Etiyopya'da Islami Egitim Sistemiyle 7'Nci Yüzyildan Beri Milyonlarca Ögrenci Yetistirildi

Dogu Afrika ülkelerinden Etiyopya'da, 7'nci yüzyilda Müslümanlarin bu ülkeye göç etmesiyle milyonlarca ögrenci Islami egitim gördü.

Etiyopya'nin baskenti Addis Ababa'da bulunan hafizlik okulu ögretmenlerinden Saidna Hamza, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Etiyopya'da Islam dininin tarihi, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in akrabalari ve arkadaslarinin, Kureysli putperestlerden kaçarak Necasi'ye siginmasina kadar götürülebilir." dedi.

Ülkedeki Islami egitimin, Müslümanlarin bu ülkeye göç etmesiyle 7'nci asirda basladigini kaydeden Hamza, yüzyillar boyunca bu egitim sisteminde milyonlarca ögrencinin yetistigini belirtti.

Etiyopya'ya gelen ilk Müslümanlarin ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesinde Wukro köyüne yerlestiklerini anlatan Hamza, söz konusu kisilerin bölge halki tarafindan memnuniyetle karsilandigini ve bu vesileyle dünyanin en eski camilerinden El-Necasi'nin insa edildigini söyledi.

Hamza, El-Necasi camisinin insa edilmesiyle Etiyopya'da Islami egitimin basladigini ve sonrasinda Sadina Hamza ve Abdul Razak Ali camilerinin de insa edilmesiyle daha fazla kisiye Islami egitim verildigini kaydetti.

Diger bir ögretmen Anwar Ahmed de Islami egitim kapsaminda ögrencilere, Kur'an-i Kerim egitimi, Islam tarihi, Hadis gibi derslerin yaninda karakter egitimine yönelik dersler de verildigi bilgisini paylasti.

Yaklasik 112 milyon nüfusa sahip ülkede, Müslümanlar nüfusun yüzde 40'ini olusturuyor.

Kaynak: AA