135 Yildir Gemilere Yol Gösteriyordu Artik Turistik Tesis Olarak Hizmet Verecek

Trabzon’un Çarsibasi ilçesi Yoroz Burnu’nda 135 yildir gemilere yol gösteren tarihi Yoroz (Isikli) Feneri yapilacak projeyle turizm tesisi olarak hizmet vermeye hazirlaniyor.

135 Yildir Gemilere Yol Gösteriyordu Artik Turistik Tesis Olarak Hizmet Verecek
Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Çarsibasi Belediye Baskani Mümin Nuhoglu, yapilan antlasma geregi Yoroz Feneri’ni 49 yilligina belediye bünyesine dahil ettiklerini belirterek burasini aslina uygun sekilde modernize edilerek insanlarin hizmetine sunmaya hazirlandiklarini söyledi.



Projenin hayata geçmesi halinde Türkiye’de ilk olacagini kaydeden Nuhoglu, "Türkiye’de en güzel gün batiminin izlendigi yerlerden biri Yoroz Feneri’dir. Yoroz Burnu, Karadeniz’de Sinop burnundan sonra karanin denize girdigi en büyük burun. Gemilerin bu buruna bindirmemesi için Osmanli Devleti’nin son döneminde 1886 yilinda Fransiz mühendislere yaptirilan fenerde, yapildigi günden beri babadan ogula Bozoklu ailesi fertleri görev yapti" ifadelerini kullandi.

Baskan Nuhoglu, planladiklari proje için Çarsibasi Belediyesi olarak Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü’nden Yoroz Feneri’ni istediklerini ve bu dogrultuda 49 yillik anlasma sagladiklarini belirterek fenerin aslina uygun olarak kullanilacagini ve halkin hizmetine sunulacagini kaydetti.

Nuhoglu “Çarsibasi Yoroz Feneri, gemilerin güvenli sekilde geçmelerini saglamak amaciyla ceddimiz tarafindan Fransizlara yaptirilmis. Bizim en büyük sikintilarimizdan birisi, kendi mirasimiza sahip çikmama. Ceddimizin bize biraktiklarini biz hep yok ettik. Biz göreve geldikten sonra Çarsibasi Belediyesi olarak Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügünden Yoroz Fenerini tarafimiza istedik. Su anda o antlasmayi sagladik, 49 yilligina bizde. Yoroz Fenerini aslina uygun sekilde modernize ederek girisimci veya belediyemiz tarafindan insanlarin hizmetine açmak istiyoruz. Dolayisiyla restoran olur, sosyal tesis olur, o anlamda bir çalisma yaparak buradaki tarihi, vatandaslarimizin hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.



"En güzel gün batimi buradan izlenir"

Türkiye’den en güzel gün batiminin Yoroz Fenerinden izlendigini iddia eden Nuhoglu, “Yoroz Fenerinin oldugu yerde bu kanitlanmis, Türkiye’de en güzel gün batiminin oldugu yerlerden bir tanesi burasi. Havadar olmasi ve tarih kokuyor olmasi önemli özellikleri arasinda yer aliyor. Insallah yeni bir tarihi eserimizi tekrar modernize ederek insanlarin burasini kesfetmelerini saglayacagiz. Su anda burasi tamamen unutulmus. Aslinda çok büyük bir yatirim. Fener halen hizmet veriyor 24 saat çalisiyor. Burasini modernize ettigimizde restoran veya motel, butik otel gibi yapabilirsek, Trabzon’da turizme bir alan daha açmis olacagiz. Tur firmalari buraya gelebilecekler bu sayede kesanimiz, baligimiz, findigimizi taniyacaklar. Dolayisiyla böylece Çarsibasimizi Türkiye’de tanitacagiz” diye konustu.



"Türkiye’de ilk olacak"

Projenin hayata geçmesiyle Türkiye’de ilk olacagina dikkat çeken Nuhoglu, “Trabzonumuz, Akdeniz sahillerine göre çok daha bakir. Akdeniz’de sadece deniz turizmi var. Bizim hem mavi, hem de yesil turizmimiz var. Yesil, Trabzon’da denizle iç içe. O yüzden gün geçtikçe Trabzon’un degeri artiyor. Aslina uygun, tarihine uygun sekilde ilk yapildigi gibi Arnavut tasindan isleyecegiz. Yaptigimiz zaman çok daha güzel bir görünüme kavusacak. Insanlar buraya geldiklerinde ihtiyaçlarini giderebilecekler ayrildiklarinda, tekrar gelmek isteyeceklerdir diye düsünüyorum. Türkiye’de ilk olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA