Biden Açiklamasi 'Navalny'nin Ölmesi Durumunda Sonuçlarin Rusya Için Yikici Olacagini Açikça Belirttim'

ABD Baskani Joe Biden, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile yaptigi görüsmenin ardindan basin toplantisi düzenleyerek, “Navalny’nin ölmesi durumunda sonuçlarin Rusya için yikici olacagini açikça belirttim” ve “Siber saldirilar Rusya’nin dünyadaki güvenilirligini sarsti” dedi.

Biden Açiklamasi 'Navalny'nin Ölmesi Durumunda Sonuçlarin Rusya Için Yikici Olacagini Açikça Belirttim'


ABD Baskani Joe Biden ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Isviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Villa La Grange’de TSI 14.30’da bir araya geldi. Görüsmenin ilk oturumu dar kapsamli gerçeklestirilirken, 93 dakika sürdü. Iki lider, 45 dakikalik aranin ardindan heyetler arasindaki genis kapsamli ikinci oturum için yeniden bir araya gelirken, ikinci oturum ise 65 dakika sürdü. Iki liderin, toplam görüsmesi ise yaklasik yaklasik 4 saat boyunca devam etti.

ABD heyetinde, Disisleri Bakani Antony Blinken, Disisleri Bakan Yardimcisi Victoria Nuland, ABD’nin su an görev yerinde olmayan Moskova Büyükelçisi John Sullivan, Ulusal Güvenlik Danismanlari Eric Green ile Jake Sullivan yer aldi. Rusya heyetinde ise, Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kremlin Dis Politika Danismani Yuriy Usakov, Rusya’nin su an görev yerinde olmayan Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Genelkurmay Baskani Valeriy Gerasimov, Disisleri Bakan Yardimcisi Sergey Ryabkov, Rusya Devlet Baskani Özel Kalem Müdür Yardimcisi Dmitriy Kozak ve Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev hazir bulundu.

Görüsmenin ardindan iki lider ayri ayri basin toplantisi düzenlerken, ilk basin toplantisi Putin tarafindan yapildi. Putin’in ardindan ise Biden basin toplantisi düzenledi.

“ABD Baskani olarak nasil insan haklarindan bahsetmem” ifadelerini kullanan Biden, Putin’e bu konunun öneminden bahsettigini aktardi. Navalny konusunu da ele aldiklarini aktaran Biden, “Baskan Putin’e söyledim, insan haklari ile ilgili konulari gündeme getirmeye devam edecegiz. Çünkü biz buyuz” dedi.



Her zaman mükemmel olmadiklarini belirten Biden, ama bunun için çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Rusya’da tutuklu bulunan 2 ABD vatandasi Trevor Reed ve Paul Whealan ile ilgili endiselerinin yani sira ifade özgürlügü ve basin özgürlügü konularini da konustugunu söyleyen Biden “Putin’e hepimizin uyabilecegi bir yol haritasini ortaya koymasini söyledim” dedi.

Iki ülkenin ve dünyanin güvenligi için iki ülke arasindaki silah kontrolü ve güvenlik is birligi konularinin da konusuldugunu belirten Biden, “Memnuniyetle duyuruyorum ki bugün ikili strateji görüsmelerinin kararini aldik” ifadelerini kullandi.

Siber güvenlik konusunda isbirligi

Yakin zamanda ABD’de gerçeklesen ve Rusya kaynakli olan siber saldirilara da deginen Biden, bunun kabul edilemez oldugunu ve altyapilarin dokunulmaz kabul edilmesi gerektigini belirtti.

16 kurumun saldiriya ugradigini belirten Biden, “Sorumlu ülkeler suçlulara karsi harekete geçmeli” diyerek, bu konuda iki tarafli olarak uzmanlari görevlendirme karari aldiklarini belirtti.



Ukrayna vurgusu

Suriye’ye insani yardim Iran’in nükleer programinin engellenmesi, Afganistan’da terörün tekrar ortaya çikmamasi ve kutup bölgesi is birligi konularinda da genel anlasma saglandigini belirten Biden, “Ukrayna’nin toprak bütünlügüne ABD’nin desteginin ciddi oldugunu söyledim” dedi.



Toplanti olumlu havada geçti

Biden toplantida görüsmenin genel havasinin olumlu geçtigini, her iki liderinde katilmadiklari noktalari açikça ifade ettigini ancak bunu kirmadan ve yapici sekilde yaptiklarini açikladi.

Biden, geçtigimiz hafta boyunca dünyanin ve ABD’nin müttefiklerinin ABD’nin tekrar nasil geri geldigini gördügünü ifade ederek, daha yapilacak çok sey oldugunu ancak bu görüsmelerde de çok yol aldiklarini belirtti.



“Siber saldirilar Rusya’nin dünyadaki güvenilirligini sarsti”

Biden açiklamalarina ardindan gazetecilerin sorularini yanitlarken, Rusya’nin geçen iki seçimde seçimlere müdahale çabasi ve siber saldirilariyla ilgili net mesaj verdiklerini söyleyerek bu davranislarin cevapsiz kalmayacagini, ABD’de bulunan bazi konsolosluklari ve Rus merkezlerini kapatarak gösterdiklerini aktardi. Biden ayrica, Rusya’nin bu çalismalarla dünyadaki güvenilirligini de sarstigini söyledi.



Rusya için yikici olacak”

Biden, Navalny konusuna tekrar deginerek, “Navalny’nin ölmesi durumunda sonuçlarin Rusya için yikici olacagini açikça belirttim” ifadelerini kullandi. Bir ülkeyi yönetirken uluslararasi standartlarda yönetmek gerektigini ifade eden Biden, ancak bu sekilde diger uluslar ile olan iliskilerden faydalanilabilecegini belirtti.



“Putin’in yeni bir Soguk Savas ile ilgilendigini düsünmüyorum”

Putin’in ABD ile ilgili iliskilerinde bazi çekinceleri oldugunu ve ABD’nin onu indirmek gibi bir niyetinin olabilecegi konusunda endiselerinin oldugunu belirten Biden, “Putin’in yeni bir Soguk Savas ile ilgilendigini düsünmüyorum” dedi.



Kongre baskini ve Rusya protestolari karsilastirmasi

Putin’in 6 Ocak’ta Washington’da yasanan olaylar ile Rusya’da yasanan olaylari kiyaslamasini gerçekçi bulmadigini dile getiren Biden, Washington’da kongreye saldiranlarin polis memurunu öldürdügünü Rusya’da ise ifade özgürlügünün kullanildigini belirtti.



“Bu güven ile alakali degil”

Putin’e güvenme konusunda ise Biden, “Bu güven ile alakali degil, bu kisisel çikarlar ve kisisel çikarlarin kabul edilmesi” ifadelerini kullandi. Biden toplantidan ayrilmadan evvel Putin ile ilgili olarak” Davranislarini degistirecegine emin degilim. Davranislarini ancak dünyanin geri kalani tepki verirse degistirirler” dedi.

Kaynak: İHA