Avustralya Yüksek Mahkemesi 'Dis Etki Seffaflik Plani Yasasi'ni Onayladi

Avustralya Yüksek Mahkemesi, ifade özgürlügü açisindan sikintili oldugu düsünülen "Dis Etki Seffaflik Plani Yasasi"ni onayladi.

Avustralya'da ifade özgürlügü ve serbest piyasayi destekleyen düsünce kurulusu Liberty Works, dis güçler adina çalisanlarin, Bassavcilik Makami'na seffaflik için kayit yaptirmasini gerektiren "Dis Etki Seffaflik Plani Yasasi"ni yargiya tasidi.

Amerikan Muhafazakarlar Birliginin (ACU) yillik konferanslarini da organize eden Liberty Works, Avustralya'da yapilacak konferanslar öncesinde ACU'nun baglantilari için çalisirken Bassavciliga kayit yaptirmaya itiraz etti.

Liberty Works, Avustralya'da ifade özgürlügü açisindan sikinti olusturdugu için geçerli olmadigini savundu.

Kayit sürecinin "mesakkatli" olduguna dikkati çeken Liberty Works, bu nedenle siyasi iletisimin engellendigini kaydetti.

- Amaç, ülkeye zarar vermek olmasa da gizli kalmasi sikinti olabilir

Yüksek Mahkeme, davayla ilgili kararinda, yasanin geçerli olduguna ve ifade özgürlügü açisindan sikinti olusturmasinin gerekçelendirilemedigine hükmetti.

Kararda, "Dis etkilerin amaci Avustralya'ya zarar vermek veya ülkeyi istikrarsizlastirmak olmasa bile gizli kalmasi durumunda Avustralya'da karar alicilarin yetenegi açisindan sikinti olabilir." ifadesi kullanildi.

- Seffaflik kamu yararina

Bassavci Michaelia Cash'in makamindan yapilan açiklamada, dis etki faaliyetlerinin, seffaf bir sekilde yapildigi zaman toplumsal tartismalara katki saglayabilecegi ve Avustralya'da hos karsilanacagi ifade edildi.

Açiklamada, söz konusu yasanin, kisileri ve tesebbüsleri bu tarz faaliyetleri üstlenmekten alikoymak için var olmadigini, aksine seffaf olmasinin kamu yararina oldugunu kabul ettigi belirtildi.

Avustralya'da "Dis Etki Seffaflik Plani Yasasi" 2018'de çikartilmisti.

Kaynak: AA