Amerikali Müslümanlardan, Hilton'a Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Otel Projesini Durdurma Çagrisi

AmerikanIslam Iliskileri Konseyi: 'Hilton sirketi, yikilan bir caminin yerine Hampton oteli dikmeye devam ederse, Çin hükümetinin Uygurlulara karsi kültür silme politikasina yardim etmis olur. Uygur kültürünün silinmesine yardim etmek demek, soykirima da yardim etmek demektir'

ABD'nin en büyük Müslüman sivil halklar örgütü Amerikan-Islam Iliskileri Konseyi (CAIR), Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'nde Çin hükümeti tarafindan yikilan bir caminin yerine, otel insaati baslatmayi planlayan ABD Merkezli otel zinciri Hilton'a "projeyi durdurma" çagrisi yapti.

CAIR Ulusal Icra Direktörü Nihad Awad ve CAIR arastirmacisi Ismail Allison yaptiklari yazili açiklamada, Çin'in, Uygur Türklerine yönelik "soykirim kampanyasi" kapsaminda, Uygur Türklerinin kültürlerini, tarihlerini ve özellikle de Islami kimliklerini yok etmeye çalistigini belirtti.

Açiklamada, "Hilton, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Hotan kentinde buldozerlerle yikilan bir caminin yerine otel insa ederek, Çin'in soykirim hedefine ulasmasina yardim ediyor." degerlendirmesinde bulunuldu.

- "Uygur kültürünün silinmesine yardim etmek, soykirima da yardim etmek demektir"

Hilton'un Çin'in su ana kadar Uygurlulara ve diger Müslüman azinliklara yönelik baski politikasinin farkina varmasi ve projeyi durdurmasi gerektigi belirtilen açiklamada, "Uygur halkinin yok edilmesini saglamak için, Çin kültür silme politikasi yürütüyor. Camiler ve mabetler hedef aliniyor. Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü, 2017'den bu yana Sincan'da 16 bin caminin yok edildigini ya da zarar gördügünü belirtiyor." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, "Hilton Sirketi, yikilan bir caminin yerine Hampton oteli dikmeye devam ederse, Çin hükümetinin Uygurlulara karsi kültür silme politikasina yardim etmis olur. Uygur kültürünün silinmesine yardim etmek demek, soykirima da yardim etmek demektir." görüsü paylasildi.

Söz konusu otel projesinin durdurulmasi için bir imza kampanyasi baslatildigina isaret edilen açiklamada, insan haklarina saygili kisilere bu kampanyayi imzalama çagrisinda bulunuldu.

Kaynak: AA