Van'daki Vadiler Rengarenk Kelebeklere Ev Sahipligi Yapiyor

Türkiye’nin degisik bölgelerinden Van’a gelen doga ve kelebek fotografçilari, 3 gün boyunca 70 tür kelebegi kayit altina alirken, Van ve Çatak bölgesine has ‘Sehzade’ ve ’Rozenin Çokgözlüsü’ kelebegini fotograflayarak kayit altina aldi.

Van'daki Vadiler Rengarenk Kelebeklere Ev Sahipligi Yapiyor
Van ve Çatak ilçesindeki vadiler rengarenk kelebeklere ev sahipligi yapiyor. Türkiye’de tespit edilen 420’den fazla kelebek türünden 230’unu bünyesinde barindiran Van Gölü Havzasi, endemik türlerle doga fotografçilarinin ilgi odagi oluyor. Van’in Çatak ilçesindeki vadiler rengarenk kelebeklere ev sahipligi yapiyor. Onlarca kelebegi bir arada görmenin mümkün oldugu doga, essiz görüntülere sahne oluyor. Ilçeye gelen fotografçilar ise burada hem birçok türü gözlemleme hem de fotograflayarak kayit altina alma imkani buluyor. Türkiye’nin degisik bölgelerinden Van’a gelen doga ve kelebek fotografçilari Kenan Talas, Aykut Bal, Ahmet Zafer Tunç ve Ali Aslan, 3 gün boyunca 70 tür kelebegi kayit altina aldi. Fotografçilar, Çatak bölgesine has ‘Sehzade’ kelebegini ise son günlerinde fotograflayarak kayit altina aldi.

“Burada yaklasik 20 yeni tür kelebek çektim”

Van’a ilk kez geldigini ve ilk defa ‘sehzade’ kelebegini fotografladigini ifade eden doga ve kelebek fotografçisi Aykut Bal, “Biraz öncede kendisini görüntüleyerek ilk görüsmemizi yaptik kendisiyle. Ülkemizin güzel kelebeklerinden bir tanesi. Van, Çatak zaten doyumsuz, inanilmaz bir cografya. 250’ye yakin kelebek türü çektim. Türkiye’de 40’a yakin il gezdim. Daha önce Siirt’e kadar gelmistim. Bu sene kismet oldu Van’i görmek. Insallah tekrardan gelirim. Van’a 60’a yakin tür gördük. Bunlardan yaklasik 20’i benim ilk defa çektigim kelebek türü. Buraya özgü kelebekler. Daha önce gittigim illerde görmedigim kelebekler. 4 gün boyunca Van’in degisik noktalarinda kelebek çektik. Ev sahipliginden dolayi Basta Van valisi ve Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Çatak Kaymakami Mehmet Erdem Akbulut ve Çatak Belediye Baskani Abdurrahman Seylan’a tesekkür ederim” dedi.



Çatak bölgesinde yaklasik 3 günde gözlemledigimiz tür sayisi 60-70 civarinda”

Istanbul’dan gelen doga ve kelebek fotografçisi Kenan Talas, “Bölge açisindan çok zengin bir alana sahip ve çok türleri olan bir yer. Çatak bölgesinde yaklasik 3 günde gözlemledigimiz tür sayisi 60-70 civarinda. Buda oldukça zengin bir tür sayisi. Bölgeye ait önemli türler de var tabiki. ‘‘Rozenin Çokgözlüsü’ ve özellikle herkesin çekmek için hayali oldugu bir ‘Sehzade’ kelebegini bu günde gördük. 3 günlük süremizin sonuna geliyoruz. Ilk gün ‘Rozenin Çokgözlüsü’nün alanina girerek onu çektik. Onu çekiyor olmak bize büyük bir mutluluk verdi. Herkese tavsiye edecegimiz bir yer. Çatak’a sifir bir kelebek sayisi ile gelen bir kisi 3 günde, 5 günde ulasabilecek kelebek sayisi yaklasik 70’ler, 80’ler civarinda olacaktir. Birde sadece bu bölgeye ait olan ‘Romanov Gelincigi’, ‘Rozenin Çokgözlüsü’, ‘Sehzade’ kelebegi Iran ‘Çokgözlüsü’ biz bunu çekemedik ama bu bölgeye has birçok kelebek var" diye konustu.



“Kelebekçilerin ‘Sehzade’yi görmeleri için buraya gelmesini öneririm”

Izmir’den Van’a geldigini ve buranin en özel kelebegi olan ‘Sehzade’yi fotografladiklarini ifade eden doga ve kelebek fotografçisi Ahmet Zafer Tunç, “Buranin gerçekten simgesi olan bir kelebek. Üçgündür buradayiz. Yaklasik 70 tür civarinda tür gözlemledik. Bütün kelebekçilerin özellikle ‘Sehzade’yi görmeleri için buraya gelmesini öneririm. Özellikle çatak bölgesi kelebekler açisindan çok zengin” dedi.

Kaynak: İHA