Immünoterapi Kombinasyonlarinin Ileri Evre Melanom Tedavisindeki Basarisi Dikkat Çekti

Amerikan Klinik Onkoloji Dernegi’nin (ASCO) bu yil düzenledigi kongrede, ileri evre melanom tedavisinde immünoterapiden elde edilen sonuçlar ilgi çekti. Faz 3 klinik çalismada, Immüno-Onkolojik tedavi kombinasyonlari ile ileri evre melanom hastalarinda su ana kadar bildirilen en uzun ortanca genel sagkalim süresine ulasildigi bildirildi.

Immünoterapi Kombinasyonlarinin Ileri Evre Melanom Tedavisindeki Basarisi Dikkat Çekti
Bir cilt kanseri olan melanom tüm dünyada toplum sagligini tehdit eden hastaliklar arasinda yer aliyor. Dünya Saglik Örgütü tüm dünyada melanom vakalarinin 2035 yilina kadar 424 bini geçecegini ön görüyor. ASCO’nun bu yil 4-8 Haziran tarihlerinde dijital ortamda gerçeklestirdigi kongrede melanom tedavisinde Immüno-Onkolojik tedavi kombinasyonlarina yönelik olumlu sonuçlar büyük ilgi gördü.

Faz 3 asamasindaki klinik çalismada Immüno-Onkolojik tedavi kombinasyonlarinin ileri evre melanom hastalarinda uzun süreli sagkalim faydasinin devam ettigi gözlemlendi. Söz konusu tedavi sayesinde, minimum 6,5 yillik izlem süresinde elde edilen ortanca 72,1 aylik genel sagkalim süresi bugüne kadar bir arastirma kapsaminda bildirilen en uzun ortanca genel sagkalim süresi olarak dikkat çekti. Bu çalismada minimum 6,5 yil süren takip sonucunda Immüno-Onkolojik tedavi kombinasyonlarini alan hastalarin yüzde 49’unun yasamlarini sürdürdügünü, bu kisilerin yüzde 77’sinin ise tedavisiz olarak yasamlarina devam ettigini ortaya koydu.

ASCO 2021’i takip eden Iç Hastaliklari ve Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Umut Demirci, Immüno-Onkolojik tedavi kombinasyonlarinin gösterdigi uzun süreli ve yüksek sagkalim oraninin ileri evre melanom hastalarinin tedavisine bakisi degistirecek nitelikte oldugunu ifade etti.

Demirci, “Söz konusu klinik arastirma Immüno-Onkolojik tedavi kombinasyonlarinin ileri evre melanom hastalarinda uzun süreli faydasini bir kez daha gözler önüne serdi. Ileri evre melanomda Immüno-Onkolojik tedavilerden önce yasam beklentisinin yaklasik alti ay oldugu ve hastalarin yalnizca yüzde 10’undan azinin bes seneden uzun yasadigi zamanlari geride birakarak, Immüno-Onkolojik tedavi kombinasyonlari sayesinde ileri evre melanomun tedavisinde çok önemli adimlar atildigini görmeye basladik. ASCO 2021’de sonuçlari paylasilan bu çalisma bugüne dek immünoterapilerin ileri evre melanom hastalari için tutarli bir sekilde uzun süreli sagkalim faydasina isaret etmektedir” dedi.

Kaynak: İHA