Ankara Valisi Sahin, 'Cografi Isaretli Ürünler Kitabi'nin Tanitimina Katildi

Ankara Valisi Vasip Sahin, cografi isaretli ürünlerin bilinirlik düzeyini yükseltmek amaciyla hazirlanan “Cografi Isaretli Ürünler” kitabinin tanitimina katildi.

Ankara Valisi Sahin, 'Cografi Isaretli Ürünler Kitabi'nin Tanitimina Katildi
Ankara Gençlik Parki’nda bulunan Ankara Kent Konseyi Yerleskesi’nde düzenlenen ‘Cografi Isaretli Ürünler Kitabi’nin tanitim toplantisi düzenlendi.

Cografi ürünlerin bilinirlik düzeyini yükseltmek, ulusal ve uluslararasi pazarda erisimini artirmak amaciyla gerçeklestirilen organizasyonda, “Cografi Isaretli Ürünler” kitabi tanitildi. Tanitima Vali Sahin’in yani sira Ankara Üniversitesi Rektörü Necdet Ünüvar, Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran katildi.

Tanitimi yapilan kitapta cografi isaretli kavaramlar, ürün tescil asamalari, denetimi, markalasma, kooperatiflesme, cografi isaretli ürünlerin ticarilesmesi gibi konular yer verildi.

Vali Sahin konusmasinda, cografi isaretlerin son dönemin gelisen ve öne çikan bir olgusu oldugunu vurgulayarak, “2 anlamda kiymetli, bir sanayilesme ile insan hayati çok hizlandi. Insanlar kaliteli beslenmek, iyi yasamak ve orijinalleri görmek pesindeler bu alamda önemli. Bir ürünü orijinaliyle, bütün özellikleriyle geçmisten gelecege tasiyabilmek. Bu isin diger tarafi ise emek sahibinin emeginin hakkini vermek ve onu korumaktir. Bir topluma bir degere önem veriyor baska birileri bu emegi taklit ediyor ve kültürel bir parçanizin sizden alinmasina sebep oluyor. Bunun ekonomik kaybinin ötesinde bana göre emek ve kültür hirsizligi boyutu çok daha önemli. Türkiye bu konuda geç hareket etti ama olsun Türkiye mevcut potansiyeli sayesinde eger gayret ederse 2 bin 500 en az kendine has bu topraklara özel ürünü var. Bunu kisa zamanda dünyaya tanitabiliriz. Bizim kendi kültürümüze ait ürünlerimizi, varliklarimizi muhafaza ederken ayni zamanda cografi yer haklari ile ilgili gelismeleri de çok yakindan takip etmek zorundayiz. Aksi takdirde sizin egemenlik alanlariniza saldirilar veya oraya girme niyetleri karsimiza çikabilir” ifadelerini kullandi.

Vali Sahin konusmasinin ardindan ATO Baskani Baran ve Rektör Ünüvar’la beraber cografi isaretli ürünlerin tanitildigi stadi inceledi. Sahin daha sonrasinda, açik havada cografi isaretli ürünlerin ikram edildigi alani gezerek kitabin hazirlanma asamasinda emegi geçen akademisyenlere plaket takdim etti.

Düzenlenen tanitim toplantisina, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Sahin Isikgece, Ankara Valisi Vasip Sahin, Türk Patent ve Marka Kurumu Baskani Habip Asan, Ankara Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Rasit Serhat Taskinsu ve ATO Baskan yardimcisi Halil Ibrahim Yilmaz da katildi.

Kaynak: İHA