Erzurum Büyüksehir Belediyesi Çöpü Elektrige Dönüstürerek Ekonomiye Ve Çevreye Katki Sagliyor

Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen: 'Çöp döküm alaninda metan gazi birikiyor. Metan gazi ayni zamanda kokuya ve çevre kirliligine sebep oluyor. Biz de çöpten elektrik elde etmek üzere ihale yaptik. Su anda 2,5 megavat elektrik elde ediliyor. Bunun yüzde 72,5 orani belediyemize, geri kalani ise bu isi yapan vatandasimiza veriyoruz' 'Sadece Erzurum merkezinin degil çevre ilçelerin de çöpünü toplayarak döküm alaninda gaz haline dönüstürecegiz. Hedefimiz 5, 6 ya da 7 megavat elektrik üretmek'

Erzurum Büyüksehir Belediyesi Çöpü Elektrige Dönüstürerek Ekonomiye Ve Çevreye Katki Sagliyor
YUNUS HOCAOGLU - Erzurum Büyüksehir Belediyesi, çöplerdeki metan gazindan elektrik üreterek hem çevreyi koruyor hem de bütçesine katki sagliyor.

Kentin muhtelif yerlerine birakilan çöplerden gelen koku ve kötü görüntüden kurtulmak isteyen Büyüksehir Belediyesi, çöp döküm alanlarinda ayristirilan atiklari degerlendirmek için harekete geçti.

Ihale yoluyla özel sektörün de ise dahil olmasini saglayan Büyüksehir Belediyesi, Kati Atik Düzenli Depolama Tesisini faaliyete geçirdi.

Tesiste üzeri toprakla örtülen çöplerden çikan metan gazindan bir saatte 2,5 megavat elektrik üretiliyor.

Bu elektrigin bir kismi Büyüksehir Belediyesi tarafindan tüketilirken diger kismi da özel sektörde kullanilarak gelir elde ediliyor.

Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, AA muhabirine, çöpleri ekonomiye kazandirdiklarini söyledi.

Sekmen, "Geçmiste çöplerimizi çöp döküm alanina döküp üzerini toprakla örtüyorduk, maalesef israf söz konusuydu. Artik dünya devletleri ve milletleri gelir kaynaklarini artiriyor. Biz de Erzurum olarak gelir kaynaklarimizi nasil artiririz onu düsünerek böyle bir çalisma yaptik." dedi.

Çöpten elektrik üretim sürecini anlatan Sekmen, "Önce çöp döküm alanlarinda çöpümüzü ayristiriyoruz. Kagit, cam, metal ve diger kisimlari ayirt ederek gelir elde etmeye gayret gösteriyoruz. Bunu da sadece kendimiz yapmiyoruz. Ihale yaparak ilgili vatandaslar ihaleleri aliyor. Bu ayristirmanin yüzde 50'sini vatandas, yüzde 50'sini de belediye yapiyor." diye konustu.

Çalismayla çevre kirliligini önlediklerini dile getiren Sekmen, söyle devam etti:

"Az da olsa bir gelir elde ediyoruz. Çöp döküm alaninda metan gazi birikiyor. Metan gazi ayni zamanda kokuya ve çevre kirliligine sebep oluyor. Biz de buradan yani çöpten elektrik elde etmek üzere ihale yaptik. Su anda 2,5 megavat elektrik elde ediliyor. Bunun yüzde 72,5 orani belediyemize, geri kalanini ise bu isi yapan vatandasimiza veriyoruz."

Sekmen, çalisma yapilan alanin genisletilecegini vurgulayarak, "Sadece Erzurum merkezinin degil çevre ilçelerin de çöpünü toplayarak döküm alaninda gaz haline dönüstürecegiz. Hedefimiz 5, 6 ya da 7 megavat elektrik üretmek. Daha dogrusu elektrigi de paraya çeviriyoruz ve belediyemize gelir kazandirmak hedefindeyiz." dedi.

- "Su anda 6 megavatin üzerinde kapasitesi olan günes santrali kurduk"

Çöplerin disinda elektrik üretmede günesten de yararlandiklarini anlatan Sekmen, sözlerini söyle tamamladi:

"Erzurum günesin en bol oldugu sehirlerden biri. Günesten de elektrik elde ediyoruz. Su anda 6 megavatin üzerinde kapasitesi olan günes santrali kurduk. Her ay parasini tahsil edip belediyenin kasasina koyuyoruz. Bir gelirimiz söz konusu oluyor. Insallah bundan sonra Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) projelerimiz var. Ilave yapacagimiz günes santrali tesislerimiz olacak. Arzumuz belediyenin gelirlerini artirmak, çevremize ve ilimize daha çok hizmet ve yatirim götürmek."
Kaynak: AA