Pasifik Eurasia Uzakdogu'ya Girmeyi Hedefliyor

Çin’den Avrupa’ya ilk blok tren tasimasini gerçeklestirdikleri Kasim 2019’dan bu yana önemli basarilara imza attiklarini belirten Pasifik Eurasia Lojistik Yönetim Kurulu Baskani Fatih Erdogan, “5 yil içinde de parkurumuza Uzakdogu ülkelerini de dahil ederek Asya’nin en dogusu ile Avrupa’nin en batisini Türkiye merkezli bir lojistik platform üzerinden birbirine baglamayi planliyoruz” dedi.

Pasifik Eurasia Uzakdogu'ya Girmeyi Hedefliyor
Uzak Asya’dan Bati Avrupa’ya Demir Ipekyolu hayalinin gerçeklesmesi için 2019 yilindan bu yana ülkeler arasi önemli anlasmalara ve tasimalara imza atan Pasifik Eurasia Lojistik, 2021 yilini 200 milyon TL ciro ile kapatmayi, 5 yil içinde de faaliyet gösterdigi parkurlara Uzakdogu ülkelerini eklemeyi hedefliyor. Pasifik Eurasia Lojistik Yönetim Kurulu Baskani Fatih Erdogan, Çin’den Avrupa’ya ilk blok tren tasimasini gerçeklestirdikleri Kasim 2019’dan bu yana önemli basarilara imza attiklarini belirterek, “2021 yili ciromuzu 200 milyon TL’ye ulastirmayi hedefliyoruz. Önümüzdeki yil 500 milyon ve 2023 itibariyle de milyarlik cirolari yakalayacagimizi düsünüyoruz. 5 yil içinde de parkurumuza Uzakdogu ülkelerini de dahil ederek Asya’nin en dogusu ile Avrupa’nin en batisini Türkiye merkezli bir lojistik platform üzerinden birbirine baglamayi planliyoruz” dedi.

Demiryolu tasimaciligi alaninda büyük bir potansiyel gördüklerini anlatan Fatih Erdogan, Avrupa’dan Çin’e kadar uzanan, hem ticari hem de tarihi kültürel önemi ortada olan Ipek Yolu’nun demiryolu aglari kullanilarak canlandirilmasi için öncelikle TCDD Tasimacilik ile bir anlasma imzaladiklarini hatirlatti. BTK hatti üzerinde 2019 yilinda operatörlük yapmaya basladiklarini ifade eden Fatih Erdogan, “Bugüne kadar Asya tarafinda Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Çin; Avrupa tarafinda ise Avusturya demiryollari ile anlasmalar imzalayarak Avrupa’dan Çin’e kadar tüm güzergâh boyunca demiryolu tasimasi yapabilir hale geldik. Yine Rusya ile yaptigimiz anlasma sayesinde ise Rusya’yi BTK hattina dahil ederek Rusya’nin devasa kara cografyasinin her kösesinde yer alan 35 farkli noktaya da tasima imkânina eristik. En önemlisi de demiryolu tasimasi ile ara nakliyeleri birlestirerek daha önce uygulanmayan kapidan kapiya teslim modelini ortaya koyarak, müsterilerimizin operasyonel yüklerini büyük ölçüde hafifletmis olduk” dedi.

Bütün bu ülkelerin demiryollari otoriteleri ile yapilan isbirligi anlasmalarinin sadece navlun degil, ekipman kullanimi ve tedarigini de içerdigini belirten Fatih Erdogan, bu sayede olusturduklari hatlarin sürekli islevsel olmasinin önünün açildigini dile getirdi. Bu durumun özellikle konteyner kitligi yasanan bu dönemde ihracatçilara büyük avantaj sagladigini vurgulayan Fatih Erdogan, ülkemizin önde gelen kurum ve kuruluslarinin da demiryolunu kullanmaya baslamasinin bu güzergaha ve tasima modeline olan güveni her geçen gün artirdigini söyledi.

Rail Cargo ÖBB ile bir isbirligi yaparak Avrupa için çok önemli bir adim attiklarini ifade eden Fatih Erdogan, Halkali- Köseköy ve Çerkezköy’den her hafta karsilikli 16 blok tren seferi yapmaya basladiklarini söyledi.

Fatih Erdogan, böylece BTK hatti üzerinden gelen ürünlerin Köseköy HUB’ini kullanarak Avrupa’ya erisiminin ve tersi tasimalarda da yük aktarmasi olmaksizin müsteriler açisindan tek bir muhatapla gerçeklestirilebildigini söyledi.



Ihracata sagladiklari büyük lojistik avantajlarin yani sira ihracatçilarin makul fiyatlarla ham maddeye ulasma sansini da artirdiklarini ifade eden Erdogan, Ihracatçilara hammaddeye hizli, kolay, güvenli ve uygun maliyetlerle ulasma imkâni sunduklarinin söyledi.



“BTK hattindaki tasimalarin yüzde 90’ini biz yapiyoruz”

BTK hattinin Kasim 2017’de açildigini hatirlatan Fatih Erdogan, hat üzerinden 2018’de 135 bin ton, 2019’da 200 bin ton, 2020’de 400 bin ton tasindigini söyledi.

Bu yilin ilk bes ayinda BTK hattinin 300 bin tona ulastigina dikkat çeken Fatih Erdogan, “Sonuçta 2017’den bugüne ulasilan rakam 1 milyon tondur. 2020 yili rakamlarini 2019 ve 2018 rakamlariyla kiyasladigimizda, sirket olarak bu hattin tasima hacmine ne kadar büyük bir katki sagladigimiz ortaya çikacaktir. 2021 yilinda ise ilk bes ayda yakalanan hacmin 300 bin ton olmasi ve Avrupa tasimalarinin sisteme katilmasi, kisa vadede yillik 1 milyon ton hedefimize ulasacagimizin göstergesidir. Bu hatta yapilan tasimalarin yüzde 90’i da sirketimiz tarafindan gerçeklestiriliyor” dedi.

Sirket olarak yaptiklari tasimalari her yil en az ikiye katlamak hedefiyle çalistiklarini ifade eden Fatih Erdogan, orta ve uzun vadeli hedeflerini söyle anlatti:

“Orta Asya tasimalarinda en önemli husus tasimalarin karsilikli olmasidir. Maliyeti artiran en önemli unsur bos vagon ya da konteyner tasimalaridir. Dolu-dolu çalisma saglandiginda bu etki ortadan kalkacaktir. Bu amaçla yaptigimiz tüm tasimalarda karsilikli yük bulma ana hedefimizdir. Bu dengeyi korumaya çalisiyoruz. Ülkemizde uluslararasi tasimalarda ithalat agirlikli tasima yapildigindan hareketle, sadece tasima olmasi degil, karsilikli olmasi hedefiyle ve dolayisiyla ihracat tasimalarini artirma gayretiyle hareket ediyoruz. Sirket olarak 5 yil içerisinde basta Japonya ve Güney Kore olmak üzere Malezya ve Tayland gibi ülkelerin de dahil oldugu tüm Uzakdogu cografyasini bu parkurlara dahil etmek istiyoruz. Sadece klasik konteyner tasimalarinin yaninda reef konteynerlarla (sogutmali konteyner) özellikle ülkemizin yas meyve- sebze ve beyaz et ihracatinda demiryolunun aktif olarak kullanilmasinin, ihracatçilarimizin bu tür ürünlerini Dogu ve Uzakdogu cografyasina ulastirmasinin da önünü açmayi hedefliyoruz.”
Kaynak: İHA