Istanbul'da 'D-8 Ile Yeni Bir Dünya' Temali Uluslararasi Zirve Düzenlendi

Yeniden Refah Partisi Genel Baskani ve Erbakan Vakfi Baskani Fatih Erbakan: 'Üzülerek ifade ediyoruz ki D8'lerin kurulusundan bu yana geçen 24 senede maalesef gerektigi kadar hizli bir isleyis gerçeklesmemistir. D8'ler, kuruldugu günden bu güne kadar geçen 24 senenin sonunda olmasi gereken noktada maalesef degildir' 'D8'i olusturan üye ülkelerin hükümetleri, devlet baskanlari ve yetkililer resmi, somut adimlari çok daha hizli ve etkili bir sekilde atmali, D60 hedefine, D160 hedefine bir an evvel ulasmaliyiz. Bugün gerçeklestirdigimiz toplantinin en önemli hususlarindan biri de iste bu cümledir' AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas: 'Birlesmis Milletler teskilatini 5 ülkeyle birlikte yönetmeye kalkan, bütün meseleleri onlarin aldiklari karar dogrultusunda ortaya koyan ve bugün 57 Islam ülkesinin bir araya gelerek güç birligi ortaya çikarip Sayin Cumhurbaskanimizin Birlesmis Milletler'de söyledigi 'Dünya 5'ten büyüktür' veciz sözünün üzerine üzerine gitmek, bizim en önemli görevlerimizden birisidir'

Yeniden Refah Partisi Genel Baskani ve Erbakan Vakfi Genel Baskani Fatih Erbakan, "D-8'i olusturan üye ülkelerin hükümetleri, devlet baskanlari ve yetkililer resmi, somut adimlari çok daha hizli ve etkili bir sekilde atmali, D-60 hedefine, D-160 hedefine bir an evvel ulasmaliyiz. Bugün gerçeklestirdigimiz toplantinin en önemli hususlarindan biri de iste bu cümledir" dedi.

Çiragan Palace Kempinski Mabeyn Salonu'nda, Necmettin Erbakan Vakfi'nin düzenledigi "D-8 ile Yeni Bir Dünya" temali uluslararasi zirve, Kur'an-i Kerim tilaveti ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Fatih Erbakan zirvede yaptigi konusmada, bugün kurulus yil dönümünü idrak ettikleri D-8'lerin, yeni bir dünyanin resmi ve somut adimi olmasi hasebiyle çok büyük mana ifade ettigini belirterek, içinde bulunduklari dünyanin yerine yeni ve adil bir dünyanin kurulmasi için bundan 24 sene evvel Çiragan Sarayi'nda Necmettin Erbakan'in öncülügünde atilan bu adimin bütün mazlumlar, ezilenler, 7 milyar insanlik için çok büyük manayi ifade ettigini söyledi.

- "Yönetimde adalet ilkesi de gözetilmiyor"

"Yeni bir dünyanin kurulmasina neden ihtiyaç duyulmus? Çünkü bugün içinde bulundugumuz dünyada maalesef paylasimda adalet ilkesi gözetilmiyor, yönetimde adalet ilkesi de gözetilmiyor. Yönetim de paylasim da adil bir sekilde gerçeklesmiyor da onun için" diyen Erbakan, söyle devam etti:

"Bugün hiç kimse içinde bulundugumuz sartlarin adil oldugunu, içinde bulundugumuz mevcut dünya düzeninin adil bir düzen oldugunu iddia edemez, bu mümkün degildir. Niçin? Çünkü bugün maalesef haklinin güçlü oldugu degil, güçlünün hakli sayildigi bir dünyada yasiyoruz. Bugün maalesef güçlünün güçsüzü ezdigi bir dünyada yasiyoruz ve bugün dünyamizda 7 milyar insan aslinda dogustan hepsi ayni temel haklara sahip olmasina ragmen sözle söylendigi, konusmalarda ifade edildigi zaman esitlik ve adaletten söz edilmesine ragmen, bu 7 milyar insan paylasima geldiginde, sahip oldugu haklari kullanmaya geldiginde maalesef ki bu adaletten eser göremiyoruz. 7 milyar insani etkileyen kararlar bir avuç imtiyazli ve güçlü zümre tarafindan alinmaktadir. Buna 7 milyar insan olarak hepimiz açik bir sekilde sahidiz. Peki dünyanin bu hale gelmesinin temelinde yatan sebep nedir? Merhum liderimiz Erbakan Hocamizin her firsatta ifade ettigi gibi dünyayi kuvveti üstün tutan zihniyetin yönetiyor olmasidir."

