Kobani Bahanesiyle Düzenlenen Eylemlere Iliskin 108 Sanigin Yargilanmasina Devam Edildi

Durusmada saniklar Bircan Yorulmaz, Zeki Çelik ve Günay Kubilay savunma yapti.

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere iliskin, aralarinda PKK'nin sözde üst düzey yöneticilerinin yani sira eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag'in da bulundugu 108 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Ankara 22. Agir Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü'ndeki salonda görülen durusmaya tutuklu saniklardan bazilari bulunduklari cezaevlerinden video konferans araciligiyla katildi, diger saniklar ve taraf avukatlari ise salonda hazir bulundu. Durusmayi Emniyet Teskilati Vazife Malulü ve Sehit Aileleri Vakfi (EMSAV) mensuplari da takip etti.

Saniklardan eski HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Bircan Yorulmaz, suçlamalari kabul etmedigini, savciligin kendisini konumlandirdigi yerin kimligiyle örtüsmedigini söyledi.

Kobani eylemlerinden 6 yil 3 ay sonra kabul edilen iddianameyle yargilandiklarini belirten Yorulmaz, barisi ve çogulculugu benimseyen bir insan haklari aktivisti olarak 25 yildir siyasetle ilgilendigini, ilk kez bir davada sanik durumunda bulundugunu kaydetti.

Davada aslinda HDP ve Kürt siyasetinin yargilandigini öne süren Yorulmaz, "Ne kadar suç icat edilmeye çalisilsa da HDP hiçbir zaman siddet çagrisi yapmamistir." dedi.

Iddianamede, 6 Ekim 2014'teki MYK toplantisinin ardindan HDP'nin sosyal medya hesabindan yapilan paylasimlardan sonra farkli illerde olaylarin basladiginin anlatildigini belirten Yorulmaz, söz konusu toplantiya katilmadigini söyledi.

Saniklardan HDP'nin eski Genel Saymani Zeki Çelik de hakkindaki suçlamalari kabul etmedigini, partisinin 6 Ekim 2014'teki MYK toplantisina katilmadigini bildirdi.

Çelik, hayati boyunca kanuna aykiri hiçbir eylemde bulunmadigi söyledi.

Saniklardan eski HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay da 6 Ekim 2014'teki MYK toplantisinin ardindan HDP'nin sosyal medya hesabindan yapilan paylasimlarda siddet unsuru bulunmadigini savundu.

Kubilay, "Barisçil eylemlere ve demokratik protestolara siddet bulasmis olmasinin sorumlulugu sokaga çikan insanlarin güvenligini saglayamayan siyasi iktidardadir." diye konustu.

Söz konusu paylasimlarda suç unsuru bulunmadiginin Avrupa Insan Haklari Mahkemesince (AIHM) ortaya konuldugunu ifade eden Kubilay, "Gözaltina alindigimiz andan itibaren MYK toplantisina katilanlar ve katilmayanlar denilerek psikolojik savas ile karsi karsiya kaldik. Sanki HDP illegal bir toplanti organize ediyormus algisi olusturuluyor. HDP MYK yasal ve mesru bir organdir." dedi.

Davaya yarin Günay Kubilay'in savunmasiyla devam edilecek.

- EMSAV üyeleri basin açiklamasi yapti

Öte yandan, davayi takip eden EMSAV mensuplari, durusma salonu önünde basin açiklamasi yapti.

Açiklamada, HDP'nin yaptigi çagrinin 37 kisinin canina mal oldugu ifade edildi ve yargilama sonucu sorumlularin gerekli cezayi almasi istendi.

Kaynak: AA