Insani Yardim Koordinasyon Ofisinin hazirladigi raporda, 1 Subat'taki askeri darbeden bu yana Myanmar'da çatismalardan etkilenen bölgelerdeki son duruma dair veriler paylasildi.

Raporda Myanmar'in güneydogu eyaletlerinde simdiye kadar 160 bin 400 sivilin çatismalar nedeniyle evini terk ettigi ve bu rakamin 100 binini, Kayah eyaletinde yerinden edilen sivillerin olusturdugu kaydedildi.

Bu bölgelerde ormanlik ve daglik alanlara siginan sivillere insani yardimin, güvenlik endiseleri nedeniyle ulastirilamadigina isaret edildi.

Çatismanin yasandigi diger eyaletlerden Kachin'de 11 bin 654, Shan'da 15 bin 271 ve Chin eyaletinde ise 19 bin 500 kisinin Myanmar ordusunun saldirilarindan ötürü yerinden edildigi bilgisi paylasildi.

Raporda, askeri darbeden bu yana ülkedeki siyasi istikrarsizlik, çatismalar ve darbenin ülke ekonomisine olumsuz etkilerinden ötürü yaklasik 1 milyon kisinin yardima muhtaç hale geldigi vurgulandi.

Myanmar'da ihtiyaç sahipleri için BM'nin baslattigi yardim kapsaminda 944 bin kisiye toplam 276 milyon ABD dolari insani yardim ulastirilmasinin planlandigi ancak simdiye kadar 49 milyon dolar toplandigi bilgisi verildi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsitlarina müdahalesi sonucu 865 kisi hayatini kaybetti.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA