Samsun Büyüksehir Belediye Meclisi Haziran Ayi Toplantisi

Samsun’un Atakum ilçesindeki eski Yali Kafe’nin oldugu alana doga ile uyumlu botanik bir bahçe olusturacaklarini belirten Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Burasi mimarisiyle, teknolojisiyle, fonksiyonelligi ile Samsun’un marka degeri olacak bir proje. Yilsonunda ihale edecegiz” dedi.

Samsun Büyüksehir Belediye Meclisi Haziran Ayi Toplantisi
Büyüksehir Belediye Meclisi’nin haziran ayi kapanis toplantisi, Ömer Halisdemir Çok Amaçli Salon’da yapildi. Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir’in baskanliginda yapilan toplantida belediye yatirimlariyla ilgili projeler ele alindi. Toplantida, hayata geçirilecek projelerle ilgili Baskan Mustafa Demir, meclis üyelerine ayrintili bilgi verdi.

Baskan Deveci: “Burada insaat alani 3 kat artiyor”

Baskan Demir’in açiklamasindan önce eski Yali Kafe’nin yerine uygulanacak projeyle ilgili söz alan Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci, “Bu yapilasma kosullarini degistiren, daha dogrusu yapilasma alanini artiran uygulama imar plani degisikligi bugüne kadar söylenen, aramizda konustugumuz Millet Kiraathanesi düzenlemesine aykiri. Bu alanda söz verilenin aksine Millet Kiraathanesi yapilmiyor. Burada hem taban insaat alani, hem toplam insaat alani yaklasik 3 kat artiriliyor. Bu yönüyle mekansal planlar yönetmeliginin 4K ve 24/4. maddelerine aykiri bir düzenleme yapiliyor. Ayrica yakinindaki binalarin imar durumlarindan farkli ve esitlik ilkesine de aykiri. Yani bunlar hukuki ve teknik özellikleri. Bunun ötesinde sosyal özellikleri de var. Siz burayi biliyorsunuz. Buranin önceki kullanim sekli de çok dogru degil ama halk buraya alismisti. Orasi bir dinlenme alaniydi. Sizinle daha önceki sohbetlerimizde, Samsun’a anlatilan sekli de içerisinde ufak sosyal tesisleri ve mutfagi olan Millet Bahçesi yapilacakti. Yani oradaki mevcut yesillik daha da güçlendirilecek ve korunacakti. Görülüyor ki burasi ciddi ve eski halinden daha yogun bir yapilasmaya açiliyor. Samsunlular sahilde var olan, bundan baska da bulunmayan, denizde ve sahilde kiyiya açilabilen tek alan burasi. Burada ciddi bir kullanim aliskanligi olusmustu. Bu da ortadan kaldiriliyor. Bu yönüyle Atakum zaten düzgün olmayan, benim de oldum olasi itiraz ettigim yapilasma planina bir olumsuzluk da biz ekliyoruz. Siz de Atakumlusunuz, bunu yapmayalim. Sizin baska bir projeniz daha vardi. Yaninda kamu binasi var, onu da yikarak orada güçlü yesili bol Millet Bahçesi özelligi tasiyan, içinde sosyal tesisleri olan bir yapiya dönüstürelim. Atakumlular böyle istiyorlar. Ben de Atakum’un belediye baskani olarak onlarin sesini bu mecliste ifade etmek istiyorum. Siz de bir Atakumlusunuz. Atakumlularin sesine kulak verin diliyorum” açiklamasinda bulundu.

MHP’den AK Parti’nin teklifine çekimser ve ‘ret’ oyu

Söz konusu madde hakkinda söz alan CHP, IYI Parti ve Saadet Partisi Grup Baskanvekilleri Atakum Belediye Baskani Cemil Deveci’ye katildiklarini ifade ederek ‘ret’ oyu vereceklerini söylediler. MHP Grup Baskanvekili Ismail Sevindik, birey olarak Atakum’un Yali Kafe gibi bir mekana ihtiyaci oldugunu ve sahsi olarak karara ret oyu verecegini, MHP grubunun ise ‘çekimser’ oy kullanacagini söyledi.



Baskan Demir: “Projede betonlasma yok”

Atakum Adnan Menderes Bulvari’nda eski Yali Kafe alaninda insa edilecek projenin detaylari ile ilgili bilgi veren ve elestirileri cevaplayan Baskan Mustafa Demir, 3 bin 800 metrekarelik alanda hayata geçecek projeyi yilsonunda ihale edeceklerini söyledi.

