ATSO Baskani Çetin Açiklamasi 'Romanya Ile Her Türlü Isbirligine Açigiz'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Yönetim Kurulu Baskani Davut Çetin, Romanya Büyükelçisi Stefan Tinca ve Romanya Antalya Fahri Konsolosu Semih Beken’i agirladi. ATSO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cihangir Deniz’in de hazir bulundugu toplantida, Romanya – Antalya ekonomik iliskileri ve bu iliskilerin daha üst seviyelere çikarilmasi konusuldu.

ATSO Baskani Çetin Açiklamasi 'Romanya Ile Her Türlü Isbirligine Açigiz'
Türkiye’de göreve yeni gelen Romanya Büyükelçisi Stefan Tinca’ya görevinde basarilar dileyerek konusmasina baslayan Baskan Davut Çetin, Romanya ile geçmisten gelen bir dostluklarinin oldugunu söyledi.

Büyükelçi Tinca ile de bu iliskileri daha üst seviyelere çikarmak istediklerini vurgulayan Baskan Davut Çetin, “ATSO olarak bizler her zaman size destek vermeye haziriz” diye konustu.



Antalya dünyanin en önemli turizm destinasyonlarindan biri

Büyükelçi Tinca’ya Antalya ekonomisi ile ilgili bilgiler veren Baskan Davut Çetin, kentin majör ekonomisinin tarim ve turizm oldugunu ifade etti.

Antalya’nin yalnizca Türkiye’nin degil dünyanin en büyük turizm destinasyonlarindan biri oldugunu ifade eden Baskan Davut Çetin, “Antalya pandemi öncesine kadar 20 milyona yakin turist alan bir kent durumundaydi. Bu durum pandemi sonrasinda da güvenli turizm hareketimizle kaldigi yerden devam edecektir” dedi.

Antalya’nin pandemi öncesinde Romanya’dan 250 bini askin turisti de agirladigini dile getiren Çetin, “Romanya 20 milyonu askin nüfusuyla büyük bir ülke. Umuyorum ki yakin zamanda Antalya’da bir milyon Rumen kentimize gelecektir” seklinde konustu.



Tarimsal üretimin her alaninda zirvedeyiz

Turizmin yani sira tarim konusunda da Antalya’nin Türkiye’nin en önemli merkezi oldugunu ifade eden Baskan Davut Çetin, “Kentimiz yas sebze ve meyvesiyle, kesme çiçegiyle, örtü alti üretimiyle tarimsal üretimin her alaninda bir marka haline gelmis durumda. Türkiye’nin yas sebze meyve deposu Antalya olmustur. Kesme çiçek ihracatinin yüzde 98’i Antalya’dan yapilmaktadir. Örtü alti üretiminde muzdan domatese, tropikal meyvelerden bibere kadar bu konuda çok ileri seviyede üretimlerimiz mevcut” ifadelerini kullandi.

ATSO üyelerinin yüzde 10’a yakini yabanci yatirimci

Konusmasina Romanya-Antalya ekonomik iliskileri hakkinda bilgiler vererek devam eden Baskan Davut Çetin, “Odamiza kayitli bugün itibariyla 4 bin 327 firma bulunuyor. Antalya turizmde oldugu gibi yabanci yatirimci konusunda da ülkemizin en önemli cazibe merkezlerinden biri. Bu yatirimcilardan 10’u da Romanya’dan gelip kentimize yatirimci bulunuyor. Antalya’nin serbest bölge, organize sanayi bölgeleri, turizmi, tarimi ve ticaretin her alaninda çok önemli yatirim alanlarina sahip. Umuyorum önümüzdeki dönemlerde daha fazla Rumen yatirimciyi kentimizde görecegiz” dedi.



Ekonomik faaliyetlerimizi artirmaliyiz

Romanya ile Antalya’nin ekonomik iliskilerini ileri tasimak için her türlü isbirligine açik olduklarini da ifade eden Baskan Davut Çetin, “2020 yilinda Antalya’dan Romanya’ya olan 49,7 milyon dolarlik ihracat gerçeklesirken ayni dönemde Romanya’dan 3,3 milyon dolarlik ithalat yapmis durumdayiz. Ihracatimizda en önemli kalemi yas sebze ve meyve olusturuyor. Bunun karsiliginda da en çok gübre ithal etmisiz. Bu sayilari bir an önce karsilikli isbirligi çalismalariyla artirmaliyiz. Geçtigimiz hafta Rumen is insanlariyla Odamiz üyelerini online olarak B2B görüsmeler yapmasini sagladik. Bu çalismalari daha da çogaltarak ekonomik iliskilerimizi ileri götürme konusunda üzerimize düsen ne varsa yapmaya haziriz” diye konustu

Romanya-Antalya iliskileri ileri tasinacaktir

Antalya’da düzenlenen Diplomasi Forumu için kente geldiklerini ifade eden Romanya Büyükelçisi Stefan Tinca, Antalya’da olmaktan büyük mutluluk duyduklarini ifade etti.

Kendisinin de katildigi ve ATSO üyeleriyle Rumen is insanlarini geçtigimiz hafta bir araya getiren toplantidan olumlu sonuçlar çikmasini umut ettigini söyleyen Büyükelçi Tinca, “Büyükelçilik olarak elimizden gelen her türlü destegi verebiliriz. Burada Fahri Konsolosumuz Semih Beken de bize çok önemli bir köprü vazifesi görüyor. Ortaklik çalismalarimizi pandemi sonrasinda karsilikli ziyaretlerle de tamamlayabiliriz. Hem Antalyali is insanlarini Romanya’da agirlamak, hem de kendi heyetlerimizi buraya getirmek isteriz. Yakin zamanda ben Antalya ile Romanya’nin ekonomik iliskilerinin daha ileri boyutlara tasinacagindan eminim” dedi.

Görüsmenin sonunda Baskan Davut Çetin, Büyükelçi Stefan Tinca’ya günün anisina ATSO Güzel Sanatlar Lisesi ögrencileri tarafindan resmedilen Antalya tablosunu armagan etti.
Kaynak: İHA