Polonya Ve Litvanya Arasinda Imzalanan 1791 Anayasasi'nin Yildönümü Polonezköy'de Kutlandi

Polonya'nin Istanbul Baskonsolosu Witold Lesniak : '1791'de ortak iradeyle imzalanan anayasa, iki ülke arasindaki kardesligin ve tarihi mirasin bir göstergesidir'.

Polonya ve Litvanya arasinda "Iki Ulus Cumhuriyetinin 3 Mayis 1791 Anayasasi"nin kabulünün 230. yildönümü, Polonya için tarihi öneme sahip Beykoz'daki Polonezköy'de birçok etkinlikle kutlandi.

Polonya'nin Istanbul Baskonsolosu Witold Lesniak ve Litvanya'nin Ankara Büyükelçiligi Maslahatgüzari Vaida Stankeviciene'nin ev sahipliginde düzenlenen etkinlige Beykoz Kaymakami Esengül Korkmaz Çiçekli ve Polonezköy muhtari Antoni Vilkosevski'nin yani sira diplomatik misyon temsilcileri ve iki ülkenin Türkiye'de ikamet eden vatandaslari katildi.

Polonya ve Litvanya arasindaki tarihi dostlugun simgelerinden olan 3 Mayis 1791 Anayasasi, ayni zamanda Polonya-Litvanya Birligi Devlet Kanunu ve modern hukuk tarihinde Avrupa'nin ilk anayasasi olarak kabul ediliyor.

Polonya'nin Istanbul Baskonsolosu Lesniak, burada yaptigi konusmada pandemi sürecindeki yasaklarin ardindan kendileri için tarihi öneme sahip Polonezköy'de Polonya ve Litvanya bayraklariyla tekrar bulusmaktan memnuniyet duydugunu söyledi.

Lesniak, "1791'de ortak iradeyle imzalanan anayasa, iki ülke arasindaki kardesligin ve tarihi mirasin bir göstergesidir" dedi.

Litvanya'nin Ankara Büyükelçiligi Maslahatgüzari Stankeviciene de etkinlik için Istanbul'un en güzel ve tarihi öneme sahip yerlerinden Polonezköy'e geldigi için mutluluk duydugunu söyledi.

Stankeviciene, dünyada ikinci, Avrupa'da ilk kabul edilen 3 Mayis 1791 Anayasasi'nin modern hukuk ve sivil toplumu insa etmek için, iki ulusun taahhüdüyle kuruldugunu, iki ülkenin ortak degerlerle birbirine bagli oldugunu ifade etti.

Konusmalarin ardindan Polonyali ve Litvanyali sanatçilardan olusan müzik grubu, Polonya ve Litvanya sarkilari seslendirdi.

Istanbul'da yasayan Polonyali sanatçi Monika Bulanda da Polonya'nin folklorik müziklerini yorumladi.

Etkinlikte Inga Simonyte Deniz'in sulu boya tablolariyla ve Jovita Sakalauskaite'in keçe ve farkli maddelerden yapilan çalismalari davetlilerin begenisine sunuldu.

Kaynak: AA