- "Insanlik barisa, huzura hasret kaldi"

Fatih Erbakan, asirlar boyunca hakki üstün tutan medeniyetle kuvveti üstün tutan medeniyetin birbiri ardina dünyada hakim olduguna vurgu yaparak, hakki üstün tutan medeniyet ne zaman hakim olduysa insanligin saadet ve selamet buldugunu, kurtulusa erdigini, kuvveti üstün tutan medeniyetin hakim oldugu dönemlerde ise kan, gözyasi, savaslar ve sömürünün hakim oldugunu anlatti.

Erbakan, su degerlendirmede bulundu:

"Bugünkü dünyanin bir zulüm, çifte standart dünyasi olmasinin sebebi, Yalta Konferansi'nda bugünkü dünyanin temellerini atan zihniyetin hakki degil, kuvveti üstün tutan zihniyet olmasi dolayisiyladir. 20. yüzyil ilk yarisi 1945'teki Yalta Konferansi'na kadar olan kismi savaslar, Birinci Dünya Savasi, Ikinci Dünya Savasi, insanlik kanla, gözyasiyla, savasla yogruldu, 1. Yalta Konferansindan sonra 1945'ten 1990'a kadar geçen sürede 2 kutuplu dünyada da yine insanlik barisa, huzura, insan haklarina hasret kaldi. 1990 yilindan itibaren 2021'e kadar gelen 31 senelik sürede de tek kutuplu dünyada da özellikle Islam alemi, Orta Dogu cografyasi kan, gözyasi ve savaslar içerisinde kaldi. Insanlik, Islam alemi kurtulusa, huzura, barisa hasret kaldi. Neden böyle oldu? Çünkü Yalta Konferansi'ni düzenleyen irade, Yalta Konferansi'yla 1945 yilinda bugünkü dünya düzenini kuran zihniyet, kuvveti, menfaati, çogunlugu, imtiyazlari hak sebebi sayan bir zihniyetti de onun için."

- D-8 organizasyonunun kurulmasi

Fatih Erbakan, D-8'lerin kurulmasiyla ilk adimi atilan yeni dünya projesinin 3 kademede gerçeklesecek bir proje oldugunu dile getirerek, sunlari söyledi:

"Birincisi D-8 organizasyonunun kurulmasi, bu yeni dünyanin, adil dünyanin çekirdeginin tesekkül etmesi. Ikincisi D-8'in 57 Müslüman ülkeyi adil bir dünyayi kurmak için kucaklamasi ve D-60'in kurulmasi ve ayni zamanda da bu D-8 çekirdeginin 160 ezilen ülkeyi kucaklayip adil bir dünyayi kurmak için onlarla ortak hareket etmeye baslamasi ve 3. adimda da D-160'larin yani Müslüman olsun olmasin bütün hakki gasbedilen ve ezilen ülkelerin, G-7'lerle bir yuvarlak masa etrafinda oturmasi ve adil bir dünyanin prensipleri üzerinde anlasmaya varmasi. Bu adimlarin atilmasi maksadiyla 1997 yilinda merhum Erbakan Hocamizin öncülügünde, Türkiye'nin öncülügünde D-8 organizasyonu hayata geçirildi.

D-8'in hedefledigi yeni dünya, dogru hak anlayisi temeline dayanan bir dünya olacaktir. Bu dünyada güçlüler hakli olmayacak, haklilar güçlü olacaktir. Ezen ezilen olmayacaktir, herkese hakkini veren barisçi bir dünya hayata geçirilmis olacaktir. Bu yeni dünyanin çekirdegi olan D-8'lerin armasinda yer alan burada sahnedeki görselde de gördügümüz 6 yildiz hem D-8'lerin hem de bu kurulacak olan yeni dünyanin 6 temel prensibini ifade etmektedir. Nedir o prensipler? Savas degil baris, çatisma degil diyalog, çifte standart degil adalet, üstünlük taslama degil esitlik, sömürü degil isbirligi, baski ve tahakküm degil, hürriyet ve insan haklari. Bu 6 temel prensip hem D-8'lerin kurulus prensipleridir hem de ayni zamanda D-8'lerle kurulacak olan yeni ve adil bir dünyanin temel prensipleridir. Bu bakimdan incelendiginde D-8'ler 20. yüzyilin en önemli en tarihi olaylarindan bir tanesidir."

