CHP'den 'Gençlerin Ekonomik Durumu' Raporu

CHP'nin hazirladigi "Gençlerin Ekonomik Durumu" raporunda, iktidara gelmeleri halinde genç istihdam atilimi vizyonuyla Gençlik Garantisi Programi'nin uygulanacagi vurgulandi.

CHP'den yapilan açiklamaya göre, Gençlik Ekonomisi Komisyonu tarafindan hazirlanan "Hep Birlikte" projesi kapsaminda olusturulan "Gençlerin Ekonomik Durumu" raporunda, genç issizlik verileri, bölgeler ve ülkeler arasinda karsilastirmali olarak ele alindi.

Gençlik Politikalarindan Sorumlu Genel Baskan Yardimciliginca hazirlanan raporda, Güneydogu ve Kuzeydogu Anadolu bölgelerinde 20-24 yas arasi kadinlarda is gücüne katilimin en düsük oldugu belirtilirken, ayrica ISKUR ve bakanliklarin genç istihdam politikalarinin nicelik ve nitelik olarak yetersiz oldugu öne sürüldü.

Raporun son bölümünde "Cumhuriyet Halk Partisi Gençlerle Birlikte ve Gençler Için Ne Yapacak" basligi altinda gençler için vaatlere yer verildi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Gökçe Gökçen, rapora iliskin degerlendirmesinde, büyük oy potansiyeli olmasinin da etkisiyle siyasetin gençlerin sorunlarini daha çok konusmaya basladigini bildirdi.

Arastirmalari ve görüsmeleri dogrultusunda gençlerin sorunlarinin çözümü konusunda yol almaya basladiklarini aktaran Gökçen, iktidar olmalari halinde genç istihdam atilimi vizyonuyla Gençlik Garantisi Programi'ni uygulayacaklarina degindi.

Programa göre, 30 yas alti yüksekögrenim mezunu gençlerin istihdam, issizlik destegi, egitime devam ve ücretli staj seçeneklerinden birinden yararlanabilecegine isaret eden Gökçen, tüm organize sanayi bölgelerinde is garantili yatili teknoloji liseleri açilacagini, bu liselerde üç yilini tamamlayan gençlerin, devletten sigorta primi destegi alarak ücretli staj göreceklerini aktardi.

Gökçen, egitimine devam etmek isteyenlerin kendi alanlarinda olmasi kaydiyla puan avantajina sahip olacaklarini belirtti.

YÖK'ün kaldirilacagina, üniversitelerin mali, idari ve bilimsel özerklige kavusacagina isaret eden Gökçen, "Rektörlük seçimleri geri gelecek, üniversite bilesenleri rektörlük seçimlerinde temsil edilecekler. Egitim sistemi paydaslarla bastan asagi degistirilerek nitelikli, bilimsel ve erisilebilir bir egitim anlayisi benimsenecek. Kamuda mülakat kaldirilarak liyakat ilkesi hayata geçirilecek. Ifade özgürlügü saglanarak kuvvetler ayriligi ve yargi bagimsizligina dayali güçlendirilmis parlamenter sistem kurulacak." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA