Köylerdeki Çocuklara Uzayi Sevdirecek 'Ali Kusçu Mobil Uzay Tiri' Afyonkarahisar'dan Yola Çikiyor

Cuma günü yola çikacak ve köylerdeki çocuklarla bulusturulacak tirda, Türkiye'nin yerli ve milli uydulari TÜRKSAT 6A, Göktürk2 ve IMECE'nin maketlerinin yani sira uzay ve gezegenler hakkinda gözlem ve deneyim yapilabilecek teknolojik malzemeler bulunuyor.

Köylerdeki Çocuklara Uzayi Sevdirecek 'Ali Kusçu Mobil Uzay Tiri' Afyonkarahisar'dan Yola Çikiyor
Içisleri Bakanliginin destegiyle Afyonkarahisar Valiligi ile Afyonkarahisar Iyilik Hareketi Dernegi öncülügünde 95 günde yapimi tamamlanan Ali Kusçu Mobil Uzay Tiri, Il Gençlik ve Spor Müdürlügü koordinasyonunda Türkiye'de köy köy dolasarak çocuklara uzayi sevdirecek.

Afyonkarahisar Iyilik Hareketi Dernegi Baskani Özgür Sepin, AA muhabirine, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir is yerinde dizayni yapilan Ali Kusçu Mobil Uzay Tiri'nin kentte bir sivil toplum hareketinin fikir girisimiyle ortaya çiktigini söyledi.

Afyonkarahisar Valiliginin de kendilerini bu konuda tesvik ettigini dile getiren Sepin, sunlari belirtti:

"Dernek üyelerimizle yaptigimiz beyin firtinasiyla Türkiye'deki köy okullarina tek tek giderek uzaya ve bilime merak uyandirabilecek gezici bir tir üretmek istedik. Bu süreç aslinda bizim için de çok macerali oldu. 95 gün gibi kisa bir zamanda çocuklarin bileme meraklarini artirabilecek Ali Kusçu Mobil Uzay Tiri'ni olusturduk.Cuma günü kent meydaninda bir açilis yaparak Türkiye'de köy köy gezmeye baslayacak. "

Mobil uzay tirini tanitan Sepin, araca binecek çocuklarin önce gökyüzündeki uydular hakkinda bilgi sahibi olacagini anlatti.

Bu uydulardan 3'ünün Türkiye'nin yerli ve milli uydulari olan TÜRKSAT 6A, Göktürk- 2 ve IMECE oldugunu ifade eden Sepin, "Digeri de dünyada ilk teleskop uydusu Hubble. NASA tarafindan uzaya birakilan bir uydu. Çocuklar bu uydular hakkinda minimum bilgiye sahip olacaklar. Bunlardan sonra çocuklara uzayda kütle çekim, basinç ve sesin yayilimi, karadeliklerde cisimlerin hareketi ile teleskobun çalisma prensipleri, bir roketin uzaya nasil firlatilacagi ve günes sistemimizdeki 9 gezegen hakkinda bilgiler verilecek." diye konustu.

Kaynak: AA