Bel Fitiginda Fizik Tedavi Yöntemleri

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Suat Akar, bel fitigi sikayeti olan hastalarda bazen cerrahi yönteme basvurmadan fizik tedavi yöntemleri ile basarili sonuçlar alinabilecegini söyledi.

Bel Fitiginda Fizik Tedavi Yöntemleri
Bel fitiginda fizik tedavi yöntemleri hakkinda bilgi veren Büyük Anadolu Hastaneleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Suat Akar, "Omurga kemiklerimiz arasinda intervertebral disk dedigimiz hareketlerimizi kolaylastiran, omurganin dayanikli olmasini saglayan özel bir bag dokusu bulunur. Agir yük tasima, düsme, obezite gibi nedenler sonucu diskte olusan bozulmalar sonucu bel fitigi olusmaktadir. Burada öncelikle hastaya kesin bel fitigi teshisinin konulmasi lazim. Fitigin büyüklügüne ve gösterdigi sikayetlere göre tedavisi degismektedir. Fitigin en hafif sekli olarak diskin disari dogru bombelesmesidir. Bu hafif ödem yapar bunun tedavisi ilaç, istirahat ve fizik tedavidir. Yine orta büyük fitiklarda disa dogru daha büyük bombelik var ama lifler tam olarak yirtilmamistir. Burada da yine ayni tedavi yöntemlerini uygulamaktayiz. Ileri dönem fitiklarda disk artik görevini yapmamaktadir. Sinire dogru yapismistir. Burada hastayi ameliyata göndermeden tedavi yapmaya çalisiyoruz. Ama çok ilerlemis ve çok siddetli agrilar var ise yapilan tedavi ile geçmiyorsa, kuvvet kaybi baslamissa o zaman cerrahi tedavi düsünülüyor” dedi.

Farkli tedavi yöntemlerine deginen Akar söyle devam etti:

“Özellikle bel kaslarindaki spazmi gevsetmek için kuru igne tedavisinin özellikle akut dönemde oldukça yarari olmaktadir. Yine o bölgelerde ilaç enjeksiyonlari yapilmaktadir. Bunlarin hastaya çok yarari olmaktadir. Bir de bizim kinezyolojik bantlama dedigimiz bant tedavimiz vardir. Bant tedavisi hastanin o bölgesindeki kan dolasimini arttirmakta ve gevsemesine yardimci olmaktadir. Cerrahiye gitmeyen diger fitiklar ise nasil tedavi ediliyor sorusuna ise; hasta bize geldigi zaman hastanin durumunu degerlendirir ilaç tedavisi, istirahat ve korse veririz ve hastayi takibe aliriz. Eger bunlara ragmen hastanin sikayetleri azalmiyorsa, geçmiyorsa hastayi fizik tedavi programina aliyoruz.”

Fizik tedavide amacin agrilarin azaltilmasi oldugunu vurgulayan Dr. Suat Akar, “Fizik tedavi programi günde 3 saat olmak üzere yaklasik 15-20 seans arasinda uygulaniyor. Hastanin durumuna göre bu süre kisilir ya da uzatilir. Hastaya burada yüzeye sicak uygulanir. Fitik olusan bölgenin cilt alti isitilir bu 42 dereceye kadar arttirilabiliyor. Yine deri üzeri isiticilar ile daha derin 2, 2,5 cm derinlikteki kas tabakasini isitir. Elektro terapi dedigimiz yöntemde ise agrinin azaltilmasina ve kas spazmin gevsetilmesine yönelik uygulanir. Hekim gerekli görürse hastayi Traksiyona alir. Traksiyon bir fizik tedavi yöntemidir. Kirilan kemigi hizalamak, ameliyat öncesi kirik agrisini azaltmak ve sertlesen kas, eklem veya cildi iyilestirmek amaciyla basvurulur. Her gün uygulanan tedavi yöntemleri ile iyilesme gözlenmedigi hastanin sikayetleri arttigi takdirde cerrahi islem uygulanmaktadir" diyerek sözlerine son verdi.
Kaynak: İHA