Gaziantep'te Ithal Edilen Atiklar Islenip 40 Ülkeye Ihraç Ediliyor

Yurt disindan getirilen atik pet sise ve konfeksiyon atiklari elyaf ve iplige dönüstürülerek satiliyor Firmanin yönetim kurulu baskani Zafer Kaplan: 'Geçen seneki ihracatimiz 15 milyon dolar civarinda. Yeni yatirimimizin devreye girmesiyle 2022 yilinda hedefimiz 50 milyon dolar civarinda olacak'

Gaziantep'te Ithal Edilen Atiklar Islenip 40 Ülkeye Ihraç Ediliyor
FERIDE PELIN INAL - Ithal ettigi konfeksiyon atiklarini ve pet siseleri ayristirdiktan sonra elyaf ve iplige dönüstüren Gaziantep'teki bir firma, gelecek yil itibariyla üretim hacmini 200 milyon dolara, ihracatini da 50 milyon dolara ulastirmayi hedefliyor.

Gama Elyaf ve Iplik Sanayi Yönetim Kurulu Baskani Zafer Kaplan, AA muhabirine, genellikle kullanilmis kiyafetleri, konfeksiyon atiklarini ve pet siseleri degerlendirdiklerini söyledi.

Ham madde ihtiyaçlarinin önemli bölümünü ithalatla karsiladiklarini belirten Kaplan, bunlarin geri dönüsümünü yaptiktan sonra Endonezya, Malezya, Hindistan, Pakistan, Belçika, ABD, Kanada ve Brezilya'nin da aralarinda bulundugu 40 ülkeye ihraç ettiklerini kaydetti.

Ihracatin yani sira Türkiye'deki ünlü firmalara da ürün tedarik ettiklerini anlatan Kaplan, söyle devam etti:

"Gaziantep'teki tesisimizde de günlük 100 ton polyester elyaf üretimi yapiyoruz. Düzce'de yeni yatirimimizin devreye girmesiyle birlikte kapasitemizi 300 tona çikarmis olacagiz. Geçen seneki ihracatimiz 15 milyon dolar civarinda. Yeni yatirimimizin devreye girmesiyle 2022 yilinda hedefimiz 50 milyon dolar civarinda olacak. Ayrica bu sektörde Ar-Ge merkezi olan tek firmayiz. Ürünlerimizin bir kismini burada bize ait patentli ürünlerden yapiyoruz. Türkiye'de ve dünyadaki inovatif sirketlerden birisiyiz."

Ham madde bulmakta zorlandiklarini dile getiren Kaplan, Türkiye'de yillik yaklasik 1500 ton pet sise tüketildigini, ancak yüzde 25-30'luk kisminin toplanabildigini, depozite sisteminin uygulanmasiyla bu oranin yüzde 90'lara çikabilecegini vurguladi.

Geri dönüsümü katma degerli hale getirdiklerini ifade eden Kaplan, "Biz aslinda önemli bir ham madde kaynagini geri dönüsümden saglamis oluyor. Bu sayede bir birim karsiliginda yedi birim ihracat yapiyoruz. Mevcutta yillik yaklasik 100 milyon dolar civarinda ciro yapiyoruz. Yeni tesisin devreye girmesiyle 200 milyon dolar üretim hacmine ulasmis olacagiz. Bu yeni tesisle Türkiye'nin ihracatina katkida bulunmus olacagiz." diye konustu.

Kaynak: AA