- "Olmasi gereken noktada maalesef degil"

"Üzülerek ifade ediyoruz ki D-8'lerin kurulusundan bu yana geçen 24 senede maalesef gerektigi kadar hizli bir isleyis gerçeklesmemistir. D-8'ler kuruldugu günden bu güne kadar geçen 24 senenin sonunda olmasi gereken noktada maalesef degildir" ifadelerini kullanan Erbakan, sunlari kaydetti:

"Bu sebeple D-8'lerin 24. kurulus yil dönümü münasebetiyle gerçeklestirdigimiz bu toplantida Erbakan Vakfi olarak D-8'lerin kurulus amaçlarina uygun sekilde çalistirilmasi, kurulus hedeflerine ulasmasi için gerekli adimlari atmalari yönünde üye ülkelerin hükümetlerine, yetkililere çagrida bulunuyoruz. D-8'i olusturan üye ülkelerin hükümetleri, devlet baskanlari ve yetkililer resmi, somut adimlari çok daha hizli ve etkili bir sekilde atmali, D-60 hedefine, D-160 hedefine bir an evvel ulasmaliyiz. Bugün gerçeklestirdigimiz toplantinin en önemli hususlarindan biri de iste bu cümledir. D-8'in 24. kurulus yil dönümünün hayirli olmasini, D-8'lerin bir an evvel hedeflerine ulasip yeni ve adil bir dünyanin bir an evvel hayata geçmesini diliyoruz."

- AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas'in konusmasi

AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas da Islam Isbirligi Teskilati'na mensup 57 ülkenin bulundugunu belirterek, sunlari söyledi:

"Dünya nüfusunun yüzde 23'ünü teskil eden Islam ülkelerinin dünya ticaret hacminden aldigi pay yüzde 19. Yani nüfusumuzdan yüzde 4'lük daha bir eksik pay almisiz. Demek ki daha çok emek vermemiz, daha çok gayret göstermemiz lazim. Islam ülkelerinin, 57 Islam ülkesinin birbiriyle yaptigi ticaret hacmi maalesef yüzde 11. Dünya ticaret hacminin yüzde 19'unu elde eden, dünya ticaret hacminin yüzde 19'una hükmeden Islam Isbirligi Teskilati üyeleri birbiriyle ancak yüzde 11'lik bir ticaret hacmine sahip olmuslar."

- Türkiye helal gida sertifikasyonunun kurulusuna önderlik etti

Dünyanin artik insanlar için küçüldügünü ifade eden Elitas, "Gittiginiz bir ülkeden helal gidayla ilgili zorluklari yasamamak için yillar öncesinden yine temeli atilmis, helal gida sertifikasyonu dedigimiz SMIIC'in kurulusuna Türkiye Cumhuriyeti önderlik etti. En son sözlesmesini de imzaladik.

TBMM'den kurulusuyla ilgili uluslararasi sözlesme de hayata geçti ama maalesef hala bir araya gelip SMIIC ile ilgili, Islam Isbirligi Teskilati'ndan bir kisim ülkelerin bu konuyla ilgili taahhütlerini yerine getirmediklerini üzülerek görüyoruz. Iste bu D-8'in 57 Islam Isbirligi Teskilati üyesi içerisindeki önderlik rollerinden birisi de bu olmasi lazim." degerlendirmesinde bulundu.

Elitas, 15 Haziran 1997'de merhum Necmettin Erbakan'in kurdugu D-8 ülkelerinin öneminin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Birlesmis Milletler'de yaptigi konusmayla birlikte o baglamda degerlendirdiklerinde ne kadar önemli oldugunu anladiklarini vurgulayarak, su ifadeleri kullandi:

"Hani ne demisti? 'Dünya 5'ten büyüktür' demisti. Birlesmis Milletler teskilatini 5 ülkeyle birlikte yönetmeye kalkan, bütün meseleleri onlarin aldiklari karar dogrultusunda ortaya koyan ve bugün 57 Islam ülkesinin bir araya gelerek güç birligi ortaya çikarip Sayin Cumhurbaskanimizin Birlesmis Milletler'de söyledigi 'Dünya 5'ten büyüktür' veciz sözünün üzerine üzerine gitmek, bizim en önemli görevlerimizden birisidir.

O konusmaya sahit olan biri olarak ifade ediyorum; Sayin Cumhurbaskanimiz Birlesmis Milletler'de kürsüde konusurken biz de dinleyiciler sirasindaydik. Mazlum ülkelerin, ezilmis ülkelerin, sömürülen ülkelerin temsilcilerinin gözlerine baktim o anda, gözleriyle sessiz bir sekilde, kendilerinin ifadesini kendilerinin dertlerine tercüman olan Sayin Cumhurbaskani'ni sessiz bir sekilde alkisladilar ama o tepkilerini, reflekslerini samimiyetle maalesef ortaya koyamadilar. Iste bizim en büyük sorunlarimiz bu. Kendimize güvenmemiz kendi haklarini savunabilmemiz... Orada ne diyor? Kuvvetin degil hakkin üstün tutuldugu bir dünya için hep birlikte el ele vermemiz gerektigini ifade etmek istiyorum."

- Zirveye mesaj gönderdiler

TBMM Baskani Mustafa Sentop, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, HDP Es Genel Baskani Pervin Buldan, Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ve Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas zirveye mesaj gönderdi.

Zirveye, D-8 üye ülkelerinden davetliler, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Ali Ihsan Yavuz ve davetliler katildi.
Kaynak: AA