Baskan Demir, “Sayin Sevindik, MHP Meclis Üyesisin, Cumhur Ittifaki’nin bir parçasisin. Benim açiklamami beklesen iyi olurdu. Burasi için ‘betonlasma’ diyorsunuz. Biz simdi burada bir plan karari aliyoruz. Yüzde 40 falan dediniz. Oradaki alanin yarisinin yüzde 40’i olacak. Gelistirdigimiz proje geregi tadilat plan önerisini getirdik. Burada betonlasma yok. Çok farkli bir proje. Atakum’dan Türkiye’ye Samsun’un çok önemli bir marka degeri olacak proje. Mimarisiyle, teknolojisiyle, fonksiyonelligi ile 7’den 70’e yerli yabanci herkes oradan geçecek. Nefes alacak. Botanik bahçe içerisinde bir proje gelistiriyoruz. Siz buna ‘beton yigini’ diyemezsiniz. Çok farkli bir konsept. Bunu alaninda çok iyi bir mimari grup çalisiyor. Haziran sonu gibi uygulama projesi geliyor. Yilsonuna kadar da ihale edecegiz. Tam bir ahsap agirlikli. Ne var burada? Kitap kafe, sergi alanlari, sanat faaliyetlerinin icra edilecegi mekan, restoran kismi var. Toprak ve yesille uyumlu bir proje olacak” diye konustu.

Söz konusu madde meclis üyelerinin oy çoklugu karari ile meclisten geçerek, karara baglandi.

Kütüphane’nin uygulama projesi ekimde

Türk-Is Egitim Merkezi’nin erine insa edilecek kütüphane projesiyle ilgili de konusan Baskan Mustafa Demir, “Dünyadaki örneklerinden çok daha fonksiyonlu olacak bu projeyi Kültür ve Turizm Bakanligi yapacak. Uygulama projesi ise ekim ayinda bitmis olacak. Heyecanla bekliyoruz. Yerin tapusunu da aldik. Dikkat çeken mimarisiyle harika bir hizmeti Samsun’a kazandirmis olacagiz. Samsun, üniversiteler sehri. Bilim merkezi haline geliyor. Ögrenci sayisi da artiyor. Zemin katini kütüphane masraflarini karsilamasi için ticari olarak degerlendirecegiz” seklinde konustu.



Samsun merkezde yeni mezar yerleri katli sistem olacak

Samsun’da yeni bir mezar yeri olusturulacagini ve bunun da katli mezarlar seklinde olacagina da deginen Demir, “Mezar yeri konusu üstünde de duruyoruz. Yakin gelecekte Derecik Mezarligi’nda da yer kalmayacak. Bir yer çalismamiz var. Bir de bunu artik katli olsun arzu ediyoruz. Bununla alakali da yer buldugumuzda sizlerin görüsünü de almak isteriz. Belli yerlerde bu uygulaniyor. Bir mezarda 3 kat, 5 kat seklinde. Defin de çok kolay oluyor. Samsun merkezle alakali böyle bir sey de düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.

Akilli sehir elestirilerine de yanit veren Baskan Demir, sunlari söyledi:

“ASELSAN ile çalisilan akilli sehir projesi, Türkiye’nin en kapsamli projelerinden biri. Bunu, birileri kendi amaçlari için halk gözünde itibarsizlastirma çalismasi baska sehirlerde pek olmaz. ‘Kanser hücreleri’ vardir. Ben onlara öyle tabir ediyorum. Hatta bazen de ‘toplum solucanlari’ diye de hitap ederim. Bunlar bunu islerler. Bunun finansmani ve sözlesmesi her seyi belli. Orayi algi yapmaya çalisiyorlar. Kirmizi isikta insan geçmeli mi? Bu sitemde anlik radari da kaldiriyoruz. Hiz koridorlari var. Koridorlari da bir limit üste çikartarak bakanliktan öyle onaylattik. Ortalama hiz örnek 82 km. Bunu asmak için normalde 120 km hizda gidiyor olman lazim ki hiz koridorunu asasin. ASELSAN onu kendi sözlesmesinde yapacak ve o sistem içerisinden gelirini alacak. Samsun’da kimse hiz limitini asmasa, kirmizi isikta geçmese para alabilir mi? Alamaz degil mi? Sistem ona bagli. Ona bagli olmasi sistemi itibarsizlastirmaya gayret etmek birilerinin bu sehirde kanser hücresi tabir ettigim kesimlerdir onlar. Kirmizi isikta geçmeyecek olana, hiz limitini asmayacak olana problem yok.”
Kaynak: İHA