Jandarmanin Motosikletli Trafik Ve Asayis Timleri Bursa'da Yetisiyor

Jandarma Trafik Okul Komutanliginda aldiklari teorik egitimleri kisladaki parkurlarda uygulamali olarak pekistirip beceri kazanan personel, trafik birimleri ile motosikletli trafik ve asayis timlerinde görevlendiriliyor Motosiklet güvenli ve ileri sürüs teknikleri, slalom yavas sürüs, sekiz çizme, dar alanda seri manevra, engelden kaçma gibi basliklarda verilen egitimler, AA ekibince görüntülendi.

UGUR ULU - Kurulusunun 182'nci yilini kutlayan Jandarma Genel Komutanligina bagli trafik birimleri ile motosikletli trafik (Hizir) ve motosikletli asayis (Huzur) timlerinde görev yapacak personel, Bursa'daki yerleskede zorlu egitimlerden geçiriliyor.

Osmangazi ilçesindeki Yunuseli Kislasi'nda 2 yildir faaliyetini sürdüren Jandarma Trafik Okul Komutanligindaki egitimler, Anadolu Ajansi ekibince görüntülendi.

Kislada, trafik, motosiklet güvenli ve ileri sürüs teknikleri, tehlikeli madde tasimaciligi denetimi, kaza arastirma, inceleme ve trafik egitimcisi gibi kurslar veriliyor.

Trafik ihtisasina seçilen jandarma astsubaylarina yönelik kursa katilan personel, trafik mevzuati, denetimi ve planlama esaslari, alkol test cihazi kullanimi ve kalibrasyon ayarlari, görüntülü radar hiz tespit kayit cihazinin kullanimi, sürücü belgeleri ile tescil belgeleri sahteciligi, trafik kontrol uygulamasi, dijital sayisal takograf, trafik kazasi tespit tutanaginin düzenlenmesi ile kaza yeri inceleme ve bilirkisilik egitimleri aliyor.

Motosiklet güvenli sürüs teorisi, pasif güvenlik, korumali kiyafet ve önemi, ileri seviye görüs, yol tutusu ve yolda konumlanma, güvenlik balonu, hiz, vites, frenleme, sollama, viraj, risk alma biçimi ve yolculu sürüsü konularindaki egitimler görsel materyallerle destekleniyor.

Kapali alan hakimiyeti bölümünde ise kursa katilan personel, kisla içindeki pistlerde uzman egiticiler tarafindan binme, inme, fren, park etme, düsen motosikleti kaldirma, slalom yavas sürüs, sekiz çizme ve dar alanda seri manevra, çember, kalan hiz, artçili fren, slalom, yavas sürüs, artçili artan slalom ve engelden kaçma konularinda uygulamali egitime tabi tutuluyor.

- Hizir ve Huzur timlerinin egitimleri

Ayrica, motosikletleriyle zorlu arazi sartlarinda görev yapacak Hizir ve Huzur timlerine, kisladaki kros parkurunda aksiyon filmlerini aratmayan uygulamali sürüs egitimleri düzenleniyor.

Birlik disi yol sürüs egitimleri kapsaminda da güvenlik ve hakimiyet, konumlanma, ayna kullanimi, cankurtaran bakis, tehlike algilamasi ve yöntemi, planlama ve öngörü, vites kullanimi ve debriyaj kontrolü, hizlanma duygusu, fren kullanimi, yönlendirme ve sinyal kullanimi, dönüs, sollama, odaklanma ve konsantrasyon, yavas sürüs, nezaket ve saygi konularinda uygulamali sürüs egitimleri yapiliyor.

Egitimler süresince personelin kurs becerileri ve tutumlari gözlemlenerek kayit altina aliniyor.

Okul Komutanliginin Trafik Bölüm Baskani Jandarma Binbasi Necati Okan, AA muhabirine, trafik birimlerinde görev alacak personele kara yollarindaki trafigin denetimi ve düzenlenmesi, kazalara müdahale ve kaza incelemesi konularinda egitim verildigini söyledi.

Okan, Genel Komutanlik bünyesinde kurulan Hizir ve Huzur timlerinin ise motosiklet güvenli ve ileri sürüs teknigi egitimine tabi tutuldugunu ifade etti.

Jandarma Üstegmen Ali Ak da jandarmanin sorumluluk alanindaki yerlesim birimlerinde asfalt ve stabilize yollar bulundugunu animsatarak, personele çesitli zorluk dereceli yollarda yol sürüs egitimleri verdiklerini söyledi.
Kaynak: AA